9. marca 2014

Klemenčičeva v žlahtni konkurenci za svetovno prvakinjo U23 druga v krosu v Voroklinih in v končni razvrstitvi Sunshine Cupa. Odločilo prehitevanje v zadnjem spustu.

Mini serija za tekmovalce v krosu Sunshine Cup na Cipru se je zaključila z nedeljskim krosom prve kategorije UCI v Voroklinih, v katerem je nastopilo rekordnih 38 kolesark in 86 kolesarjev.

Švicarka Jolanda Neff (Liv Pro XC), svetovna prvakinja v krosu med mlajšimi članicami, ki je prejšnji teden dobila že štiridnevno etapno dirko Afxentia, je bila tokrat uspešnejša v dvoboju z našo Blažo Klemenčič (Feenstra Felt Kenda). Tretja je bila norveška veteranka Gunn-Rita Dahle-Flesjaa (Multivan Merida), pa tudi nadaljevanje prve peterice se bere kot stopničke svetovnega pokala – sledili sta Maja Wloszczowska (Liv Pro XC) in Sabine Spitz (Nem, Sabine Spitz HaiBike Pro). Blaža se je znašla pod vrhom v lepi družbi svetovnih in olimpijskih prvakinj!

Jolanda je Blažo prehitela za pet sekund, to pa še ne opiše dramatičnosti dirke. Neffova je predrla gumo že v prvem od štirih polnih krogov. Po menjavi obročnika je krog zaključila na 7. mestu, 40 sekund za vodilno skupinico trojice, v kateri je bila tudi Blaža.

Ujela jih je že v drugem krogu, v tretjem pa sta z Blažo ušli Gunn-Riti in Maji. Za zmago sta se udarili v zadnjem spustu. Blaža je vodila v tesnem spustu, kjer Jolanda ni mogla mimo nje, tudi če bi morda lahko bila hitrejša. Nato sta prišli na asfalten odsek. “Blaža je ovinek vzela po zunanji liniji in odprl se mi je prostor za prehitevanje, “ je Neffova v cilju povedala, kjer se odločila dirka.

“V vzponih sem bila močna, tudi v spustih mi je šlo v redu. A Jolanda je navzdol res hitra, nisem imela možnosti,” pa je potrdila Blaža, ki ni bila navdušena, da je morala nastopiti še na svojem kolesu za trening. “Žal še nisem dobila novega kolesa, da bi se privajala nanj. Z dosežkom pa sem vseeno zadovoljna.”

Neffova se je veselila tudi zmage v seštevku obeh dirk na Cipru, ki letos tvorita skrajšani Sunshine Cup. Blaža pa je bila za njo na drugem mestu tudi v tej razvrstitvi.

Pri moških je dirko dobil Čeh Ondrej Cink (Multivan Merida) pred rojakom Jan Škarnitzlom (Sram Rubena Trek) in Švicarjem Thomasom Litscherjem (Multivan Merida), osvojil je tudi naslov zmagovalca Sunshine Cupa za leto 2014.


Vrstni red ženske elite
1. Jolanda Nef (Švi, Liv Pro XC Team) 1;18:56
2. Blaža Klemenčič (Slo, Feenstra-Felt-Kenda) +5 sek
3. Gunn-Rita Dahle Flesjaa (Nor, Multivan merida) +50
4. Maja Wloszczowska (Pol, Liv Pro XC Team) +2:18
5. Sabine Spitz (Nem, Sabine Spitz HaiBike Pro) +2:41
6. Katrin Leumann (Švi, Ghost) +2:54
7. Lene Byberg (Nor) +3:19
8. Adelheid Morath (Nem, Sabine Spitz HaiBike Pro) +3:47
9. Alexandra Engen (Šve, Ghost) +4:34
10. Jana Belomojna (Ukr) +4:41

Končna razvrstitev Sunshine Cup
1. Neff 200
2. Klemenčič 165
3. Spitz 155
4. Dahle-Flesjaa 155
5. Morath 150

Vir: Sporočilo za medije prireditelja

Na uvodni fotografiji od leve Wloszczowska, Klemenčič, Neff, Dahle-Flesjaa in Spitz. Obe fotografiji EGO-Promotion, Armin M. Küstenbrück

Celotni vrstni redi na cyclingcy.com

Beri še:
Na Cipru četrti dan Blaža na stopničke 2. 3. 2014

Sledite nam