20. maja 2013

Svetovna serija v enduru se je začela v Punti Ali v Toskani z veliko udeležbo zvezdnikov. Od naših najvišje Mlinar in Kordež na 69. in 70. mestu.

Zgodovinski vikend za mlado disciplino mtb enduro. V Punti Ali v Toskani se je minuli konec tedna začela prva sezona svetovne serije. Po prologu in štirih hitrostnih preizkušnjah (eno so odpovedali) se je končalo z zmago dvakratnega članskega svetovnega prvaka v spustu Fabiena Barela pred že uveljavljenim enduro specialistom Jeromom Clementzom (oba Francija) in vsestranskim Avstralcem Jaredom Gravesom. Za njimi pa cel plaz zvezdnikov iz najrazličnejših zvrsti gorskega kolesarstva. Najhitrejša ženska je bila Britanka Tracy Moseley pred Francozinjama Emmeline Ragot in Cecile Ravanel.

Najhitrejša Slovenca, oba Korošca, je na koncu ločilo 7 desetink sekunde: Peter Mlinar (Črn trn) je zasedel 69., Robert Kordež (Orbea Geax) pa 70. Nekaj mest niže Nejc Rutar (Unior Tools Team) na 77. mestu, v prvi stoterici med 380 “preživelimi” še Nace Krivonog (Orbea Geax) na 84.

Kristjan Medvešček (Črn trn), z 58. mestom najhitrejši od naših v sobotnem uličnem prologu, je grdo padel v prvi nedeljski preizkušnji. “Pri kakšnih 50 km/h sem šel naravnost na glavo in še udarec v trebuh sem dobil, manjka mi kakšna ura spomina …” pravi Kiko, ki naj bi bil po tednu počitka nared za nadaljevanje sezone.

Takole pa je zgodovinsko udeležbo povzel eden najbolj izkušenih slovenskih tekmovalcev, kapetan ekipe Orbea Geax Primož Štrancar: “Ponosni smo, da smo lahko dirkali na prvi dirki za svetovno serijo. O konkurenci ne bi izgubljal besed. Vsak je po svoje zadovoljen tudi z rezultati, vsi smo imeli kakšne težave s padci in drugim, to je sestavni del endura. Tudi sam sem naredil čisto preveč napak, vsaj enkrat sem padel v vsaki etapi. Proge so bile odlične, kljub temu da so odpovedali drugo preizkušnjo. A nekaterim je že to povzročalo dovolj težav. Skupaj smo opravili 1400 višincev vzponov, z odpovedano etapo bi jih bilo še 300 ali 400. Vse preizkušnje so imele tudi kakšen vzpon.”

Dirka je štela tudi za italijansko serijo Superenduro, ki se bo nadaljevala čez dva tedna v nam bližnji Gemoni. Druga dirka svetovne serije pa bo konec junija v Franciji.

Vrstni redi

www.superenduromtb.com
www.enduroworldseries.com

Na uvodni fotografiji Fabien Barel, foto Matteo Cappe/superenduromtb.com

Video vrhuncev dirke

Video sobotnega prologa

Sledite nam