Evropsko prvenstvo, olimpijski kros
12. maja 2024

Zadnji dan evropskega prvenstva v kratkem in olimpijskem krosu z enim slovenskim nastopom. Cheile Grădiștei je bil zopet blaten in deževen.

V Romuniji se je zaključilo evropsko prvenstvo, ki sta ga skoraj v celoti zaznamovala slabo vreme in resnično težke razmere na tehnično zahtevnih progah. Slovenska reprezentanca je bila nekoliko “zdesetkana”, saj je po odpovedanem nastopu Vite Movrin danes zaradi slabšega zdravja in ne optimalnega počutja ni nastopil Rok Naglič. Tako je v romunskem blatu pedalirala le Tanja Žakelj.

Cheile Grădiștei: Puck je mojstrica blata

Najhitreje je začela Francozinja Pauline Ferrand-Prevot, ki si je privozila skoraj pol minute prednosti pred tekmicami. Nato je s silovitim tempom v ospredje in vodstvo prišla Nizozemka Puck Pieterse, nekaj časa vozila skupaj s Francozinjo, nato pa pričela voziti svojo dirko. Ferrand-Prevot se je ubadala še s tehničnimi težavami, iz ozadja pa se je počasi prebijala Avstrijka Mona Mitterwallner. Prvo polovico sedem krogov dolge dirke je Tanja Žakelj vozila okoli 25. mesta.

Pieterse, mojstrica blata, saj je takšnih razmer vajena na dirkah v ciklokrosu, je nadaljevala samostojno vožnjo in si pred zasledovalkami izborila več kot minuto prednosti. Mitterwallner je napredovala na drugo mesto, Ferrand-Prevot pa je zdrsnila na rob peterice, kasneje pa je nekdanja evropska in aktualna svetovna prvakinja odstopila. Na tretje mesto se je zavihtela Nemka Nina Benz, kar je bilo glede na potek kar manjše presenečenje.

Puck Pieterse je po uri, 28 minutah in 9 sekundah slavila drugi zaporedni naslov najboljše na stari celini. Mona Mitterwallner si je z zaostankom minute in 12 sekund prislužila srebro. Nina Benz je Nemčiji privozila bron. Zaostala je 2 minuti in 15 sekund. Tanja Žakelj je evropsko prvenstvo zaključila na 22. mestu.

Vrstni redi

Tudi štirinožec je preizkušal spolzko podlago

Cheile Grădiștei: Maruša Tereza Šerkezi zlata v kratkem krosu

Cheile Grădiștei: Domačemu matadorju ni uspelo

Presenečenje ali ne, Italijan Simone Avondetto je tisti tekmovalec, ki se je na blatnem in spolzkem terenu znašel najboljše in po skoraj uri in 15 minutah ter sedmih odpeljanih krogih za 50 sekund prehitel Danca Simona Andreassna, bron je pripadel Nemcu Julianu Schelbu, ki je za srebrom zaostal 17 sekund. Branilec naslova Romun Vlad Dascalu ni imel svojega dne in je na 14. mestu zaostal 3 minute in 16 sekund.

Vrstni redi

Rok Naglič je povedal:

Cheile Grădiștei, jutranja dirka mlajših članic

Prve so se na že v suhem, kaj šele mokrem vremenu težko progo odpravila dekleta kategorije do 23 let. Že v začetku se je oblikovala četverica vodilnih, ki pa je po četrtem od šestih krogov popolnoma razpadla. Na koncu je pobudo prevzela Švicarka Monique Halter in po uri in 14 minutah s skoraj pol minute prednosti slavila pred Nemko Carlo Hahn, tretjeuvrščena Švicarka Anina Hutter je zaostala 38 sekund. Vrstni redi.

Dolgujemo ti še včerajšnjo izjavo nove mladinske evropske prvakinje v olimpijskem krosu Maruše Tereze Šerkezi

Naslovna fotografija UEC

Preberi še

Cheile Grădiștei

Sledite nam