11. maja 2016

Povzetek vrhuncev otvoritve evropskega pokala v spustu in izbrane fotografije Klemna Humarja, Mareta Obida in iXS-ovega Benjamina Prescherja.

Minuli konec tedna je bike park Kranjska Gora drugo leto zapored gostil prvo dirko evropskega pokala v spustu iXS European Downhill Cup. Poleg standardnih udeležencev so se nakapljali še predstavniki manj običajnih držav na DH sceni – Kazahstanec, tekmovalci iz vseh pribaltskih držav, iz Bosne in Hercegovine, po en Argentinec, Američanka, Novozelandec … in na koncu smo dobili rekordno število držav na štartni listi te serije: 32!

Letošnji maj je bolj ko ne aprilski, ampak po grozečih napovedih in nekaj kapljah v soboto je šel nedeljski finale skozi v idealnih razmerah – le veter je občasno na odprtih odsekih malce bolj oviral tekmovalce.

Organizacija pod taktirko vodje parka Jureta Culiberga ter ključnih ljudi, ki imajo izkušnje tudi že s prejšnjih dogodkov na tem mestu, je potekala zgledno. Naj še kdo reče, da domačini tu nočejo sodelovati z “Ljubljančani”. Očitno se da. Tudi nad progo naposled ni bilo pritožb, čeprav nikdar ne bo najdaljša, najbolj strma in na njej verjetno nikdar ne bo zmagal kdo brez verige. Cec je enkrat že poskušal … Air line je navduševal, gozdni odseki so bili izziv in na koncu je zopet zmagal tisti, ki je najhitreje prišel od štarta do cilja.

Domači bolj navijači

Evropski pokal ni hec, težko je priti do vidne uvrstitve, tudi štartnina je višja kot v domačem. A ker je domači letos najkrajši v zgodovini, še bolj čudi majhno število domačih tekmovalcev med udeleženci. Saj je prišla večina dobrih in solidnih članov, mladincev in mlajših mladincev pa komaj kaj. Štrije starejši in en mlajši mladinec od kar trideseterice (skupaj z mlajšimi od 15 let), ki so nastopili na DH Lošinj.

Če ne drugega, bi imela ta peterica vsaj teoretično prednost ta konec tedna na dirki slovenskega pokala. V resnici žal ne … Dva iz ŠKTD Avče sta se težje poškodovala (Žak Gomilšček ima zlomljeno roko, Matic Hvala pa tri vretenca) in ta konec tedna utegnejo biti razmere precej drugačne, proga pa kakšnih 20 sekund počasnejša.

Se vseeno vidimo pod Vitrancem na drugi dirki pokalov Slovenije in Hrvaške v spustu!

Preberi še
iXS Euro DH Kranjska Gora: Še enkrat Fischbach, Monika na stopničkah

Na uvodni fotografiji Jure Cindro na letalskem odseku, foto Klemen Humar

Foto Klemen Humar

Foto Marko Obid

{gallery}2016/160511_ixskrgmo{/gallery}

Foto Benjamin Prescher/extreme-pics.de

{gallery}2016/160511_ixskrgextreme{/gallery}

Sledite nam