23. februarja 2013

Blaža Klemenčič zmagovalca krosa C1 v Voroklinih pred Katrin Leumann in Evo Lechner, pri moških Kulhavy. Gregor Krajnc tretji mladinec, Ferenčak po padcu odstopil.

Blaža Klemenčič je nastopanje za Calcit bike team danes začela z mednarodno zmago na krosu v Voroklinih na Cipru, kjer se že tradicionalno začenja sezona evropskih tekmovanj. V mokri dirki je Blaža za las ugnala Švicarko Katrin Leumann, preostale tekmice s tretjeuvrščeno Evo Lechner na čelu pa so si nabrale večji zaostanek.

Pri moških je zmagal olimpijski prvak, Čeh Jaroslav Kulhavy, pred Nemcem Manuelom Fumicem in Švicarjem Fabianom Gigerjem. Edini Slovenec Urban Ferenčak je odstopil, potem ko si je pri padcu poškodoval nogo. Nimamo še podatkov, če bo lahko nadaljeval z nastopi v cipirski seriji Sunshine Cup v naslednjih dveh vikendih.

S tretjim mestom v dirki mladincev je še ene stopničke za Calcit prislužil Gregor Krajnc.

Od napake do uličnega pregona

V dirki članic se je kmalu po štartnem krogu ločila peterica kolesark. V tej skupinici je povedla Leumannova, ki je želela priti prva v enoslednico. Za njo je bila Blaža, ki pa je storila napako in zaprla pot ostalim zasledovalkam, poroča sporočilo za medije prireditelja. Naposled se je nazaj do vodilne prebila le Blaža. Kolesarili sta skupaj, dokler ni v predzadnjem krogu Klemenčičeva potegnila, Švicarka pa ji ni mogla slediti. Leumannova je bila presenečena, ko je Slovenko zopet ujela nekaj sto metrov pred ciljem, a v ozkih in zavitih uličicah ji ni bila več kos.

Konkurenca pri članicah še ni bila povsem popolna. Zaradi težav s kolenom na štartu ni bilo Švedinje Alexandre Engen, na Cipru pa še ni napovedane zvezdnice s ceste in iz ciklokrosa Nizozemke Marianne Vos.

“Zelo sem zadovoljna z nastopom,” je povedala Blaža Klemenčič. “Svojo zadnjo zmago sem lani dosegla na Kitajskem in sezono 2013 začenjam z zmago na Cipru. To je odlično. Nastopila sem s svojim olimpijskim kolesom, doma pa že imam 29-palčnega.”

Katrin Leumann pa: “Presenečena sem bila, kako dobro mi je šlo. Ko je Blaža potegnila, ji nisem mogla slediti, a ob koncu zadnjega kroga sem jo spet zagledala. Žal je na ulicah nisem mogla več prehiteti.”

Blaža je z zmago tudi prva vodilna v skupni razvrstitvi serije Sunshine Cup, ki jo je dobila pred dvema letoma. Naslednja preizkušnja za točke serije bo tridnevna etapna dirka Afxentia (UCI SHC) naslednji konec tedna od petka do nedelje.

Na uvodni fotografiji najhitrejša peterica dam z Blažo na vrhu. Spodaj pa še Ferenčak. Foto Nemanja Vajs.


Vrstni red XCO Voroklini (UCI C1)

ženske elite
1. Blaža Klemenčič (Slo, Calcit bike team) 1;28:07
2. Katrin Leumann (Švi, Ghost) +0:01
3. Eva Lechner (Ita, Colnago Farbe Sudtirol) +3:38
4. Corina Gantenbein (Fischer BMC) +3:43
5. Jana Belomojna (Ukr, Superior-Brentjens) +5:15
6. Andrea Waldis (Švi, Colnago Sudtirol) +6:39
7. Ekaterina Anošina (Rus, Protek) +8:21
8. Irina Popova (Ukr) +13:08
9. Sarah Koba (Švi, JB Felt) +13:11
10. Jovana Crnogorac (Srb, Orange Monkey) +14:51

moški elite
1. Jaroslav Kulhavy (Češ, Specialized) 1;28:59
2. Manuel Fumic (Nem, Cannondale) +0:10
3. Fabian Giger (Švi, Giant) +0:11
4. Jan Škarnitzl (Češ, Sram Rubena Trek) +1:00
5. Nicola Rohrbach (Švi, Goldwurst Power/Stoeckli) +1:12
6. Sebastien Carabin (Bel, Merida Wallonie) +1:18
7. Anton Cooper (NZ, Cannondale) +1:19
8. Emil Lindgren (Šve, Giant) +1:43
9. Matthias Wengelin (Šve, Naten Sater/Specialized) +2:18
10. Anton Sintsov (Rus, Titici LGL) +4:38
odstop Urban Ferenčak

www.cyclingcy.com

Fotogalerija

Sledite nam