27. januarja 2017

V Švici končan že drugi snežni kolesarski festival, ki je tokrat štel tudi za točke mednarodne kolesarske zveze.

Kot prvi preizkus snežnega dirkanja se je prireditev imenovala Snow Epic in je leta 2015 potekala v Engelbergu. Lani se je z enakim formatom, le drugim imenom ter v drugem kraju zgodila zgodba, ki je letos, kot prva dirka po snegu, štela tudi za točke mednarodne kolesarske zveze. Drugo leto zapored je Snow Bike Festival gostil švicarski Gstaad.

Prolog in etape

Najprej krajši prolog po Gstaadu, ki je najhitrejšim uspel v manj kot dvajsetih minutah, nato prva etapa s skoraj 800 višinskimi metri vzponov in 30 kilometri dolžine, nato druga etapa s 33,5 kilometri dolžine in 945 višinskimi metri vzponov in tretja s še kilometrom več kot druga in nekoliko manj višinskimi metri vzponov. Premagati je bilo potrebno 706 višincev.

{gallery}2017/170127_snow_bike_festival{/gallery}

Tisti za točke UCI

39 tekmovalcev in tekmovalk na štartu in le eden manj na cilju, časi pa so bili zavidljivi. Med moškimi se je končne zmage veselil Švicar Nicola Rohrbach, ki je z vsemi etapami opravil v dobrih štirih urah in pol. Lanski zmagovalec, Španec Tomi Misser, zmage ni branil. Med dekleti pa je prvo mesto pripadlo Švicarki Katrin Leumann. Zmagovalka prvih dveh festivalov, legendarna Esther Süss, je bila druga, med dekleti pa je pozornost pritegnila ena izmed zvezdnic gorskega kolesarstva, Britanka Tracy Moseley, ki pa je bolj ko ne uživala in si na koncu privozila 9. mesto. Za popestritev dogajanja je bila na sporedu tudi nočna dirka, ki ni štela za točke mednarodne kolesarske zveze, je pa popestrila celotno dogajanje.

Nelicencirani

Med nelicenciranimi tekmovalci, teh je bilo 66, sta bila najhitrejša Švicarja Viviane Spielmann in Simon Brändli. Za zabavo in sproščeno ter družinsko vzdušje pa so letos organizirali tudi otroško dirko, kjer so se pomerili otroci do petnajstega leta starosti.

Snow Bike Festival 2018

Naslednje leto bo dirka med 18. in 21. januarjem. Gostitelj bo zopet Gstaad. Če te zanima in bi si želel preizkusiti v dirkanju po zasneženih strminah in dolinah, potem si lahko kot “early bird” zagotoviš nekoliko ugodnejšo štartnino že danes

Fotografije Nick Muzik / Snow Bike Festival

Festivalu lahko slediš na facebooku, ali obiščeš njihovo spletno stran.

Preberi še:
Prihaja 2. Snow Bike Festival
Snow Epic: Zadnji dan tudi ‘snow’

Sledite nam