30. decembra 2009

Na festivalu Bovec Outdoor Film Festival (BOFF) je sinoči na velikem platnu prvič zaplesal film dot.Four mladega mariborskega avtorja Blaža Tomažina (produkcija mSix). Aplavz v hudi konkurenci.

V Bovcu so bili trije od štirih akterjev, od leve: Rok, avtor Blaž in Jan (foto boff.si)

V Bovcu so bili trije od štirih akterjev, od leve: Rok, avtor Blaž in Jan (foto boff.si)

Akcijski prizor (foto dot.Four)

Akcijski prizor (foto dot.Four)

Doma izdelana priprava - roka (foto dot.Four)

Doma izdelana priprava – roka (foto dot.Four)

Takole bo naprodaj

Takole bo naprodaj

Med 14 filmi včerajšnjega tekmovalnega sporeda tretjega bovškega festivala filmov o naravi in športih v njej je bil kot peti na sporedu 25-minutni domači gorskokolesarski film dot.Four. Pred kakšnimi 250 gledalci v bovškem kulturnem domu je bila to tudi edina premiera festivala – film so namreč doslej prikazali le predpremierno pred kratkim v ozkem krogu v Mariboru.

V konkurenci kakovostnih filmov je izledek mlade slovenske ekipe požel aplavz, nocoj pa bomo izvedeli, kako dobro se je odrezal pri žiriji in v glasovanju občinstva.

Kot poudarja avtor, dot.Four nima namena prikazovati vrhunskega furanja, kaže le druženje štirih prijateljev na kolesih. Tako tudi zares veliko furanja ni ravno na nivoju NWD, se pa najde nekaj dobre akcije. Kamera je domiselna, uporabili so tudi snemanje z žice in s kamero na roki. Luknje v tehniki in prijemih filmske obrti se gotovo najdejo, a gre za mlade fante z veliko strasti do gorskega kolesarstva in ustvarjanja filmov, tako da bodo naslednji izdelki lahko le še boljši.

V kratkem pogovoru je avtor Blaž Tomažin strnil vtise s premiere.

“Film je bilo super videti na velikem platnu. Malo treme je že bilo, še na oder sem moral, ampak ni bilo sile. Mislim, da ga je publika dobro sprejela, rezultate bomo videli jutri. A že uvrstitev na festival nam pomeni veliko.”
“Film smo dodobra proslavili že na mariborski predpremieri, ampak mislim, da ga bo treba še enkrat za to premiero na BOFFu.”

Kje bomo še lahko videli film?
“Film bo na ogled na vseh večjih video spletnih straneh, kot je Pinkbike in Vimeo. S Pinkbike imamo dogovor, da gre film med novice na prvo stran. Tisti, ki si ga želijo v posebni izvedbi, ga bodo po simbolični ceni lahko kupili na DVDju v trgovini SB Shop v Mariboru.”

Koliko časa je trajalo snemanje in postprodukcija?
“Snemanje filma se je začelo s Kranjsko Goro v juliju, sledil je krajši premor, dadaljevali smo v avgustu, septembru in oktobru. Na Pohorju smo preživeli kaj nekaj ur, za nameček nam jo je zagodla vzpenjača in tako nismo mogli pripeljati vse opreme do Bellevueja, kjer smo načrtovali nekaj lokacij za snemanje. Na srečo so nam pri ŠC Pohorje pomagali s prevozom na vrh. Postprodukcijo sem izvajal sam, trajala je kakšen mesec in veliko poznih noči. Ves trud je bil poplačan nocoj v Bovcu.”

Imaš že zamisli za nov film?
“Nekaj jih je že padlo, radi bi vključili mariborsko sceno, mogoče pa še kakšnega izmed najboljših slovenskih rajderjev, če bodo pripravljeni sodelovati.”

Povezave:

www.boff.si

www.msix.si

Sledite nam