Pumpaj Slovenija Vrhnika
Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders Freestyle Giant
15. septembra 2013

Na tekmovanju Red Bull Wild Ride v Križah petdeseterica BMX in MTB kolesarjev pred 2000 gledalci pokazala najkakovostnejšo zbirko trikov vseh časov na slovenski zemlji. Zmagovalca med ekipami Čeh Zejda in Blejec Borse.

Na odru se vrstijo nastopi glasbenih skupin, več kot 2000 gledalcev se ne more znebiti prizorov vrtenja kolesarjev v zraku, petdeseterica udeležencev pa premleva, kako bi lahko v dolgem dnevu v dirt parku Divjina še bolje izkoristili objekte. Razen zmagovalcev seveda, ki slavijo. Tako je bilo sinoči po razglasitvi najboljših na tekmovanju BMX in gorskih kolesarjev v prostem slogu Red Bull Wild Ride pod Karavankami, na robu Križ nedaleč iz Tržiča.

V dolgem dnevu na morju skakalnic, ki jih v gozdičku že štirinajsto sezono gradijo in oblikujejo fantje iz Red Shovel Teama, so gledalci videli zagotovo najkakovostnejšo zbirko trikov vseh časov na slovenski zemlji.

V tekmovanju izvirnega formata sta zmagovalca postala Čeh Tomaš Zejda in Blejec Luka Borse, oba na gorskih kolesih. Zejdo so sodniki razglasili tudi za najboljšega gorskega kolesarja dneva, med BMX kolesarji je to postal njegov rojak Dan Miler, tekmovanje za najboljši trik je dobil Ribničan Primož Tanko z obratom za 360 stopinj z dvema obratoma kolesa (360 double tailwhip), najboljši novinec pa je Borse.

Po dopoldanskem treningu se je tekmovalni dan začel s kvalifikacijami za štirideseterico prijavljenih amaterjev iz štirih držav – Avstrije, Češke, Hrvaške in Slovenije. V finale je napredovala le najboljša peterica na 20-palčnih BMX kolesih in prav tako peterica na 26-palčnih gorskih. Po izvirnih pravilih, ki si jih je zamislil avstrijsko-bosanski BMX veteran Senad Grošić, so nato izžrebali pare najboljših iz kvalifikacij in deseterice povabljenih, že uveljavljenih kolesarjev. Tako so dobili pet dvojic na BMX in pet na MTB kolesih, ki so se potegovale za zmago v štirih finalnih nastopih, od katerih sta štela boljša dva vsake ekipe.

“Zabaven koncept za amaterje in za lokalno sceno, tako imajo priložnost voziti in se družiti s profesionalci,” pravi 34-letni Senad, ki se je danes uspešno meril s 15 in več let mlajšimi tekmeci. “Zamisel smo danes prvič preskusili in odlično se je izkazala, to je bilo zame eno najboljših tekmovanj leta.”

Šteli so triki, slog in tudi ekipni duh

Zejda in Borse sta v svojih skupnih vožnjah združila svoje kvalitete: visoke, sproščene in poudarjene trike izkušenega Čeha, ki nastopa na tekmovanjih svetovne freeride serije (npr. povsem iztegnjen superman tailwhip in lep 360 tailwhip) ter lepo tekoč slog 21-letnega domačina.

“Poskusil sem dati vse od sebe,” pravi Borse, ki se discipline resneje loteva tretjo sezono. “Zelo sem zadovoljen, bil bi tudi če ne bi zmagala. Vedel sem, kdo je Tomaš in sem bil zadovoljen z žrebom. Za prihodnost delam tudi na zahtevnejših trikih.”

“Prvič sem tekmoval v takem sistemu,” pa je povedal Zejda, ki je poleti dobil tekmovanje srebrnega nivoja svetovne serije v Saalbachu, za še večji dosežek pa šteje svoj nastop na zloglasnem tekmovanju Red Bull Joyride v Whistlerju. “Ekipne zmage sem še dosti bolj vesel kot naslova najboljšega na gorskem kolesu, ekipna zmaga je res nekaj posebnega. Sistem tekmovanja je dobra motivacija za amaterje. Luka je vozil odlično, kot profi! Imela sva dobre zamisli in lepo sva se ujela. Lepo tekmovanje za konec sezone, brez stresa.”

Najboljši BMX kolesar dneva Dan Miler je res novinec na “dirtu”, a prekaljen v disciplinah park in street. Vseeno je bil danes presenečenje, saj se je na vrh prebil skozi kvalifikacije: “Ko sem letos začel voziti na zemlji, sem le prenesel trike iz parka. Skoki so mi tu ustrezali, park Divjina je odličen. V ekipi sva bila z Nemcem Berndom Kaufmannom, njegov slog mi je zelo všeč.”

Pa še “lastnik” najboljšega trika večera, eden najspretnejših Slovencev na 26-palčnem kolesu Primož Tanko: “Moje glavno orožje je bil superman seatgrab 360, treniral sem ga in ga tu prvič tudi pristal na zemljo. Nepričakovano pa sem potem zmagal s 360 double tailwhipom. Glede nato, da mi manjši objekti ne ustrezajo, sem kar zadovoljen.”

Pred finalom so oder za eno uro zasedli priljubljeni ajdovski ska-punkovci Elvis Jackson, po podelitvi pa še skupine TMS Crew, Hudičeva muzka, Backstage in Kreshesh nepitash, preostanek dneva je poleg napovedovalcev in navdušenega občinstva gozdni mir kalil še DJ JAMirko.

Zaključno besedo si zaslužijo gostitelji, graditelji Divjine. Primož Likar skromno za Red Shovel Team: “Super, nobenih poškodb, veliko ljudi, sreča z vremenom in hudi rajderji. Trud je poplačan, zlasti ker so vsi pohvalili park, kar nam vsem največ pomeni. Pravijo, da še pridejo kaj na obisk.”

Vrstni red finala dvojic
1. Tomaž Zejda (Češ)/Luka Borse (Slo) – MTB, 133,5 točke
2. Jakub Venci (Češ)/Leo Gomboc (Hrv) – MTB, 131,25
3. Bernd Kaufmann (Avt)/Dan Miler (Češ) – BMX, 120,75
4. Laszlo Gal (Mad)/Josip Hodak (Hrv) – MTB, 118,25
4. Senad Grošić (Avt)/Marin Ranteš (Hrv) – BMX, 118,25
6. Gabor Bathory (Mad)/Jure Jelovčan (Slo) – BMX, 113,25
6. Domen Fekonja (Slo)/Nejc Jeglič (Slo) – BMX, 113,25
8. Eric Valenta (Avt)/Patrick Polzleitner (Avt) – MTB, 112
9. Boldiszar Ujvari (Mad)/Andrej Mikelj (Slo) – BMX, 104
10. Clemens Kaudela (Avt)/Primož Tanko (Slo) – MTB, 102

Več o tekmovanju na redbull.com

Na uvodni fotografiji Zejda (v črno-beli majici) in Borse (pri premetu) na zadnji skakalnici Divjine v enem od svojih skupnih nastopov. Foto Nejc Puš.

Pumpaj Slovenija Vrhnika
Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders Freestyle Giant
Sledite nam