29. avgusta 2017

Prvi blejski festival naredil vtis, maratona pa sta najdaljša in najtežja pri nas. Tudi dobra mednarodna udeležba je bila.

Blejski kolesarski festival je že v prvi izvedbi presegel pričakovanja. Poizkusili so narediti prav vse kot na primerljivih festivalih v tujini in v večini jim je to tudi uspelo. Nekaj manjših zadreg, a vse skupaj odlično z možnostjo na super v naslednjih letih.

Bila sta dva lepa dneva zabave na festivalu in sejmu z mnogimi razstavljavci in dogajanjem preko celega dne s poudarkom na družinski zabavi. To je prireditev, ki je še manjkala v našem koledarju. In če govorimo o športni plati – sami superlativi.


Udeležba je bila za prvo leto v okviru pričakovanj. Približno stopetdeseterica se je pognala na dve progi v dolžini 105 in 60 kilometrov. Čeprav ne preveč številna pa je bila zasedba zelo kakovostna. Kasnejši zmagovalec na daljši trasi Avstrijec Uwe Hochenwarter je bil namreč enajsti na letošnjem evropskem prvenstvu na Slovaškem.

Sama trasa je bila zahtevna že zaradi dolžine in višinske razlike, a ne samo to. Če je bila na papirju videti samo kot vožnja po makadamu, temu ni bilo tako. Zahtevnih delov je bilo kar nekaj, pa tudi nekaj enoslednic se je našlo. V pokljuških gozdovih, ki so gospodarsko izkoriščani, je nešteto gozdarskih poti, ki s pojmom makadam nimajo dosti skupnega. Na koncu so si bili prav vsi enotni, od zmagovalca pa do tistih, ki so zanj potrebovali nekaj ur več, da je bil maraton Epic zelo zahteven, še posebej z najtežjimi deli dobrih 20 kilometrov pred ciljem.

Na maratonu Epic sta bila razred zase Uwe Hochenwarter, ki je zmagal z razliko šestih minut, ter drugouvrščeni Čeh Marek Rauchfuss, štirinajsti z letošnjega evropskega prvenstva. Tretji je bil Lenart Noč, tudi traser proge, ki je za svojo progo potreboval nekaj več časa.

Pri ženskah je bila nepremagljiva Hrvatica Andrea Kiršić. Z lahkoto v strme klance je premagala Tino Perše, ki je zaostala šest minut. Tretja je bila Natalija Anderluh.

Krajša trasa

Na krajšem maratonu Bled je zmagal Čeh Pavel Skalický pred Tadejem Valjavcem, ki je nastopil na svoji prvi resni dirki z gorskim kolesom, tretji pa je bil Avstrijec Daniel Zimmermann.

Pri ženskah na krajši razdalji je bila najhitrejša Čehinja Radka Pospíšilová, druga je bila Nemka Blanka Krajnc in tretja Maja Zavrl.

{gallery}2017/170829_BledBikeFestival{/gallery}

In na koncu …

Zahtevna in dobro izpeljana maratona sta pri tekmovalcih pustila dober vtis. Veliko tujcev je popestrilo in premešalo uvrstitve in vsi so rekli, da naslednje leto pridejo spet. Tudi organizatorji so bili zelo zadovoljni z reakcijami tekmovalcev, saj je bilo pred izvedbo kar nekaj nervoze, kako se bosta trasi obnesli. A ta je bila odveč. Blejska maratona sta trenutno najzahtevnejša maratona v Sloveniji in glas o njima bodo tekmovalci ponesli v svet.

Veselimo se že naslednje izvedbe!

Vrstni redi maratona

www.bledbikefestival.com

Oglej si še
V živo z Ulijem Stanciujem na blejskem festivalu

Fotografije Pizza Productions

Sledite nam