29. avgusta 2013

Še en nov domači maraton-ček, pa eliminator, singlespeed dirka, ture, konferenca, razstavljalci … to je tolminski SOF med 13. in 15. septembrom.

Dva tedna sta do prvega Soča Outdoor Festivala s središčem v Tolminu. Festival bo med 13. in 15. septembrom združil vrsto športov na prostem, gorsko kolesarstvo seveda ne more manjkati, lahko bi celo rekli, da je osrednja dejavnost festivala. Vrhunec gorskokolesarskega dogajanja na festivalu pa bo Soča MTB maraton v soboto 14. septembra.

Trasa maratona ja dolga 46,8 km s 1530 v.m., tehnično torej to ni pravi maraton ampak tisto, čemer bi Italijani rekli “granfondo”. Vodi iz Tolmina na Podljubinj, planino Razor, čez Tolminske Ravne, Zadlaz, Čadrg in Polog nazaj na izhodišče. Glavna atrakcija naj bi bil vzpon in spust s planine Razor, tudi kar nekaj stezic je tam. Za tiste, ki menijo, da je pravo dirkanje le navzgor, so pripravili tudi možnost, da lahko na planini Razor svoj nastop tudi zaključijo in se tako potegujejo le za razvrstitev vzpona.

Rok za cenejše predprijave na maraton in druge festivalske dejavnosti se izteka jutri, v petek 30. avgusta. Prijave potekajo tukaj.

Eliminator
V soboto zvečer, ko pretegnemo noge po maratonu, bo na sporedu ulična dirka, kros na izpadanje ali eliminator. Dirka za tadivje in dober spektakel za vse druge.

Singlespeed
Bolj za šalo kot zares bodo v petek 13. izvedli še neuradno državno prvenstvo v dirkanju z enoprestavniki ali po domače singlespeedi. Da bodo na štartu več kot trije, je odprto tudi za vse z menjalniki, le prestavljanje vam omejijo. Tapravi ss jezdeci se že mrčijo, saj imajo praviloma na svojih kolesih razmerje, ki zaleže za hribe, proga eliminatorja (na njej bodo prevozili pet krogov) pa ni prav hribovska. Bo pa pivo na okrepni postaji verjetno kar obvezno …

Problematika
V četrtek 12. septembra ob 11. uri bo v Tolminu konferenca o problematiki vožnje s kolesi v naravnem okolju, vse dni festivala boste lahko podpisali tudi peticijo v podporo zakonodaji, ki koledarjev ne bi enačila z motornimi vozili. Vsaka podobnost s tolminskim puntom je zgolj naključje.

Razstavljalci …
… so pa tako ali tako skoraj samoumevni. Oprema za pogledat, preskusit, tudi kaj za zapravit. Svoje bodo pokazali MTB Galaxy, Proloco trade, Factory Store, VEB Company, Extreme Vital, Funsports, Garmin Slovenija …

Ture
Še bolj samoumevno!

Glasba
Akcija bo zvečer tudi izven dirk, v kraju, kjer so vajeni največjih glasbenih festivalov, bodo tokrat igrali CoverLover, Low Peak Charlie in Mi2.

www.soca-outdoor.com

Ob uvodni fotografiji se verjetno strinjamo, da bi se dalo najti slabšo lokacijo za festival in maraton. Foto Leonardo Olmi.

Sledite nam