20. julija 2011

V soboto v Ajdovščini šesto državno prvenstvo v 4krosu. Disciplina, ki bi morala biti najbolj atraktivna, je v težavah. Za nameček delajo zmedo še neuradne dirke.

V soboto bo na progi Črn trn nad nekdanjo vojašnico Pale v Ajdovščini šesto prvenstvo Slovenije v atraktivni eliminacijski disciplini 4kros (4X). Hkrati bo to druga od treh letošnjih dirk Pokala Slovenije.
Ajdovci so prvenstvo gostili že v njegovi drugi izvedbi leta 2007, v prvem letu te največje slovenske proge.

Tokrat se bodo kvalifikacije začele ob 17. uri, finale pa ob 18.30. Prireditelji so pripravili še kup spremljevalnih prireditev: športne dejavnosti, kot je paintball, lokostrelstvo, večerno tekmovanje na “tlačilni progi” (pumptrack) … po razglasitvi pa koncerta punkovskih glasbenih skupin Harry in Heroes Die Too.

V primeru slabega vremena je rezervni dan nedelja.

Brez dvoma vrhunec domače 4X sezone torej. Ampak?

Optimist bi rekel: “4X pa pri nas res ne napreduje.”

S tremi pokalnimi dirkami, od katerih je srednja sobotna hkrati državno prvenstvo, ni neka sanjska sezona. Kdor ne nastopa v tujini, se mu komaj splača vzeti tekmovalno licenco. Na prvi pokalni dirki pred mesecem dni je v Ribnici nastopilo 11 članov, 7 mladincev, 9 amaterjev …

Nekaj dodatnega izziva nudijo dirke izven koledarja. Doma in kakšna na Hrvaškem, predvsem dvoboji. Otvoritev proge pri Cizeju, šovu podrejen Outdoor show v Kobaridu, kjer ne uporabijo niti brezplačno ponujenih štartnih vrat, saj je najpomembnejši zaslon na trgu in žur …

Večino tekmovalcev na domačih dirkah predstavljajo člani KK Črn trn, ki se skoraj edini udeležujejo tudi resnih mednarodnih dirk. Ker je njihova domača proga večja in hitrejša od drugih slovenskih, se peščica preostalih na njej očitno ne počuti dobro in ne prihajajo na dirke na Črnem trnu. Za nameček je udeležbo na letošnjem DP ogrozila še za isti dan razpisana nekakšna četrtorazredna divja 4X dirka v Umagu, ki je spremljevalna zabavna prireditev ob sicer odličnem tekmovanju na tamkajšnjih dirtih. Ker je udeležbo v Umagu (vsaj na facebooku) napovedala tudi peščica licenciranih slovenskih tekmovalcev, je Črn trn na to že opozoril Odbor za gorsko kolesarstvo. Stališče zveze je jasno: prvenstvo in prireditelja je potrebno zaščititi, kar velevajo tudi pravila. Nastop na drugem tekmovanju v času domačega državnega prvenstva se kaznuje denarno in s prepovedjo nastopanja.

Neuradno tekmovanje imajo isti dan tudi v pohorskem parku, tudi tam ne bi smel nastopiti nihče od licenciranih tekmovalcev – katerihkoli, spustašev, 4X specialistov? Če omejitev velja za vse, ki so letos ali lani nastopili na dirkah v 4X, bo čisto dovolj. Osveženo: King of Speed na Pohorju je prestavljen na 30. julij.

Na Trnu torej upajmo na čim številčnejšo in čim bolj kakovostno udeležbo. Če koga vleče drugam, naj si le poskusi predstavljati, kako nategnjeno se počuti prireditelj državnega prvenstva, če tekmovalci, za katere je pripravil progo in vse drugo, na isti dan nekje drugje dirkajo za simbolično nagrado na progi brez štartnih vrat in z osmimi metri višinske razlike.

4X ni v težavah le v Sloveniji, tudi v številnih drugih državah in tudi v svetovnem pokalu. Na prvenstvu ZDA so ga celo že zamenjali z dobrih starim paralelnim slalomom. V večini evropskih držav životari, odlično mu gre pravzaprav le na Češkem, solidno bazo tekmovalcev imajo le še v kolesarsko najbolj blaznih državah – v tistih, kjer je močan tudi BMX.

Dosedanji državni prvaki v 4krosu

moški elite
2006 Plave – Tilen Frank (BSX Team Maribor)
2007 Ajdovščina – Tilen Frank (Bike park Pohorje)
2008 Javornik – Luka Novak (Enduro Mulisha)
2009 Ložice – Tilen Frank (KD Rajd)
2010 Maribor – Matej Stapić (Enduro Maxxis)

mladinci
2009 Ložice – Kristjan Medvešček (KK Djak)
2010 Maribor – Lovro Dejak (KK Ribn’čan)

ženske
2007 Ajdovščina – Špela Hribar (Supersnurf) – neuradno
2008 Javornik – Nuša Žgajnar (KK Murska Sobota) – neuradno
2009 Ložice – Polona Lavrenčič (KK Črn trn) – neuradno
2010 Maribor – Polona Lavrenčič (KK Črn trn) – neuradno

Več o prvenstvu

Na uvodni fotografiji prizor s štartne rampe na vrhu Črnega trna. Foto Grega Stopar.

Sledite nam