29. maja 2018

Stoterica tekmovalcev na treh trasah v okolici avtodroma Grobnik. Na najdaljši trasi zmagovalec Boštjan Hribovšek.

Na majhnem športnem letališču poleg avtodroma Grobnik se je v nedeljo zbrala stoterica gorskokolesarskih navdušencev. Odvil se je namreč prvi Gro Alps Bike Marathon, ki sta ga organizirala agencija GroeX in BK Grobnik.

Na kratko

Vreme je bilo idealno in večina je pričakovala rekreativno traso in premišljala o nastopu na dolgi, 82 kilometrov dolgi trasi. No, na srečo so se za to odločili samo najbolj pogumni, saj nas je čakala presenetljivo zahtevna trasa z dolgim začetnim vzponom in zahtevnim spustom v dolžini šest kilometrov.

Vmes pa seveda množica manjših “vzpončkov“, ki so popili vse moči. Trasa je na srečo potekala skozi gozd, tako da nas sonce ni izželo. A če je bila trasa zahtevna, nas je ravno pred spustom čakal najlepši del, ki je poplačal ves trud.

Neverjetna enoslednica po grebenu s strmima pobočjema na obeh straneh in z razgledom na Kvarner, ki je jemal dih. Ta del je kar vabil, da bi iz žepa potegnil malico in se za nekaj časa naužil naravnih lepot. Tu smo videli, da del v imenu prireditve, ki sugerira na Alpe, ni privlečen za lase.

Prepadne stene in vršaci so te v mislih prenesli v gore nad Bohinjem. Seveda je bila tudi podlaga temu podobna. Pretreseni, a prevzeti z doživetim, smo spet zaključili na Grobniku. Eni po 29, dugi po 48 ali 82 kilometrih.

Najhitrejši na trasah

Seveda pa prireditev ni imela le turistično rekreativnega značaja. Prav vsi smo se borili za uvrstitve na vseh treh trasah. In športno se je zaključilo takole:

Na najdaljši trasi z dolžino 82 kilometrov in 2200 višinskih metrov je zmagal Boštjan Hribovšek, drugi je bil njegov klubski kolega Jure Belak (oba Calcit bike) in tretji Pavao Roset. Edina ženska, ki je prišla do cilja, je bila Teja Plantak.

Na srednji trasi, ki je v dolžino merila 48 kilometrov, preplezati pa je bilo potrebno 1250 višinskih metrov vzponov, je zmagal Peter Vesel (Uni), drugi je bil Dalibor Babić (BK Buzet) in tretji domačin Saša Vidović (BK Grobnik), pri ženskah pa je bila prva v cilju Anja Lamovec (Škofja Loka).

Najkrajšo traso z 29 kilometri in 450 višinskimi metri vzponov je najhitreje prekolesaril Željko Petropoli, drugi je bil Denis Dodič (MTB Slavnik) in tretji Vigor Grbac.
Pri ženskah je zmagala Silvana Cherin (XC Team Trieste).

{loadposition inside}

Za konec

Sama dirka je bila zelo lepo organizirana in tudi po prihodu v cilj je bilo za tekmovalce lepo poskrbljeno. Saj smo tega že vajeni na prireditvah, ki jih gostijo klubi in skupnosti v Primorsko Goranski in Istrski županiji. Ti so svoje prve korake v organizaciji dirk opravili na Zimski ligi in prehod v organizacijo večjih in odmevnejših dirk je samoumeven in naraven.

Tako je v obdobju pred poletjem na tem prostoru vsak vikend vsaj ena, če ne dve dirki. Ker so vse mlade, se včasih med seboj prekrivajo, a ne dvomimo, da bo v naslednjih letih vsakdo našel svoj termin.

No, na Grobnik že vabijo za naslednje leto!

Vrstni redi 

Vrstni redi po kategorijah 

Fotogalerijo najdeš na facebooku

Naslovna fotografija organizator

Sledite nam