9. julija 2016

Zmagovalca spusta svetovnega pokala v Švici Danny Hart in Rachel Atherton, Uniorjev Cunningham 9., Žabjek 31. in Hrastnikova 12.

Zmagovalca pete dirke v spustu za svetovni pokal v Lenzerheideju v Švici sta Britanca Danny Hart (MS Mondraker) in Rachel Atherton (Trek Factory Racing).

24-letni Hart, svetovni prvak leta 2011, je končno dosegel svojo prvo zmago v svetovnem pokalu. Zanjo je moral ugnati vodilnega v svetovnem pokalu, Američana Aarona Gwina (YT Mob), in to mu je z najboljšim spodnjim delom uspelo za 9 stotink sekunde. Tretje mesto je šlo najbolj stalnemu od vseh, Južnoafričanu Gregu Minnaarju (Santa Cruz Syndicate).

Pri ženskah je Rachel dosegla že 11. zaporedno zmago v svetovnem pokalu, potem ko je za 7 desetink sekunde prehitela rojakinjo Tahnee Seagrave (Transition / FMD), ki je bila najhitrejša v sobotnih kvalifikacijah. Tretja je bila Francozinja Myriam Nicole (Commencal / Vallnord).

V soboto smo se veselili suverene uvrstitve vseh treh Slovencev v finale – Monika Hrastnik (KK Črn trn) je dosegla kar 6. čas in se povsem približala najboljšim na svetu.

Danes ni segla tako visoko, a 12. mesto je vendarle njen najboljši dosežek v svetovnem pokalu.

Jure Žabjek (Unior Tools Team) je bil 31. dve mesti nižje kot Leogangu, a to je potrditev njegove stalnosti.

Miran Vauh (KK Črn trn) je premagal predvsem zadržke po lanskem padcu v Lenzerheideju in je zadovoljen s 46. mestom.

Pri Unior Tools Teamu pa slavijo še najboljšo uvrstitev v spustu, 9. mesto Škota Ruaridha Cunninghama!

Naša trojica pravi

Monika: “Proga v Lenzerheideju je bila prašna, polna kamnov in lukenj ter hitra, predvsem pa je imela kar nekaj skokov, pri katerih sem raje izbrala daljšo pot. Za mojo drugo tekmo v svetovnem pokalu in zadnjo letos sem zadovoljna z rezultati, predvsem v kvalifikacijah. V finalni vožnji bi lahko malo bolj spustila bremze, brez napakic na kakšnem skalnatnem odseku pa tako ne gre.”

Jure: “Zjutraj sem bil zagotovo malce v dvomih, saj je ponoči deževalo in sem mislil, da so se pogoji spremenili. Že na prvemu treningu pa sem videl, da je vse podobno kot včeraj. Prvi gozdni odsek je bil malo moker, a se je do finala že vse posušilo. Vsekakor sem vedel kako hitro grem lahko, tako kot na treningih mi je šlo vse v redu tudi v finalu. V zadnjih zavojih sem delal manjše napake, ampak sem zelo zadovoljen z vožnjo. Prav tako zelo zadovoljen, da se konstantno uvrščam okoli tridesetega mesta.”

Miri: “Veliko bolje kot lani. Zadnjih par tekem ni šlo po planu, zato tudi tukaj nisem računal na kaj boljši rezultat. No, pa je bilo že presenečenje, ko sem prišel v finale s 67. časom. Na treningu pred finalom sem se počutil dobro, kar nisem imel dost furanja, sreča da je bil trening samo eno uro. Moja finalna vožnja ni bila ne vem kaj, nekatere odseke sem odpeljal brez kontrole, nekatere popolnoma zgrešil, naredil sem nekaj napak in nisem prenesel hitrosti, kjer bi jo mogel. Ko sem prišel v cilj, se nisem zavedal, da je čas, ki sem ga postavil, moj drugi najboljši v karieri.”

Iz poročila Unior Tools Teama

Uniorjeva ekipa že pozna sladkost zmage v svetovnem pokalu, a to je bilo v disciplini olimpijski kros ter zasluga Tanje Žakelj. Danes je sledil največji uspeh v spustu (do sedaj!) – deveto mesto Škota Ruaridha Cunninghama. Za bivšega mladinskega svetovnega prvaka je to tudi osebni najboljši rezultat in izboljšanje osebnega rekorda za eno mesto. Po sinočnjih kvalifikacijah je kazalo veliko slabše, danes pa je pokazal res izjemno vožnjo, po prihodu v cilj pa je bil tudi zelo dolgo v položaju vodilnega.

“Zamočil sem v prvem ovinku, nato pa sem si rekel: ‘Ne ponovi kvalifikacij. Samo spusti,” je po dirki povedal Ruaridh in dodal: “Poganjal sem na vso moč, čez prve skale odpeljal zares odlično, nato pa samo še napadal. Niti blizu popolnosti ni bilo, toda glavno je, da sem spustil zavore in bil hiter. Res sem zadovoljen s tem rezultatom, pripravljal se je dolgo časa in danes sem samemu sebi dokazal, da zmorem!

Ekipni uspeh je z odličnim 31. mestom dopolnil Jure Žabjek, ta čas naš najboljši tekmovalec v spustu. Vozil je povsem suvereno in dosegel svojo drugo zaporedno uvrstitev okoli trideseterice (v Leogangu je bil 29.) ter se utrdil tik za najboljšimi.

Oba tekmovalca sta odlično opravila s svojo vožnjo, nato pa v ciljni areni čakala na najhitrejše, ki so bili še na progi. Jure pojasni, kaj se dogaja v tistih trenutkih in kakšne načrte ima za bližnjo prihodnost: “Zagotovo pričakuješ, da boš kakšno mesto še dobil, a hitrejši tekmovalci so že dosti hitrejši in težko je pridobiti karkoli, bolj ali manj sem vedel, kje bom končal. Zdaj bom malo odklopil, nato pa se bom pripravil za Kanado in še tam nadaljeval tako kot na zadnjih dveh dirkah.”

Reece Wilson je bil tretji tekmovalec ekipe Unior Tools Team na dirki v spustu v Švici, a je svoj nastop zaključil že v četrtek na prvem treningu. Padel je na najhitrejšem delu proge, v bolnici v Churu pa so le še potrdili prvo diagnozo – počena rebra in pretres možganov. Že je v družbi sotekmovalcev in že razmišlja o povratku na dirke.

V nedeljo gre v boj še Tanja Žakelj v krosu.

Vrstni redi

Posnetek dirke na redbull.tv

Na uvodni fotografiji Ruaridh Cunningham, ki je z 9. mestom dosegel svojo doslej najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu, hkrati tudi najboljšo v spustu za svojo ekipo Unior Tools Team. Vse foto Klemen Humar.

Sledite nam