21. maja 2016

Mednarodna kolesarska zveza UCI objavila odločitev v dopinškem primeru Blaže Klemenčič.

Mednarodna kolesarska zveza UCI je Blaži Klemenčič izrekla prepoved tekmovanja za dve leti. Evropska podprvakinja iz leta 2014 in tretja na istem leta 2015 tako ne sme tekmovati do 17. septembra 2017. Prepoved so sinoči objavili na strani UCI.

Blažo Klemenčič je UCI lani septembra suspendirala, potem ko so na vzorcu iz leta 2012 opravili ponoven test. Ta je po njihovih navedbah pokazal prisotnost nedovoljene substance eritropoetin (EPO). Vzorec je bil odvzet izven tekmovanja 27. marca 2012.

Od tedaj Blaža ni smela nastopati na tekmovanjih, a se je na suspenz pritožila in postopek je zdaj zaključen. Obenem je na seznamu tistih, ki jim ni dovoljeno tekmovati, objavljena diskvalifikacija, ki pa velja za čas od 27. marca do 31. decembra 2012. V teoriji naj bi to pomenilo, da ta postopek ne bo imel vpliva na točkovanje držav za kvalifikacije za letošnje olimpijske igre. V komunikeju UCI je navedeno, da so Blažini dosežki od 27. marca do 31. decembra 2012 izbrisani, medtem ko vsi ostali rezultati ostanejo nedotaknjeni.

Preberi še
Blaža Klemenčič “začasno suspendirana”

Na uvodni fotografiji Blaža na OI v Londonu v sezoni, v kateri bodo njeni dosežki izbrisani. Foto Aleš Fevžer.

Sledite nam