Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
24. junija 2019

Deveta in deseta dirka pokala sta bili na Madžarskem. Nekoliko manjša udeležba kot na preteklih dirkah, nepredvidljivo vreme in zopet odlične uvrstitve slovenskih tekmovalcev.

Pokal Alpe-Adria je le teden dni po ljubljanski vročici gostil madžarski Sopron z deveto in deseto dirko serije. Sopron je zadnjih nekaj sezon stalnica regijskega pokala, z letošnjim letom pa je proga dobila nove, še bolj zagnane upravljalce, ki si želijo v manjšem mestecu tik ob avstrijski meji, znanem predvsem po toplicah in termalnih kopelih, progo in dirko spraviti na višji nivo.

Proga v Sopronu je najbolj podobna tisti v Vösendorfu, z daljšim prvim zavojem, ki se kmalu po polovici prelomi v drugega in po že nekaj elementih nadaljuje v tretjega, le ta pa ima zatem zanimiv odsek tako imenovane ritem sekcije z več zaporednimi kuclji, ki jim sledi zadnji ovinek ter še ena serija kucljev, tako da je zadnji del proge resnično namenjen pumpanju. Proga je časovno med daljšimi.

Tokrat na startu tekmovalci iz Slovaške, Avstralije (da, Avstralec, ki se je udeležil Race Ljubljana 2019, je potoval tudi k našim vzhodnim sosedom), Madžarske, Avstrije in Slovenije. Številčno nekoliko manj kot v Ljubljani, Rivignanu in Mariboru, a skoraj toliko kot Sopronu najbližjemu prizorišču pokala Alpe-Adria BMX v Vösendorfu.

Sobota

Popoldanska dirka je minila dokaj mirno in dež se je, čeprav je bila napoved slaba, usmilil tako tekmovalcev kot tudi proge. Deževati je začelo šele po prireditvi, a padavine niso ponehale niti preko noči.

Startna klančina na progi ima zelo majhen naklon in ne tako veliko prostora pred prvim dvojnim kucljem, tako da je potrebno za dosego čim boljšega izhodišča pred prvim zavojem tudi nekoliko tvegati. A novi upravljalci proge so prvi in drugi skok nekoliko znižali in s tem omogočili manj tvegane manevre ter kolesarjem ponudili nekoliko hitrejše dirke.

Amaterji 5 do 7 let – zmaga Madžarke Flore Reicher (Veszpremi Spartacus SE), drugo mesto za Ota Heinriha in tretje za Mara Bello Perić (oba BSX Racing Team).

Amaterji 8 do 10 let – prva tri mesta so bila rezervirana za domači klub BMX Sopron. Tako so se zvrstili – Oliver Menyhart, Kristof Kreisz in Oliver Hajto

Amaterji 11+ – tudi tukaj so bila prva tri mesta v znamenju Madžarov. Zmaga pa v roke Hanne Czisztler (BMX Sopron).

Cruiser do 29 let – prvo mesto Janiju Volku (KK Črn trn), drugo Petru Geierhoferju (Ascö RSC BMX Veitsch), tretje pa zopet k Ajdovcem, Janijevemu moštvenemu kolegu Roku Bajcu.

Cruiser 30+ – zmaga Avstrijcu Markusu Hörmannu (Formworks BMX Racing), drugo mesto Kristjanu Kocmutu (BSX Racing Team), tretje pa Sandorju Becseiju (FRO Racing).

Do vključno 8 let – Samuel Fernbach, Finn Kartusch in Tim Stöckl (Arbö Radsport BMX Vösendorf) je bila najhitrejša trojica.

9 in 10 let – Ob odsotnosti poškodovanega in drugega v točkovanju pokala Maka Breznik Falka je Jošt Ložar (KD Rajd) osvojil prvo, Nik Prek (KK Črn trn) drugo, Mihael Gabor Perić (BSX Racing Team) pa tretje mesto.

11 in 12 let – Valentin Wagner (Arbö Radsport BMX Vösendorf) se je z lahkoto sprehodil do zmage, saj na Madžarskem ni bilo njegovega največjega rivala Miha Čeha. Drugo mesto je osvojil Boldizsar Zsemberu (Superior MTB Team), tretji je bil Bendeguz Farkas (BMX Sopron).

13 in 14 let – tudi tukaj brez dveh pomembnih tekmovalcev Lene Bauer in Tima Rovtarja, a suverena zmaga Matica Sitarja (KD Rajd), drugo mesto Nika Goloba (TBP Lenart), tretje mesto je osvojil Tobias Scheikl (Ascö RSC BMX Veitsch).

15 in 16 let – Gaj Gorza (TBP Lenart) suvereno pred Avstrijcema Sebastianom Koudelko (Ascö RSC BMX Veitsch) ter Benom Profossom (Arbö Radsport BMX Vösendorf).

17+ – Tilen Frank (BSX Racing Team) je ugnal Avstrijca Andreasa in Fabiana Koglerja (Team-Sport-Mühlen).

Nedelja

Močno deževje je pustilo sledi tudi na progi, ki je bila na nekaterih mestih močno načeta, saj Madžari uporabljajo mešanico peska in mivke, ki se zelo dobro obnese v suhih razmerah, v mokrih pač ne. Zato je bil start nedeljske dirke malo prestavljen, saj so morali organizatorji nekaj delov proge ponovno utrditi. Pomagali so jim kar nekateri slovenski tekmovalci s Tilnom Frankom na čelu. Dež se je tekmovalcev usmilil v motih (kvalifikacijskih vožnjah), a jih nato počakal v finalu in s tem naredil dirko še nekoliko bolj selektivno.

Amaterji 5 do 7 let – prvo mesto Flora Reicher (Veszpremi Spartacus SE), drugo mesto Oto Heinrih, tretje pa Mara Bella Perić (oba BSX Racing Team).

Amaterji 8 do 10 let – prva tri mesta so bila zopet rezervirana za domači klub BMX Sopron. Tako so se zvrstili – Oliver Menyhart, Kristof Kreisz in Oliver Hajto.

Amaterji 11+ – stopničke so si razdelila kar dekleta. Prvo mesto Hanne Czisztler (BMX Sopron), drugo za Evo Pešak (KD Rajd), tretje pa za Krisztino Kreisz (BMX Sopron).

Cruiser do 29 let – Jani Volk (KK Črn trn), Peter Geierhofer (Ascö RSC BMX Veitsch) in Rok Bajc (KK Črn trn).

Cruiser 30+ – Sandor Becsei (FRO Racing), Kristjan Kocmut (BSX Racing Team) in Cristoph Grabner (Arbö Radsport BMX Vösendorf) je bila najhitrejša trojica.

Do vključno 8 let – prvo mesto Tine Gostenčnik (BSX Racing Team), drugo Tim Stöckl (Arbö Radsport BMX Vösendorf), tretje pa Saba Naszados (Veszpremi Spartacus SE).

9 in 10 let – enak vrstni red prv trojice kot v soboto – Jošt Ložar (KD Rajd), Nik Prek (KK Črn trn) in Gabor Mihal Perić (BSX Racing Team).

11 in 12 let – Valentin Wagner (Arbö Radsport BMX Vösendorf) prvi, Boldizsar Zsemberu (Superior MTB Team) drugi in Val Trinle Lampič (KD Rajd) tretji.

13 in 14 let – zmaga k TBP Lenart in Niku Golobu, drugo mesto je pripadlo Tobiasu Scheiklu (Ascö RSC BMX Veitsch), tretje pa sobotnemu zmagovalcu Maticu Sitarju (KD Rajd).

15 in 16 let – Gaj Gorza (TBP Lenart) suvereno prvi, družbo na zmagovalnem odru sta mu delala Milos Laszlo in Norbert Kato (Veszpremi Spartacus SE).

17+ – še ena zmaga Tilna Franka (BSX Racing Team), drugo mesto Fabiana Koglerja (Team-Sport-Mühlen) in tretje Avstralca Tonna Haydona (Twisted Concepts).

Tekmovalce v pokalu Alpe-Adria BMX čaka daljši premor, enajsto in dvanajsto dirko bo 24. in 25. avgusta gostil Mühlen in njihov domači klub BMX Racing Team Mühlen.

Dodatne informacije najdeš na bmx-alpe-adria.eu.

Preberi še
BMX vročica z danskim zmagovalcem in odličnimi nastopi mladih Slovencev
Alpe-Adria BMX: Živahno v bližini Dunaja
Alpe-Adria BMX: Tretja in četrta dirka sta bili v Mariboru
Alpe-Adria BMX: Nepredvidljivo vreme v Rivignanu

Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
Sledite nam