6. julija 2019

Odlična predstava mladinca iz ekipe Sinter Brakes Team ter razburljiva zaključka moške in ženske dirke na četrti postaji svetovnega pokala v spustu.

V oblaku prahu, spolzko bolj kot v dežju, a odlične predstave najboljših spustašev in spustašic na svetu. Med mladinci prvenec Francoza Inigueza, pri mladinkah brez presenečenj, pri ženskah atraktivne vožnje in zmaga v Veliko Britanijo, pri moških pa rodeo in tretja letošnja zmaga Francozu.

Moški

Prvi, ki se je spustil pod mejo štirih minut in 20 sekund je bil Francoz Remy Thirion (Commencal / Vallnord), za njim je bilo na startu še 32 najhitrejših. Sledilo je nekaj hitrih tekmovalcev, a so se njihove sanje o izboljšanju Thirionovega časa končale s padci. S padcema v spodnjem delu Američan Dakotah Norton (Unior/Devinci Factory Racing). Izredno hiter v zgornjem delu je bil Južnoafričan Greg Minnaar (Santa Cruz Syndicate), a je v spodnjem delu izgubil vso prednost.

Enako se je zgodilo tudi z Britancem Bernardom Kerrom (Pivot Factory Racing), ki je bil do polovice proge ekstremno hiter, nato pa ga je drobna napaka v sektorju številka 7 stala odlične uvrstitve. Američan Aaron Gwin (Intense Factory Racing) zaradi poškodbe prsta ni startal.

Na startu le še deset najhitrejši spustašev. Najbolj divjo vožnjo je prikazal mladinski svetovni prvak iz leta 2015 na tem prizorišču, Britanec Laurie Greenland (MS Mondraker Team), a na koncu zaostal za le 0,394 sekunde. Novozelandec Brook Macdonald, Greenlandov moštveni kolega, je v zgornjem delu dobesedno letel, imel že več kot 2 sekundi prednosti in bil v cilju prvi, ki je uspel izboljšati Thirionov čas. Ura je pokazala 4 minute, 17 sekund in 921 tisočink.

Britanec Danny Hart (Madison Saracen Factory) je bil prvi izmed favoritov, ki so mu vsi vmesni časi kazali zeleno, v cilju pa s časom 4 minute, 16 sekund in 650 tisočink ter prevzem vodstva.

Francoz Loris Vergier (Santa Cruz Syndicate) je po nekoliko počasnejšem začetku v vsakem sektorju le še pospeševal in na koncu prišel v cilj s kar 5,172 sekunde prednosti pred Hartom! Na startu le še Dva Francoza in Avstralec. Amaury Pierron (Commnecal Vallnord) je na drugem merjenju zaostajal že dobri dve sekundi za rojakom, na koncu pa za njim zaostal dve sekundi in pol. Najbolj se je Vergierju približal Troy Brosnan (Canyon Factory Downhill Team), ki je zaostal le 0,779 sekunde.

Še zadnji s startnih vrat Loic Bruni (Specialized Gravity). Začel je silovito in imel pri drugem merjenju vmesnega časa že več kot 2,5 sekunde prednosti. Nekaj napak v srednjem in spodnjem delu in prednost je spolzela na 0,251 sekunde. Do cilja pa igra stotink, tokrat v prid vodilnemu v svetovnem pokalu, Bruniju, ki je zmagal s časom 4 minute, 11 sekund in 55 tisočink!

Prvo mesto Loic Bruni, drugo mesto Loris Vergier, tretje pa Troy Brosnan.

Skupni vrstni red po štirih dirkah svetovnega pokala: Loic Bruni (765 točk), Troy Brosnan (700 točk), Amaury Pierron (605 točk). Jure Žabjek (Unior/Devinci Factory Racing) je s 161 točkami na 23. mestu.

Ženske

Na prašni in spolzki progi je v prvem delu finalnih voženj največ pokazala včerajšnja osmoljenka kvalifikacij (trije padci na progi) Avstralka Tracey Hannah, ki je z lahkoto prevzela vodstvo in postavila čas 5 minut 7 sekund in 753 tisočink in to s padcem. V drugem delu se ji je najbolj približala Italijanka Veronika Widmann (Insync), ki pa je zaradi padca pred ciljem končala na ternutno četrtem mestu. Zelo dobro in z izbiro nekoliko drugačnih linij je odpeljala Švicarka Emilie Siegentahler (Pivot Factory Racing) in se uvrstila tik za Tracey.

Nato pa štirikratna zmagovalka Andore, Britanka Rachel Atherton (Atherton Bikes), ki je bila na prvih treh merjenjih pred Hannahovo v prednosti dobre pol sekunde, na predzadnjem merjenju pa je prednost povečala na sekundo. V cilju čas 5 minut, 622 tisočink in prevzem vodstva.

Na startu le še dve najhitrejši z včerajšnjih kvalifikacij – Francozinja Marine Cabirou (Scott Dh Factory) in Nemka Nina Hoffmann, obe kandidatki za prvo zmago v svtovnem pokalu.

Najprej Cabiroujeva. Napadalno na začetku, a z nekaj napakami in zaostankom dobre tri sekunde. Nato je zaostanek je zmanjševala in na zadnjem merenju vmesnega časa je zaostajala le 0,4 sekunde. Na cilju pa? Zaostanek 2,497 sekunde in drugo mesto. Zadnja s startnih vrat pa Hoffmannova. V zgornjem delu zaostanek okoli treh sekund za Athertonovo, v srednjem delu huda napaka, a se je spretno rešila, zaostanek za Rachel pa še vedno 2,8 sekunde. V spodnjem delu padec, kjer se ji je sezul čevelj, ki je ostal vpet v pedalu! Nato le počasna vožnja proti cilju.

Zmaga za Rachel Atherton (39. v karieri), drugo mesto za Marine Cabirou, tretje za Tracey Hannah.

V skupnem seštevku vodi Tracey Hannah (790 točk), druga je Rachel Atherton (730 točk), tretja pa Marine Cabirou (640 točk). Monika Hrastnik s 175 točkami zaseda 14. mesto.

Mladinci

Žak Gomilšček (Sinter Brakes Team) je z zelo dobrima časoma na prvih dveh merjenjih pokazal, da zna voziti zelo hitro, nato nekoliko počasnejša vožnja v zadnjih sektorjih, pri prihodu skozi cilj pa je vse skupaj zadoščalo za trentno tretje mesto. Nato je dolgo časa držal peto mesto, nakar je sledil preobrat. Prva favorita, in prvi ter drugi z včerajšnjih kvalifikacij, Francoz Thibaut Daprela (Commencal / Vallnord) in Avstralec Kye A”Hern (Canyon Factory DH Team) sta padla in tako prepustila zmago Francozu Matteu Iniguezu. Iniguez je tako dočakal uspeh kariere in dokazal, da tretje mesto v Leogangu ni bil le slučaj.

1. mesto Matteo Iniguez, drugi je bil z zaostankom 2,714 sekunde Kanadčan Lucas Cruz (SRAM TLD Racing), tretji pa še en Kanadčan Patrick Laffey. Ta je zaostal 3,179 sekunde za zmagovalcem. Žak Gomilšček je osvojil osmo mesto, njegov zaostanek pa le 5,150 sekunde! Tako je prišel tudi do prvih točk svetovnega pokala.

V točkovanju svetovnega pokala je vrstni red sledeč: Thibaut Daprela (180 točk), Lucas Cruz (99 točk), Matteo Iniguez (98 točk), Žak Gomilšček je z danes osvojenimi 14 točkami na 20. mestu.

Žak po uspešnem vikendu pravi:

“Ta vikend je bil nor! Cel vikend sem užival na progi in izven! Prvi dan treningov sem naredil kar osem voženj, ker sem zelo užival v furanju na najboljši progi. V kvalifikacijah sem štartal malo preveč napadalno in brezglavo ter naredil kar nekaj velikih napak, a je bilo vseeno dovolj za 11. mesto. Danes v finalni voznji sem startal bolj umirjeno in odpeljal vse linije, kot sem si zamisl, a sem imel v zadnjem delu proge težave z zavoro in sem moral nekoliko upočasniti. Do takrat sem bil na vmesnem času četrti! Ne bi si mislil, da bom kdaj nezadovoljen z osmim mestom v svetovnem pokalu, a sem vseeno zelo zadovoljen s hitrostjo in občutkom na kolesu. Se že veselim naslednje dirke prihodnji vikend v Franciji!”

Mladinke

Danes enak vrstni red kot v včerajšnji razvrstitveni vožnji. Avstrijka Valentina Höll (Sram TLD Racing) ni pustila nobenih presenečenj in je za 12 sekund ugnala Američanko Anno Newkirk (Sram Young Guns Racing). Na tretje mesto se je z nekaj manj kot 21 sekundami uvrstila Norvežanka Mille Johnset (Atherton Bikes).

Valentina Höll ima pred naslednjjo dirko v Les Getsu 220 točk, s 180 točkami ji na drugem mestu sledi Anna Newkirk, tretja je Mille Johnset, ki ima 80 točk.

Vrstni redi 

Na naslovni fotografiji leteči Žak, foto Grega Stopar

Preberi še
Andora: V kvalifikacijah Žak odličen 11.!

Sledite nam