Valamar SI 2021
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Ciklo Centar SloEnduro
25. maja 2017

Le teden dni premora in že bo tu druga dirka svetovnega pokala v olimpijskem krosu.

Iz Češke se svetovni pokal seli v Nemčijo. Drugo prizorišče svetovnega pokala bo Albstadt.

Nekaj dejstev

Fizično zahtevo progo v Bullentäle so za letos spet spremenili. Organizator je dodal novo enoslednico in se tako izognil vzponu po makadamski cesti. Njihov namen je spreminjati traso iz leta v leto. In to vse do svetovnega prvenstva, ki bo leta 2020.

Albstadt je od leta 1991 dalje 202. dirka v zgodovini svetovnega pokala, dvajseta dirka na nemških tleh in petič na tem prizorišču.

Lani so se zmag veselili Nino Schurter in Annika Langvad v elitni konkurenci ter Sam Gaze in Sina Frei v kategoriji do 23 let.

Pred nami je torej vikend, ki obeta. Dva svetovna prvaka v najboljši formi, ki sta jo pokazala v Novem Mestu, in cel kup izzivalcev, ki upajo, da jim bo proga v Albstadtu bolj ustrezala.

Moški

Nina Schurterja zopet pričakujemo blizu vrha. Nino je dejal: “Po olimpijskih igrah ni nobenega pritiska več in sproščeno tekmujem.” Zaradi tega je mogoče še močnejši, kot je bil do sedaj.

Za njim pa Španci in Francozi. Slednji na čelu z Julienom Absalonom, mojstrom s 33 zmagami v svetovnem pokalu. In Absalonu je proga v Albstadtu pisana na kožo.

Tu pa je še sentimentalni favorit, ki se je na hitro odločil, da v Albstadtu pač mora nastopiti. Po izjemni dirki, ko je z devetdesetega mesta pridirkal na osmo, se je leteči Holandec Mathieu van der Poel odločil, da nastopi tudi na drugi dirki svetovnega pokala. Startal bo iz prve vrste in čeprav mu ta proga ne odgovarja toliko kot tista v Novem Mestu, lahko pričakujemo ognjemet.

Dekleta

Z demonstracijo moči in tehnike, je Danka Annika Langvad dobila svojo četrto zmago v svetovnem pokalu. Označila jo je kot nepričakovano, predvsem po spremembi treningov zaradi študija stomatologije. A je v Novem Mestu izpulila zob vsem nasprotnicam. Podobno lahko spet stori v Albstadtu, saj je po lanski zmagi na tem prizorišču nekako prva favoritinja.

Za njo se veliko pričakuje tudi od Sabine Spitz. Neverjetna 43-letna veteranka je še vedno v vrhu krosa. Drugo mesto z Češke ji daje zaupanje in motivacijo tudi pred domačo publiko.

“Super bo nositi številko 2. To je veliko zadoščenje, še posebej pred domačo publiko“ pravi nasmejana Spitzova.

Seveda je še nekaj kandidatk, ki bodo skušale stopiti na stopničke. Kanadčanka Catharine Pendrel, Švicarka Linda Indergand, Poljakinja Maja Wloszczowska in Ukrajinka Yana Belomoina so le nekatere izmed njih.

Nismo pozabili na Tanjo Žakelj, ki je bila po 12. mestu na Češkem zelo zadovoljna s svojo predstavo. Takoj po dirki na Češkem se je že veselila Albstadta, ki ji je še bolj pisan na kožo.

Začetek sezone svetovnega pokala ji je uspel in korak za korakom se vrača na mesta kamor spada. Po dobrem rezultatu v Novem Mestu se lahko pomirjena posveti dirkanju, ker so številke in občutki s treningov potrjeni.

Kategorija do 23 let

V U23 upamo tudi na lep rezultat Roka Nagliča, ki je na Češkem prav tako pokazal, da se njegova forma dviguje in naravni plezalec si je za Albstadt zadal zmanjšanje zaostanka za vodilnimi. Na katero mesto ga bo to pripeljalo, v tem trenutku niti ni toliko pomembno, da bo le zaostanek v okviru pričakovanj.

Prenos nedeljskih preizkušenj si lahko ogledaš na redbull.tv.

Naslovna fotografija z lanske dirke. Foto Grega Stopar

Preberi še:
Svetovni pokal Nove Mesto: Med elito zmaga Schurterja
Svetovni pokal Nove Mesto: Zmaga Langvadove, 12. za Tanjo

Valamar SI 2021
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam