23. julija 2010

Prizorišče, ki očitno res ne more iz svoje kože – močno deževje je čez dan ponehalo le za prekratke minute in spremenilo progo za spust v pravo blatno norišnico. V finale Nejc Rutar.

Nejc Rutar bo jutri naš edini finalist

Nejc Rutar bo jutri naš edini finalist

Žiga Pandur je bil na sredini še dovolj hiter

Žiga Pandur je bil na sredini še dovolj hiter

Jan Cestnik je bil hiter preko serpentin, a je izgubil z izletom iz proge

Jan Cestnik je bil hiter preko serpentin, a je izgubil z izletom iz proge

Tudi Kristjan Vreček je šel hitro skozi zadnji gozd, a do takrat je izgubil že preveč

Tudi Kristjan Vreček je šel hitro skozi zadnji gozd, a do takrat je izgubil že preveč

Danes najhitrejši je bil Samuel Blenkinsop

Danes najhitrejši je bil Samuel Blenkinsop

V takšnem vremenu je treba poskrbeti za gledalce, Cedric Gracia to dobro ve, zato je čez zadnje skoke naredil 'one-footerja'

V takšnem vremenu je treba poskrbeti za gledalce, Cedric Gracia to dobro ve, zato je čez zadnje skoke naredil ‘one-footerja’

Tudi Danny Hart zna zabavati

Tudi Danny Hart zna zabavati

Freecaster ima novo igračo, super mini helikopter s kamero; toda ravno ko so hoteli vzleteti, so iz kontrolnega stolpa javili, da bodo ostali na tleh

Freecaster ima novo igračo, super mini helikopter s kamero; toda ravno ko so hoteli vzleteti, so iz kontrolnega stolpa javili, da bodo ostali na tleh

”Ponavlja se leto 2007”, je bila danes najpogostejša sarkastična pripomba ob kvalifikacijah spusta za svetovni pokal na povsem razmočenem pobočju nad Champéryem v Švici. V blatu pa smo gledali praktično dve dirki – najprej vožnjo vodilnih tekmovalcev, ki imajo zagotovljeno mesto v finalu in so vozili z veliko rezerve in z veliko vložki za gledalce. A že kmalu so prišli na vrsto vsi ostali tekmovalci, ki so imeli na progi zelo veliko težav. Tudi dekletom ni bilo lahko, mnoga so se komaj prebila čez progo.

Nejc zanesljivo v finale
Za večino tekmovalcev je bila dirka za finale prej loterija kot prava dirka. Brez padcev skoraj ni šlo, vprašanje je bilo le, kje je ostalo kolo – na progi nad tekmovalcem ali v njeogovi bližini. Kristjan Vreček je tako veliko zaostanka pridelal, ko se je po blatni strmini plazil nazaj po kolo. Jana Cestnika je medtem ustavil izlet iz proge tik pred ciljem, Jan pa je lepo po pravilih kolo pririnil nazaj do mesta izvoza. Zelo dobro je bil na progi Žiga Pandur, v vmesnem času je bil še v finalu, a v zadnjem delu je dohitel tekmovalca pred njim, ta pa je v tem trenutku padel. Žiga se mu je skušal izogniti po nepredvideni liniji in pri tem padel še on in izgubil veliko časa.
Tako bo jutri naš edini finalist Nejc Rutar, ki se je v finale prebil z zelo dobrim časom, kot edini izmed naših pa je skočil tudi na vseh velikih skokih. Danes je bilo to odločilnega pomena za dober čas in Nejcu se je tveganje izplačalo.
Omeniti velja še nastop Marie Michalogiannaki, ki se je po nekaj padcih končal z zlomljeno zavorno ročico in Grkinja je morala odstopiti.

Na vrhu nekaj manjših presenečenj
Najhitrejša časa Sama Blenkinsopa in Myriam Nicole niti nista tako veliko presenečenje, saj sta oba tekmovalca stalno zelo hitra. Tudi drugi čas Damiena Spagnola ne preseneča, še manj tretje mesto Geeja Athertona. Toda nižje na lestvici je nekaj presenečen, na primer le 15. čas Grega Minnaarja, vodilnega v pokalu. Precej nižje, celo za prvo osemdeseterico, ki vodi v finala, pa Bryceland, Camellini, Giordanengo, Rankin, Simmonds … Stalni finalisti, ki jih je ta proga povsem dotolkla.

Jutrišnji finale bo zagotovo zanimiv, vreme naj bi se spravilo k sebi in sijalo naj bi sonce. Začetek ob 13:15 z dekleti, moški štartajo ob 14:00.

Vrstni redi – DH polfinale

ženske
1. Myriam Nicole (Fra, Commencal Superiders) 5:29,34
2. Sabrina Jonnier (Fra, Team Maxxis Rocky Mountain) +16,37
3. Emmeline Ragot (Fra, Suspension Center) +24,05
4. Manon Carpenter (VB) +24,07
5. Tracy Moseley (VB, Trek World Racing) +31,88
6. Petra Bernhard (Avt, RC Alpine Commencal) +33,22
7. Celine Gros (Fra, Morzine-Avoriaz Haute-) +46,48
8. Claire Buchar (Kan, Chain Reaction Cycles) +57,34
9. Floriane Pugin (Fra, Scott 11) +1:05,69
10. Mio Suemasa (Jap) 1:23,74

Odstop Maria Michalogiannaki (Gr, Unior Tools Team)

moški
1. Samuel Blenkinsop (NZ, Lapierre) 4:10,36
2. Damien Spagnolo (Fra, Mongraker) +1,69
3. Gee Atherton (VB, Commencal) +2,16
4. Brendan Fairclough (VB, Monster Energy Specialized) +4,02
5. Wyn Masters (NZ, Kenda Playbiker) +8,00
6. Steve Peat (VB, Santa Cruz Syndicate) +9,48
7. Danny Hart (VB, Giant) +10,08
8. Mickael Pascal (Fra) +10,36
9. Mitchell Delfs (Aus) +10,36
10. Romain Paulhan (Fra) 10,89

58. Nejc Rutar (MBK Orbea) +35,58
114. Žiga Pandur (Unior Tools Team) +1:09,14
120. Jan Cestnik (Unior Tools Team) +1:28,29
136. Kristjan Vreček (Unior Tools Team) +1:33,81

Sledite nam