Biznis
7. maja 2024

Poslovna zgodba logaškega Culta, Enve v druge roke, Garmin uspešno. Rheeder prodal znamko, Bike24 z dobičkom, Orbea z nižjimi prihodki, Peloton in Cannondale odpuščata, insolventnost WSF.

Cult

Kdo ne pozna logaškega podjetja Cult? Uradni distributer za vzmetenje Fox, zastopnik blagovnih znamk RaceFace, Vittoria, SunRace in mnogih drugih ter konec koncev proizvajalec koles lastnih blagovnih znamk Cult in Krpan, tokrat na TV Slovenija v oddaji Podjetno naprej. Uroš Gnezda v pogovoru z voditeljico Edito Cetinski spregovori o zgodovini podjetja, razmerah na trgu, trenutni situaciji v svetu kolesarstva, o sodelovanju s slovenskimi podjetji na področju razvoja e-koles in o prihodnosti.

Garmin

Prihodki podjetja Garmin Ltd. so se v prvem četrtletju povečali za 20 odstotkov. Konsolidirani prihodki so v prvem četrtletju dosegli rekordnih 1,38 milijarde ameriških dolarjev in v primerjavi z enakim obdobjem lani zrasli za 230 milijonov ameriških dolarjev. Neto prodaja izdelkov za fitnes, ki vključujejo tudi kolesarske izdelke, se je v primerjavi z prvim lanskim četrtletjem ovečala kar za 40 odstotkov in je znašala 343 milijonov ameriških dolarjev. bicycleretailer.com.

Enve Composites

Amer Sports je prodal blagovno znamko Enve Composites, ki jo je kupil leta 2016. Do danes je Enve iz proizvajalca obročev zrastel v podjetje, ki izdeluje krmila, krmilne in sedežne opore ter vilice, leta 2021 pa so začeli izdelovati okvirje. Novi lastnik Enve Composites je Crewe Capital. Gre za “butično” investicijsko banko s sedežem v Salt Lake Cityju. bicycleretailer.com

Cannondale

Zaradi reorganizacije podjetja bodo v podjetju odpustili okrog odstotek vseh zaposlenih. Glavni razlog naj bi bila globalna organizacijska struktura podjetja, kar pomeni, da Cannondale po svetu ne bi imel več določenih podružnic, jedro podjetja (beri management) pa bi bilo v matični družbi – Holdingu PON.

Bike24

Kljub padcu prodaje v prvem četrtletju letos so pri internetnem trgovcu Bike24 iz nemškega Dresdna zabeležili dobiček. Razlog se skriva v nižjih popustih in povečanju bruto marž. Slednje so v preteklem poslovnem letu v povprečju znašale 21,6 odstotka, v letošnjem prvem četrtletju pa so v povprečju 25,1-odstotne. Predvidena rast prodaje za letošnje poslovno leto je do 5-odstotna. Več.

Biznis: Freestyle tudi v Slovenj Gradcu, Frasers kupil Wiggle

Title MTB

Zvezdnik freerida Brett Rheeder je pred štirimi leti začel z lastno blagovno znamko komponent Title MTB. Pred kratkim je naznanil, da je znamko prodal in se umika z vodstvenega položaja ter ostalih funkcij. Rheeder je namignil, da pripravlja nov projekt. pinkbike.com.

Orbea

Lanske turbolentne razmere na trgu, presežna ponudba ter visoki popusti pri določenih blagovnih znamkah, ki so še nekoliko “zažrli” v marže trgovcev in v so nekaterih primerih vzdržnost poslovanja postavile pod vprašaj, so zarezale tudi v promet španskega proizvajalca koles in opreme, ki je lansko poslovno leto zaključil s 6,4 odstotka manjšim prometom. Leto 2022 so zaključili z rekordnim prometom 400 milijonov evrov, zaposlili dodatno delovno silo (sedaj imajo 1000 zaposlenih), lansko leto pa je skupni promet upadel na 374 milijone evrov. Več.

WSF Bicycle Technology 

Ambicije pri podjetju WSF Bicycle Technology so bile očitno prevelike. Podjetje, ustanovljeno konec leta 2020, je lani začelo s kampanjo množičnega vlaganja, saj so želeli zbrati dodatna sredstva v vrednosti 400.000 evrov z namenom, da bi do leta 2026 proizvodnjo povečali s 25.000 koles in e-koles na leto na 100.000 enot. Toda razmere na trgu so očitno prisilile, da so šli v drugo, negativno smer. 24. aprila so namreč razglasili insolventnost. Na bike-eu.com.

Peloton

Eden večjih proizvajalcev opreme za fitnes in domačo vadbo Peloton je po odstopu Barryja McCharthyja z mesta izvršnega direktorja napovedal, da bo odpustil 400 zaposlenih oziroma 15 odstotkov vseh zaposlenih v podjetju. Z reduciranjem ševila delavcev želijo uravnotežiti stroške in prihodke, hkrati načrtujejo tudi zaprtje nekaterih svojih trgovin.Zaradi upada naročnin na njihove fitnes aplikacije pa pričakujejo nižje prihodke tudi v tem segmentu. Na sazbike.de.

Naslovna fotografija posnetek zaslona RTVSlo

Preberi še

Biznis

Sledite nam