Biznis
6. junija 2024

Roskop k velikem S, Pashley Cycles z novim, Mongoose z velikim metom v ZDA, Bianchi ima novo, Merida z velikim upadom prodaje, nemški kolesarski trg se počasi pobira.

Rob Roskop

Ime Rob Roskop je sinonim blagovne znamke Santa Cruz Bycicles. Potem, ko je leta 1993 ustanovil podjetje in ga vodil več kot 20 let, ga je leta 2015 kupil finančni holding Pon. Roskop se je nato razšel s podjetjem in se ukvarjal z drugimi projekti izven kolesarske industrije. Sedaj se legenda gorskokolesarskega biznisa vrača nazaj v kolesarski svet in to direktno v naročje velikega S.

Tam prevzema vlogo prodajnega svetovalca, vendar ne v klasičnem smislu, temveč bo sedel v upravnem odboru in bo zadolžen za povratne informacije pri določenih projektih in bo stik z oblikovalskimi skupinami. Kratki izjavi Roba Roskopa in ustanovitelja blagovne znamke Specialized Mika Sinyarda si preberi na pinkbike.com.

Merida

Tajvanski proizvajalec koles Merida je tudi letošnje prvo poslovno četrtletje končal globoko v minusu. V primerjavi s prvim četrtletjem lanskega leta znaša upad prodaje 29,8 odstotka. Celotno lansko leto pa je Merida tako ali tako zaključila s 26,4 odstotka manjšim prometom kot leta 2022. Glede na to, da so pri Meridi zelo skopi s podatki, je največ informacij vidnih prek tajvanske borze, kjer drugi največji proizvajalec koles tudi kotira. Na bike-eu.com

Bianchi

Italijanski proizvajalec koles Bianchi je v mestecu Treviglio v Lombardiji odprl novo tovarno, ki ima proizvodne kapacitete 500 enot na delovno izmeno. Prav tako je podjetje dobilo novega izvršnega direktorja. Fabrizia Scalzotta je zamenjal Marco Gentili. Več na bicycleretailer.com

Biznis: Dan in Jake odkupila Kono

Mongoose

Dick’s Sporting Goods bo ta mesec začel prodajati kolesa Mongoose, s čimer bo nadomestil znamko GT Bicycles, ki je konec leta 2023 z njimi prekinila pogodbo. Gre za ameriškega trgovskega velikana, ki naj bi prav s prodajo koles Mongoose nekoliko zamajal ameriški trg nizko- in srednjecenovnih koles, saj ima Dick’s Sporting Goods več kot 650 trgovin po državi, poleg tega pa izdelke prodaja tudi preko spleta.

Pashley Cycles

Britanski proizvajalec retro in klasičnih koles, znan tudi po svoji seriji Morgan (imenovana po istoimenskem proizvajalcu maloserijskih športnih vozil), je menoval Andyja Smallwooda za novega izvršnega direktorja. Ta je zamenjal Adriana Williamsa, ki ostaja predsednik. Smallwood je bil prej izvršni direktor Ribble Cycles, pred tem pa generalni direktor Boardman Bikes. Podjetje Pashley Cycles, ki bo čez dve leti praznovalo stoto obletnico obstoja, je tudi v iskanju severnoameriškega proizvodnega partnerja. Več

Nemški kolesarski trg

Upad prodaje koles in e-koles, ki ga je Nemčija doživela leta 2023, je bil enkraten, tako v svoji letni tržni študiji piše kölnski inštitut za raziskave maloprodaje IFH. Po podatkih IFH se bo povpraševanje zmerno povečalo od druge polovice letošnjega leta.

Napovedi za trg koles za IFH ostajajo previdno optimistične. Na trgu je splošno znano, da se skokovita prodaja v koronskih letih ne bo nadaljevala. Veliko vprašanje je le, ali je bil upad prodaje v letu 2023 le korekcija trga ali nov, padajoči trend. Za leto 2024 strokovnjaki IFH Köln pričakujejo rahlo povečanje prodaje in previdno napovedujejo, da bo trg do leta 2028 počasi okreval. Možna je povprečna 4-odstotna letna rast, pravijo.

Naslovno fotografijo smo si sposodili na Robovem uradnem profilu Instagram @rob_roskop

Preberi še

Biznis

Sledite nam