30. aprila 2010

Nekaj utrinkov iz Mednarodne kolesarske zveze (UCI), preden se s prizorišča svetovnega pokala v Belgiji “priklopi” poročevalec Grega.

Nekaj utrinkov iz Mednarodne kolesarske zveze (UCI), preden se s prizorišča svetovnega pokala v Belgiji “priklopi” poročevalec Grega.

Nova organizacija

V UCI po novem kros in spust vsaj organizacijsko nista več neposredno povezana. V novi “off-road” strukturi en del pokriva vzdržljivostne panoge (ciklokros in gorskokolesarski kros), drugi pa “gravitacijske” (spust, 4X, trial in BMX).

Manedžer vsega skupaj je Peter Van den Abeele, doslej odgovoren za mtb in ciklokros, tudi sam nekdaj uspešen tekmovalec v ciklokrosu in na koncu kariere tudi v mtb krosu. “Gravitacijski” del je prevzel Johan Lindström, doslej koordinator za BMX. Kdo bo vodil “vzdržljivostni” del, pa še niso objavili.

Za gorsko kolesarstvo napovedujejo po letošnji seozni podobno analizo, ki naj bi ji sledile vidne spremembe pravil. Omenjajo zaščito pri spustu, nošenje dresov državnih prvakov in nov koncept mtb ekip UCI.

Olimpijske kvalifikacije

Mednarodni olimpijski komite je zavrnil pobudo UCI, da za uvrstitev na OI v Londonu leta 2012 štejejo dosežki več kot dveh sezon. Sistem bo tako nekako takšen:

– Za olimpijski kros bo merodajna “olimpijska lestvica UCI”, ki bo kombinacij lestvic UCI v krosu na dan 23. maja 2011 in 23. maja 2012. V vsaki lestvici so zajeti dosežki enega leta, torej začnejo šteti uvrstitve od 23. maja letos dalje. Po ključu celin (ki za Evropo tako ali tako ne pride v poštev) bodo štele le uvrstitve na celinskih prvenstvih v letu 2011.

– Za BMX dirkanje o uvrstitvi odloča lestvica držav, ki jo določa položaj po treh najvišje uvrščenih moških in žensk vsake države na BMX lestvici od letošnejga maja do maja 2012.

Pravi šampion ali goljuf?

Že konec lanskega leta so pri UCI pognali spletno mesto truechampionorcheat.org (pravi šampion ali goljuf?). Stran je interaktiven program izbobraževanja kolesarjev vseh nivojev in njihovih spremljevalcev. Okostje je osem video zgodb v dolžini od 10 do 15 minut, ob katerih udeleženec odgovarja na vprašanja.

Kolesarji naj bi s pomočjo programa spoznali svoje pravice in dolžnosti v povezavi z protidopinškimi pravili UCI in WADA. Test je obvezen za poklicne kolesarje, na voljo je v petih jezikih.

truechampionorcheat.org


Povezave:

www.uci.ch

truechampionorcheat.org

Sledite nam