30. aprila 2018

V bližini Palmanove se je začela letošnja BMX serija. Rivignano so slovenski tekmovalci zapustili z zelo dobrimi rezultati.

Težko pričakovana serija discipline BMX race se je začela le nekaj deset kilometrov stran iz Slovenije, v Rivignanu, ki je slovenskim tekmovalcem zelo dobro poznan kot eno boljših trening vadbišč v pozno jesenskem in pomladanskem času.

Alpe Adria je serija tekmovanj, ki vklučuje sedem prizorišč in na vsakem prizorišču sta po dve dirki, tako soboto kot tudi v nedeljo. Slovenskim tekmovalcem je tovrstno tekmovanje prva odskočna deska k elitnejšemu evropskemu pokalu in pa zelo močnima slovaškem in italijanskem prvenstvu.

Sončno, skoraj poletno vreme in odlično pripravljena proga ter preko 160 tekmovalk in tekmovalcev je zagotovo dobro znamenje za nadaljevanje pokala, ki je tudi letos privabil zelo veliko Slovencev iz klubov BSX Racing Team, TBP Lenart, KK Črn Trn in KD Rajd.

Sobotna dirka

S popoldanskimi treningi in preizkusi startnih vrat se je začela prva dirka pokala. Prva kategorija so bili tekmovalci v kategoriji cruiser (to so tisti na “ta večjih” 24-palčnih obročnikih). Zmaga je odšla v Avstrijo. Prvega mesta se je veselil Markus Hörmann, med slovenskimi tekmovalci je bil najbolši Gregor Palčnik na tretjem mestu. Kristjan Kocmut je bil četrti, s smolo v velikem finalu pa je na osmem mestu končal mladi Jernej Gruber (vsi BSX Racing Team).

V kategoriji 7 in 8 let je bila na prvih mestih skoraj slovenska prevlada. Jošt Ložar (KD Rajd) je zmagal, drugo mesto pa je osvojil Gabor Mihael Perič (BSX Racing Team). V malem finalu je Tine Dovžak (KK Črn Trn) končal na drugem in je skupno osvojil deseto mesto.

Kategorija 9 in 10 let je bila tudi slovensko obarvana. Nekdanji evropski prvak Miha Čeh je zmagal, Nik Prek (KK Črn Trn) pa je osvojil četrto mesto. V malem finalu, od 9. mesta navzdol, pa je zmagal Luka Supić (BSX Racing Team).

Kategorija 10 in 11 let je bila v znamenju italijanske zmage, ki je šla v roke Allesandru Bieliju, na drugo mesto pa se je uvrstil Tim Rovtar (KK Črn Trn). Mali finale je osvojil Nik Golob (TBP Lenart) in končal na devetem mestu.

V kategoriji 13 – 14 let so šla prva tri mesta v Italijo. Razdelili so si jih Mattia Benedetti, Danny Di Modugno in Axel Martinello. Najvišje uvrščeni slovenski tekmovalec je bil Beno Batič (KK Črn Trn), ki je končal na 12. mestu.

Kategorija 15 – 16 let je bila na prvih treh mestih obarvana z italijansko trobojnico. Prvi je bil Riccardo Rizzardi, drugi Tommaso Dalla Stella, tretji pa Leonardo Casanta. Najboljši slovenski tekmovalec je bil Staš Lukić (BSX Racing Team), ki si je četrto mesto pribori s poškodovanim gležnjem, saj je le dan prej odstranil mavec.

V elitni kategoriji 17+ je na odlično tretje mesto pridirkal “šef” mariborskega BSXa Tilen Frank. Hitrejša od njega sta bila le Italijana Mattia Falangna in Francesco Annechini.

Nedelja

Tudi nedeljska dirka, ki se je odvila v dopoldanskem času in po klasičnem protokolu – prosti trening, trening štartov in nato trije moti, je bila tudi obarvana s soncem in veter ni motil tekmovalcev pri skokih.

Kategorija cruiser – na prvem mestu zopet Marcus Hörmann, na drugem Peter Grierhofer in na tretjem Marco Gaule. Najboljši Slovenec je bil tokrat Jernej Gruber na petem mestu, za njim pa sta se uvrstila Gregor Palčnik in Kristjan Kocmut (vsi BSX Racing Team).

V kategoriji 7 – 8 let je tudi tokrat na najvišjo stopničko stopil Jošt Ložar (KD Rajd), na drugem in tretjem mestu sta mu družbo delala Italijana Matteo Mariani in William Gule. Žan Kogler je končal na 5. mestu, na sedmo mesto se je zavihtel Tine Dovžak (KK Črn Trn), Jaka Supić je bil osmi, v soboto drugouvrščeni Gabor Mihael Perić pa je končal na devetem mestu (vsi BSX Racing Team).

Kategorija 9 – 10 let je bila v znamenju Miha Čeha (BSX Racing Team), drugo mesto je pripadlo Italijanu Fredericu Corbaniju, tretji je bil Nemec Raymond Farell Heidrich. Nik Prek (KK Črn Trn) je končal na osmem, Luka Supić (BSX Racing Team) pa na desetem mestu.

Kategorija 11 – 12 let. Prvo mesto za Alessandra Bielija, drugo mesto za Tima Rovtarja (KK Črn Trn), tretje pa za Frederica Bociana. Nik Golob (TBP Lenart) je končal na sedmem mestu.

V kategoriji 13 – 14 let je zmagal Italijan Danny Di Modugno, Beno Batič (KK Črn Trn) je tekmovanje končal pred polfinalnimi odločitvami.

Med 15 in 16 let starimi fanti so si veliki finale priborili Staš Lukić (četrto mesto), Viktor Jarc (6. mesto), Gaj Gorza (7. mesto) in Tio Ošlak (osmo mesto). Zmaga je odšla v roke Italijanu Tomasu. Della Selli.

Med najstarejšimi tokrat Tilnu Franku (BSX Racing Team) ni uspel preboj na stopničke. V finalu je končal na šestem mestu. Zmagal je Italijan Davide Maestrutti.

Prvi dirki pokala sta za Slovence vsekakor dobra popotnica pred tretjo in četrto dirko v Mariboru.

Fotografije Matjaž Jazbar

Sledite nam