25. septembra 2023

Na tretji dirki serije 20chocolate Downhill Cup na progi DH Legends nad Zagrebom je po blatni dirki hrvaška zveza podelila tudi naslove prvakov za sezono 2023. Na vrhu pa Luka Berginc in Hana Kranjec Žagar.

Po dolgem poletju brez domačih dirk v formuli ena gorskega kolesarstva se je slovenski pokal v spustu končno nadaljeval. Za tretjo dirko smo združili moči s Hrvati, s prirediteljem DSR – Bike Park Sljeme in hrvaško kolesarsko zvezo, ki je na dirki na Sljemenu nad Zagrebom tudi podelila letošnje naslove državnih prvakov v spustu.

Na 1900 m dolgi progi DH Legends z 270 metri višinske razlike na smučišču severni strani Sljemena, ki so jo prireditelji obudili lani po 17 letih spanca, so se letos spomnili tudi 30. obletnice prve dirke DH Sljeme, ki so jo leta 1993 priredili na drugi strani hriba, pod vzpenjačo. Letos so cilj pomaknili še malo nižje in tako progo malo podaljšali.

Na Sljemenu se minuli konec tedna ni čisto nič prašilo. Kljub slabim vremenskim obetom pa sta v nedeljo prišla dirkat 102 tekmovalca iz Hrvaške in Slovenije. Po sobotnem dežju, ko je bila proga že na voljo za spoznavanje, in nočnem neurju je v nedeljo sredi dneva dež sicer ponehal, le na startu je še močno pihalo. Proga pa se seveda do konca dirke ni posušila, kar pa najhitrejših ni posebno oviralo.

20chocolate DH Cup

Berginc ostaja nepremagan, a le v finalnih vožnjah in le med elito

V razvrstitvenem nastopu, ki prinaša tudi polovične točke za lestvico serije, je med člani najboljši čas 3 minute, 2 sekundi in 26 stotink dosegel branilec naslova hrvaškega prvaka Ivan Bašić (Coast Riders). Od slovenskega prvaka Luka Berginca (DH Visit Pohorje) je bil hitrejši za 2,82 sekunde in si tako tudi prislužil, da je šel v poznopopoldanskem finalu na progo zadnji. Tretji najhitrejši je bil Matic Kokelj (Wolf Racing Team) z zaostankom 5,92 sekunde za Bašićem.

Manjše presenečenje pa je bilo, da je bil od Bašića še za dobro sekundo hitrejši slovenski prvak veteranske kategorije master Boštjan Volf (Wolf Racing by Wheelbase), ki je šel res na progo pol ure prej, a razmere niso bile bistveno drugače od tistih, ki so jih imeli pozneje člani.

Finale

V finalni vožnji je Volf svoj čas še bistveno popravil na 2:55,10 in zanimivo je bilo spremljati, kako bodo novemu mejniku kos mlajši in starejši mladinci ter člani.

Pred zadnjo trojico članov je bil v vodstvu slovenski enduro tekmovalec David Ivartnik (Golovec trails) s časom 3:05,50 in prednostjo dobre sekunde in pol pred Gašperjem Jurečičem (DGK Pohorje – Spank Team). Kokelj je bil hiter in je vodstvo prevzel s prednostjo nekaj manj kot štirih sekund. Tudi Bašić je popravil svoj dosežek in povedel ter tako tudi ubranil naslov hrvaškega državnega prvaka, a se za las ni prebil pod tri minute. Berginc pa je še enkrat pokazal, zakaj je trenutno vladar na domačih dirkah. Zmagal je s časom 2:55,44. Čast najboljšega dosežka finala pa je šla vendarle veteranu Volfu.

Vrstni red finala – člani

  1. Luka Berginc (Slo, DH Visit Pohorje) 22:55,44
  2. Ivan Bašić (Hrv, Coast Riders) +5,11
  3. Matic Kokelj (Slo, Wolf Racing Team) +6,25
  4. David Ivartnik (Slo, Golovec trails) +10,06
  5. Gašper Jurečič (Slo, DGK Pohorje – Spank Team) +11,67

Izvrsten prvi poskus Hane Kranjec Žagar

V ženski kategoriji so se pomerile štiri mlade slovenske tekmovalke. Tako v razvrstitvenem nastopu kot v finalu je bila najhitrejša mladinka Hana Kranjec Žagar (Rajd Ljubljana), sicer tekmovalka v krosu, ki je izkoristila priložnost izposoje opreme v klubu in se poskusila na svoji dirki v spustu. Uspešen poskus! V finalu je drugo mesto zasedla Ana Inkret (Calcit Bike Team), ki je prehitela lansko zmagovalko Sljemena Tino Smrdel (MBK Črni Vrh). Tina je bila v razvrstitvenem nastopu druga, v finalu pa je pri padcu izgubila veliko časa.

Hana je v finalu pred ciljem ujela Tino Smrdel

Vrstni red finala – ženske

  1. Hana Kranjec Žagar (Slo, Rajd Ljubljana) 3:47,33
  2. Ana Inkret (Slo, Calcit Bike Team) +5,42
  3. Tina Smrdel (Slo, MBK Črni Vrh) +27,59
Ana, Hana, Tina

Hitri mlajši mladinci

V veteranski kategoriji master je Volf zmagal pred novim hrvaškim veteranskim prvakom Venom Vrbanovićem (BK Opušteno) in Rožletom Mesecem (Golovec trails).

Med starejšimi mladinci je svojo prvo zmago dosegel Maks Oblak (ŠD Supersnurf) pred Ninom Popovićem (Rajd Ljubljana) in klubskim kolegom Matjažem Francijem Selanom.

Mlajši mladinci do 17 let so bili hitrejši od starejše mladinske kategorije. Tu je zmagal Matija Lačen (KK Črn trn) z odličnim časom 3:02,52 pred Vidom Berlotom in Maksom Struno (oba KK Završnica).

Zmaga je šla v ajdovski Črn trn tudi pri dečkih do 15 let, kjer je bil najhitrajši Jurij Antler pred Gabrielom Nosanom in Aljažem Šavom (oba Calcit Bike Team).

V najmlajši kategoriji U13 je zmagal Gaj Palčič (Rajd Ljubljana) pred Lorenom Moharjem in klubskim kolegom Galom Novakom.

Številčna je bila zopet amaterska kategorija, da je bila tudi hitra, je s časom 3:03,33 poskrbel zmagovalec Berislav Topol (BK Stvaramo staze), nekdanji hrvaški prvak. Sledila sta Jošt Štrucelj in Patrik Bašelj.

Vsi vrstni redi na www.sloveniadownhillcup.si

Hvala Ninu Ružički in ekipi DSR – Bike Park Sljeme! Vidimo se spet v sezoni 2024.

Finale na Pohorju!

Potrjena je četrta in finalna dirka serije 20chocolate Downhill Cup 2023. To bo Kenda DH Pohorje na Mariborskem Pohorju, datum pa je 8. oktober 2023. Razpis in prijave sledijo.

Fotografije Anže Furlan
Več fotografij v objavi na www.sloveniadownhillcup.si

Preberi še

iXS EDC Verbier: Berginc in Kalinšek sta šla “all in”
DH Peca: Video
20chocolate Downhill Cup: Tina Smrdel in Luka Berginc prva zmagovalca Pece

Sledite nam