26. julija 2015

Zmagovalca evropskega prvenstva v olimpijskem krosu v Italiji sta Jolanda Neff in Julien Absalon. Naši dve dami odlični, Blaža tretja in Tanja četrta.

V bližnjem Alpagu v italijanskih Dolomitih je ta vikend potekalo evropsko prvenstvo v olimpijskem krosu in trialu. Nas seveda bolj zanima kros, saj v trialu nimamo svojih predstavnikov.

Udeležba naših tekmovalcev je bila skromna, a izbrana. V ženski kategoriji sta bili na startu Blaža Klemenčič in Tanja Žakelj, v moški pod 23 let Gregor Krajnc in v mladinski Simon Čibej. V eliminatorju se je preizkusil tudi Urban Ferenčak, brez posebnega treninga, a ker je bil pač v spremstvu, se je impulzivno odločil za start. Končal je v četrtfinalu.

Naši dve že od starta

Naši dekleti sta bili precej bolj uspešni. Za spremembo sta obe zelo dobro startali in bili po prvem krogu povsem v ospredju. V naslednjih krogih je poznejša dobitnica zlate medalje, najmlajša v zgodovini prvenstev, Jolanda Neff (Švica) naredila manjšo razliko pred Blažo in Evo Lechner (Italija), ki sta se borili za srebro in Tanjo in Jano Belomojno (Ukrajina) v boju za četrto mesto.

V zadnjem krogu se je Eva Lechner odlepila od Blaže in tako prišla do srebrne medalje, Blaža pa je osvojila bron. Kmalo za njo je bila v cilju tudi Tanja, ki je ušla Jani Belomojni in tako prišla na četrto mesto

Po težavnem začetku sezone sta ta rezultata velika spodbuda za nadaljevanje sezone preko velike luže in svetovno prvenstvo v Andori, ki se nezadržno približuje. Pot je prava, le ovire na njej je bilo potrebno odstraniti.

Blaža:
“Želela sem se odkupiti za drugo mesto na državnem prvenstvu. Neffova je to sezono zelo močna in skoraj nedosegljiva. Osvojila sem bronasto kolajno, a sem zelo zadovoljna, tako kot sem vesela za Evo, ki je osvojila medaljo na domačem prizorišču. Moj namen je bil močan start in potem na polno do konca brez popuščanja v zadnjem krogu. Glede na vse poškodbe in težave sem zelo zadovoljna s svojo vožnjo. Na spustih sem zaradi poškodbe šla malo bolj pazljivo, na vzponih pa suvereno. No, časa za počitek ni. Že čez dva dni na letalo in ameriška turneja.”

Tanja:
“Štartala sem dobro in od začetka čutila, da dirkam. Z Evo sva se skupaj vozili nekaj krogov. Vmes sem jo poizkusila prehiteti, a mi ni dala prostora. Potem je napadla in naredila razliko, ki je nisem mogla zmanjšati. Vmes je prišla še Blaža, a mi je to dalo le še večjo motivacijo. Z dirko sem zadovoljna, saj je za menoj kar nekaj močnih imen. Veselim se že prekomorske turneje in svetovnega prvenstva, kajti spet čutim, da sem tam kjer si želim in to je blizu vrha.”

Moški del po pričakovanju

V moški konkurenci ni bilo presenečenja. Ob odsotnosti Nina Schurterja je Julien Absalon (Francija) suvereno in kontrolirano odpeljal dirko do zlata. Nekaj krogov sta mu sledila Fabian Giger (Švica) in Manuel Fumić (Nemčija), vendar pa ga nista mogla resneje ogroziti. V sredini dirke se jima je priključil še Lukas Fluckiger (Švica). Tako so se na koncu udarili za srebrno medaljo. Uspešnejši je bil Fluckiger, ki je tako osvojil srebro, Fumić pa bron. Giger se je moral zadovoljiti s četrtim mestom.

Ostala dva naša

Gregor Krajnc je v U23 končal dirko kot 31. Takoj po štartu je padel v gnečo in kar nekaj časa stal na mestu. Pridobil je sicer 15 mest, a je bil zaostanek prevelik za boljši rezultat.

Mladinec Simon Čibej je svojo prvo mednarodno izkušnjo zaključil kot 62.

mtbalpago.it

Vse fotografije Grega Stopar


Sledite nam