4. februarja 2019

Jan Porič je fotografiral in snemal v Liguriji, kjer sta se mudila Orbeina enduro tekmovalca Vid Peršak in Thomas Lapeyrie ter spustaša iz Rajdovih selekcij Jure Žabjek in Žak Gomilšček.

Za trojico izmed najhitrejših Slovencev v dirkanju navzdol ter Francoza je bil minuli teden na poteh nad Sanremom v italijanski Liguriji pester. Na bolj prijateljski osnovi oziroma na “privat” nabiranje kilometrov so se tja odpravili enduro prvak Vid Peršak (Orbea Enduro Team), najboljši slovenski tekmovalec v spustu Jure Žabjek (Unior Devinci Factory Racing) in mladinski prvak v spustu Žak Gomilšček (Sinter Brakes Team).

Ker se je tam mudil tudi prvi enduro blisk Orbee, francoski prvak Thomas Lapeyrie, se je tja napokal tudi vodja ekipe Primož Štrancar in naredil mini neplaniran kamp. S seboj je vzel še fotografa in snemalca Jana Poriča, tako da nam ni treba le pisati o tem ampak si lahko ogledate tudi fotografije in video.


V zanimivih razmerah, tudi z nekaj moče, na strmih skalnatih progah, bolj tehničnih kot v bližnjem Finalu, so se vsi dobro nafurali.

“Predvsem sem želel spoznati Thomasa, ki gre čez dva tedna že v Čile na dirko Andes Pacifico,” pravi Štrancar. “Prvi dan sva se le pogovarjala in delala načrte. Nato sta z Vidom dva dni skupaj furala. Vid je imel redko priložnost voziti s kom hitrejšim, zdaj ga ima in z njim lahko napreduje. Prvič sem videl Vida, da je po petih vožnjah rekel, da ima dovolj. Pa ne, da bi bil fizično utrujen temveč mu je od sledenja Thomasu padla zbranost in je čutil, da je bolje, da neha.
Tudi Thomas je z Vidom dobil dobro družbo in tudi on se lahko kaj nauči. Dobro se dopolnjujeta. Sploh pri peš ogledih prog bomo imeli dobro debato o linijah.
Thomas je imel tokrat več dela z nastavitvami in je delal veliko ponovitev. Zapisoval si je nastavitve in pomagal tudi Vidu. Za neplaniran kamp je izpadlo fenomenalno.
Drugega kampa nismo načrtovali, morda se le na prvo dirko EWS na Novo Zelandijo odpravimo toliko prej, da bomo imeli še pet dni časa za testiranje in nastavitve, tam bodo tudi Foxovi strokovnjaki. Žal pa Vid ne gre tja.”


Vid po bližnjici lovi Thomasa

Vid je v Sanremu ostal do sobote, žal je bilo na koncu več dežja, a je z opravljenim zadovoljen: “Thomas res leti, končno imam nekoga, od kogar se lahko učim. Tudi odlično se razumeva. Ker je že drugo leto na kolesu Orbea Rallon, mi je lahko tudi povedal marsikaj o njem. Predvsem pa sem se malo nafural, saj sem imel prej le kakšnih deset konkretnih dni na tem kolesu.”


Vid med skalami

Spustaški del

Zanimivo je videti najhitrejša Slovenca v enduru in spustu, kako drug za drugim drvita čez skale. Kaj je iz Ligurije odnesel Jure Žabjek?
“Načrt je bil le furati. Po dolgem času sem bil na kolesu za spust. Prej se nekaj malega vozil le po bolj enduro progah. Nisem niti testiral niti meril časov, želel sem se le spet navaditi na kolo, preden sredi meseca v Finalu začnemo skupne priprave ekipe,” pravi Jure, ki ima kolo sicer enako opremljeno kot lani, tako da ga niti ni potrebno dosti nastavljati. Kljub treningu moči tudi še ni naložil toliko mišic, da bi potreboval tršo vzmet.


Jure Žabjek

Sezono 2018 si bo Jure žal zapomnil predvsem po poškodbah, kako je zdaj njegovo telo?
“V redu je, tudi čez simo smo še kar nekaj truda vložili v moj prst. Nikdar več ne bo, kot je bil pred poškodbo, a bomo še delali,” pravi Jure, ki bo tako kot številni sezonoi predvidoma konec aprila začel na Mariborskem Pohorju na dirkah evropskega in svetovnega pokala.

Kako je furati z vrhunskim enduro tekmovalcem?
“Fajn je furati z Vidom, mogoče on več odnese od tega kot jaz, ko spozna downhill linije. Pa Žak gre tudi fajn!”


Žak sledi Vidu

Kako gre Žaku, pa pove Žak, ki je preizkušal svoje novo kolo. 29-palčnega Devincija Wilsona namreč, kot ga ima Jure, le malce manjšega seveda.
“V Sanremu je bilo zakon! Zelo smo se nafurali, še posebej jaz, ker nimam izpota za avto in mi ni bilo treba voziti kombija … Malce smo imeli smole z vremenom, ampak je bilo tudi v dežju zakon ‘sendat’.”

Na naslovni fotografiji Peršak nad Sanremom. Vse foto Jan Porič/Porson Media.

Preberi še
Peršak v Orbea Enduro Team, njegov šef bo Štrancar!

Sledite nam