26. avgusta 2019

Četrta dirka serije v spustu Unior Downhill Cup je minuli konec tedna potekala na Soriški planini, kjer so se domači navijači veselili prve članske zmage Rudija Pintarja (Sinter Brakes Team).

Četrta dirka serije v spustu Unior Downhill Cup je minuli konec tedna potekala na Soriški planini, kjer so se domači navijači veselili prve članske zmage Rudija Pintarja (Sinter Brakes Team).

V finalni vožnji je drugo mesto zasedel Luka Berginc (KK Črn trn), tretje pa Matic Kokelj (Wolf Racing Team). Sledila sta Miha Ivančič (ŠKTD Avče) na 4. in Marco Scheriau (ASD 360 MTB) na 5.

V ženskem dvoboju je Katarina Primožič (BATT) prehitela Najo Stipanič (KK Črn trn). Najhitrejši mladinec je bil Marko Niemiz (Sinter Brakes Team) s tretjim finalnim časom sploh, pred ekipnim kolegom Žanom Piršem in Gašperjem Jurečičem (Rajd Ljubljana). Najhitrejši mlajši mladinec je bil Nace Kokelj (Wolf Racing Team), v najmlajši kategoriji dečkov do 15 let je na svoji prvi dirki zmagal Val Celestina (KK Črn trn), med veterani je zmagal Boštjan Volf (Wolf Racing Team), med amaterji Matic Kokl (MTB klub Kranj) in v kategoriji hobi Blaž Eržen.


Luka Berginc

Sobotna popoldanska neurja so se Soriški planini izognila in v nedeljo je bila za finalno vožnjo 1650 m dolga proga z Lajnarja že povsem suha, kot si je zaradi številnih korenin velika večina udeležencev tudi želela.

Pintar, ki drugo sezono nastopa med člani in je doma iz bližnje Sorice, je prvič v seriji Unior DH Cup nosil štartno številko ena. Pred dirko je bil namreč drugi v skupni razvrstitvi, vodilni Jure Žabjek pa je manjkal, saj je skupaj z Moniko Hrastnik in mladincem Žakom Gomilščkom že odpotoval na svetovno prvenstvo v Kanado.

Rudi je bil najhitrejši že v polfinalu, sledil mu je leto dni mlajši Kokelj, ki je bil v svoji prvi članski sezoni doslej že brez uvrstitev, tretji pa je bil morda prvi favorit Beginc, ki ima na Sorici že dve članski zmagi (’16 in ’17) ter je pred tednom dni na Češkem prvič zmagal v evropskem pokalu. V finalu je nato Berginc postavil odličen čas 2 minuti, 43 sekund in 25 stotink ter ostal v sedežu vodilnega tudi po Kokljevem nastopu. Pintar je bil ob vzpodbujanju domačih navijačev na progi kot zadnji, uspel mu je še en odličen nastop, saj je svoj čas iz polfinala popravil za več kot pet sekund, kar je bilo dovolj za njegovo prvo člansko zmago.

“Nisem pričakoval, da bo zjutraj tako drselo. Ampak tukaj se zelo hitro suši, pa tudi vlažna zemlja zelo dobro drži, par korenin je še drselo. Za finale pa je bilo res že suho, dalo se je dobro peljati,” je razmere za svoj odlični finalni nastop ocenil Rudi. O svoji dosedanji sezoni, v kateri je bil seriji Unior DH Cup 4., 2., in 5., pa: “Doma mi je šlo kar v redu, na višjem nivoju pa sem imel vedno kakšne težave – ali nisem bil z glavo pri stvari, ali sem imel mravljince v rokah ali pa težave s kolesom. Dobro, da mi je šlo doma po načrtih.”


Z maksimalnim izkupičkom točk se je Pintar tudi približal Žabjeku v skupni razvrstitvi, tako da si ta na finalu v Cerknem ne more privoščiti napak. Loči ju 94 točk, v polfinalu jih zmagovalec dobi 100, v finalu pa 200. Berginc ostaja tretji. Napeto bo pri mladincih, kjer je Niemiz prehitel Gomilščka.

V lepem vremenu sta prireditelja Soriška planina AlpVenture in MTB Železniki poskrbela za odličen vikend na Sor’ci. Serija Unior Downhill Cup se bo zaključila v bike parku Cerkno 15. septembra.

{loadposition inside}

Vrstni redi na uniordownhillcup.com

Fotogalerija na uniordownhillcup.com

Fotografije Urban Cerjak/Monster Energy

Oglej si še
DH Sorica: Nedeljski video
DH Sorica: Sobotna videa

Sledite nam