5. marca 2015

Tanja Žakelj je nastopila na etapni dirki v Španiji in s partnerko Claudio Galicia in osvojila skupno drugo mesto.


Andalucia Bike Race
, ena najbolj znanih in pomembnih dirk za dvojice, ki se odvija v okolici španskih mest Jaén in Cordoba, je tokrat imela tudi slovensko udeležbo. Na dirki, ki se je odvijala v Španiji od nedelje 22. februarja do četrtka 27. februarja, je letos nastopila tudi evropska prvakinja v XCO Tanja Žakelj (Unior Tools Team).

Skupaj s partnerko Claudio Galicia (Polar Trek) sta zmagali v dveh etapah in zavzeli drugo mesto v generalni uvrstitvi za izkušeno dvojico Ester Suss in Milena Landtwing (Wheeler Pro Team).

Tanja in Claudia sta zmagali v četrti in peti etapi in pokazali, da sta konkurenčni najbolj izkušenim ženskim dvojicam v etapnih dirkah na pare. Čeprav je, po Tanjinih besedah, povabilo na dirko prišlo nepričakovano, je le ta bila dobrodošel trening, saj se sezona svetovnega pokala v krosu začne šele v mesecu maju. Tako je še dovolj časa za prestop v specifični trening, ki je potreben za dobro uro dirkanja na visokem pulzu.

“Claudia je iskala partnerko in preko Treka je kontaktirala tudi mene,” je povedala Tanja. “Ker je še dovolj zgodaj pred sezono, sem se odločila, da z njo nastopim na dirki. Vprašanje je bilo samo vreme, a je bilo tudi to sanjsko. Pred dvema letoma, ko sem bila tu na treningu v istem času, so namreč morali odpovedati etapo zaradi snega. Sicer pa je Andalucia Bike Race dirka, ki ni preveč intenzivna in s prelepo panoramo. V prvi etapi je bilo precej težko. S treninga na dirko, v paru s Claudio, ki je bila v tekmovalnem ritmu, saj tekmuje tudi v smučarskih tekih, je bila precejšnja sprememba. Nato pa je šlo iz etape v etapo bolje. Tako sva tudi zmagali v dveh etapah. Proti koncu dirke pa sem bila jaz močnejši del ekipe.”

Sedaj je Tanja spet v treningu in pripravah na dirke v krosu, ki se začnejo v aprilu. Prva, kot že nekaj let, XCO Premantura Rocky Trails.

Na uvodni fotografiji Tanja in Claudia ob prihodu v cilj četrte etape. Foto Andalucia Bike Race.

Sledite nam