25. avgusta 2019

11. in 12. dirko letošnjega pokala je gostil Mühlen. Na dirkaškem vikendu je sodelovalo preko 160 tekmovalcev in tekmovalk, nekaj zmag tudi Slovencem.

Po počitniškem premoru se je z 11. in 12. dirko sezone nadaljeval pokal Alpe-Adria BMX. Tokratni gostitelj je bil avstrijski Team-Sport-Mühlen z Andreasom Koglerjem na čelu. Kljub slabi vremenski napovedi so Mühlen, ki leži nekaj deset kilometrov vožnje naprej od Celovca, zavzeli tekmovalci iz Avstrije, Slovenije, Italije, Nemčije, Madžarske in Češke. Pisana druščina se je ustavila pri več kot 160 BMXarjih, ki so se pomerili z za mnoge nekoliko nevarno progo, ki je tudi letos terjala nekaj padcev, a ti so tako ali tako sestavni del tega športa.

Tri dirke v dveh dneh in v prešernem vzdušju kljub sobotnem jutranjemu nalivu in večernemu dežju, ki ga je popestril še ognjemet, so bile izvedene na zelo solidnem nivoju in z letošno sezono je pokal Alpe-Adria BMX z dvema dodatnima dirkama (Ljubljana) še nekoliko pridobil na kakovosti. 

Slovenski BMX so zastopali člani klubov BSX Racing Team Maribor, KK Črn trn, KD Rajd in TBP Lenart. Stopničk so se veselili v skoraj vsaki kategoriji, svojo premoč pa so pokazali v kategorijah 9 in 10 ter 13 in 14 let, kjer so si popolnoma podredil zmagovalni oder.

Sobota

Amaterji do vključno 6 let – zmaga za Madžarko Floro Richter (Veszpremi Spartacus SE), drugo in tretje mesto sta osvojila mlada člana mariborskega BSX Racing Teama Oto Heinrich in Mara Bella Perić.

Amaterji 7 in 8 let – 1. mesto Madžar Bendeguz (SzoESE Genscapati), drugo in tretje mesto Avstrijca Leo Fandler in Markus Pieber (Union BMX Baierdorf).

Amaterji 9 in 10 let – Trojno avstrijsko zmagoslavje. Dominik Gamperl (Team-Sport-Mühlen), Felix Weberhofer, Tobias Pieber (oba Union BMX Baierdorf).

Amaterji 11 in 12 let – Zopet vse v avstrijski domeni. David Rarej (Team-Sport-Mühlen), Anna Pieber (Union BMX Baierdorf), Ezra Umundum (Team-Sport-Mühlen).

Amaterji 13+ – Madžarka Hanna Czisztler (BMX Sopron) je ugnala Evo Pešak (Rajd Ljubljana).

Cruiser do 29 let – Prvo mesto Jani Volk, drugo mesto Rok Bajc (oba KK Črn trn), tretje mesto Avstrijec Peter Geierhofer (Ascö RSC BMX Veitsch).

Cruiser 30+ – Čeh Martin Barabas (BMX Nizbor), Avstrijec Johan Schiefer (Team-Sport-Mühlen) in Kristjan Kocmut (BSX Racing Team).

Do vključno 8 let – Tudi v tej kategoriji je zmaga odšla na Madžarsko. Prvo mesto za Szaba Naszadosa (Veszpremi Spartacus SE), drugo mesto za Italijana Edoarda Disara (Panthers Boys Padova). Tretje mesto je osvojila Avstrijka Laura Fercher (OAMTC RC Ratkion Bluedenz). Najvišje uvrščeni Slovenec je bil Tine Gostenčnik (BSX Racing Team) na 5. mestu.

9 in 10 let – Slovenci zavzeli stopničke. Zmaga Jošta Ložarja (Rajd Ljubljana), drugo mesto je osvojil Mak Breznik Falk (BSX Racing Team), tretji je bil Nik Prek (KK Črn trn).

11 in 12 let – Avstrijec Valentin Wagner (Arbö Radsport BMX Vösendorf) pred Madžarom Boldizsarjem Zsemberyjem (Superior MTB Team) in Nemcem Leonom Ritterjem (BMX Betzingen). Najvišje uvrščeni Slovenec je bil Val Trinle Lampič (Rajd Ljubljana) na četrtem mestu.

13 in 14 let – Popolno slovensko zmagoslavje. Prvo mesto je osvojil Tim Rovtar, drugi je bil Beno Batič (oba KK Črn trn), tretji pa Nik Golob (TBP Lenart).

15 in 16 let – Po daljši odsotnosti s tekmovanj je slavil Staš Lukić (BMX Racing Team), ki je ugnal Avstrijca Sebastiana Koudelko (Ascö RSC BMX Veitsch) in Nemca Juliusa Fahingerja (SV DJK Kolbermoor).

17+ – Zmaga v roke domačina Andreasa Koblerja (Team-Sport-Mühlen) pred Tilnom Frankom (BSX Racing Team), tretji je bil Madžar Gergely Vincze (SzoESE Gencsapati).

“Night race”

Nočne dirke so pri avstrijskih prirediteljih tekmovanj kar nekakšna klasika. S tem že tako pestro popoldansko dirkaško soboto zavlečejo kar pozno v noč in tudi Mühlen ni bil izjema. Prireditelji so šli tako daleč, da so pred tekmovanjem in to kljub ne najlepšemu vremenu priravili še ognjemet. Zmagovalci nočne dirke so trajno vpisani na tablo na BMX progi, kar daje zgodbi še tovrstnih tekmovanj še nekoliko večjo težo. Pohvalno!


Zmagovalci nočne dirke. Pred uradnim fotografiranjem so dajali izjave prireditelju in enem glavnih mož Alpe-Adria BMX Andyju Koglerju. 

Open MINI – Saba Naszados (Veszpremi Spartakus SE) je bil na nočni dirki nepremagljiv, saj je slavil v motih in v finalu. Na drugo mesto se uvrstila Avstrijka Laura Frecher (OAMTC RC Ratkion Bludenz), tretji je bil Max Sliško (BSX Racing Team).

Open do vključno 9 let – V kar številčni zasedbi nekaj čez dvajset tekmovalcev je prvo mesto v motih, polfinalu in finalu dosegel Jošt Ložar (Rajd Ljubljana), na drugo mesto se je uvrstil Mihael Gabor Perić (BSX Racing Team), tretji je bil Avstrijec Tim Stöckl (Arbö Radsport BMX Vösendorf).

Open 10 do 13 let – Kar 28 tekmovalk in tekmovalcev na startu in zmaga domačina Simona Hipfla (Team-Sport-Mühlen), drugo mesto je osvojil Nemec Luca Böttger (Fly Racing Team) tretji je bil Valentin Wagner.

Open 14+ – Med sedemindvajsetimi nastopajočimi v najstarejši kategoriji je vse presenetil Madžar Gergely Vincze (SzoSEE Gencaspati). Na drugo in tretje mesto sta se uvrstila domačina Fabian Kogler in Simon Schiefer (Team-Sport-Mühlen). Najvišje uvrščeni Slovenec je bil Beno Batič (KK Črn trn) na 5. mestu.

Nedelja

Nekoliko lepše vreme, a še vedno dobro vzdušje ter 12. letošnja dirka. Zopet z nekaj padci, enim hujšim, ki je terjal nekaj deset minut prekinitve dirke in zopet zelo dobri rezultati slovenskih tekmovalcev in tekmovalk.

Amaterji do vključno 6 let – Zmaga za Madžarko Floro Richter (Veszpremi Spartacus SE), drugo in tretje mesto sta osvojila mlada člana mariborskega BSX Racing Teama Mara Bella Perić in Oto Heinrich, ki sta le zamenjala sobotni uvrstitvi.

Amaterji 7 in 8 let – Avstrijca Leo Fandler, Markus Pieber in Madžar Bendeguz Kocis.

Amaterji 9 in 10 let – Zopet avstrijska domena, Dominik Gamperl (Team-Sport-Mühlen), Felix Weberhofer in Tobias Pieber (Union BMX Baierdorf).

Amaterji 11 in 12 let – David Rarej (Team-Sport-Mühlen), Anna Pieber (Union BMX Baierdorf).

Amaterji 13+ – Dvoboj med Madžarsko in Slovenijo je pripadel Evi Pešak (Rajd Ljubljana), ki je prehitela Hanno Czistzler (BMX Sopron).

Cruiser do 29 let – Še ena zmaga Janija Volka, drugo mesto Roka Bajca (oba KK Črn trn), tretji je bil Patrik Kocmut (BSX Racing Team).

Cruiser 30+ – Enak vrstni red kot v soboto. Čeh Martin Barabas (BMX Nizbor), Johan Schiefer (Team-Sport-Mühlen), Kristjan Kocmut (BSX Racing Team).

Kategorija do vključno 8 let – Szaba Naszados(Veszpremi Spartacus SE), Italijan Davide Batistuta (48erre BMX Racing Team), Finn Kartuch (Arbö Radsport BMX Vösendorf).

9 in 10 let – Jošt Ložar (Rajd Ljubljana), Mak Breznik Falk (BSX Racing Team) in Valentino Montesel (48erre BMX Team).

11 in 12 let – Valentin Wagner (Arbö Radsport BMX Vösendorf), Boldizsar Zsembery (Supirior MTB Team) in Italijan Alek Deriu (BMX Team Alto Aldige). Najvišje uvrščeni Slovenec je bil Val Trinle Lampič (Rajd Ljubljana) na4. mestu.

13 in 14 let – Lena Bauer (Arbö Radsport BMX Vösendorf) po včerajšnji smoli danes na prvo mesto. Drugo mesto je pripadllo Simonu Hipflu (Team-Sport-Mühlen), tretji je bil Tim Rovtar (KK Črn trn). Včeraj drugouvrščeni Beno Batič je padel v finalu in si poškodoval roko.

15 in 16 let – Zmaga Gaja Gorze (TBP Lenart), drugo mesto Sebastiana Koudelke (Ascö RSC BMX Veitsch), tretji je bil Italijan Klaus Erich Lerner (BMX Libertas Lupatotina).

17+ – Prvo mesto Tilna Franka (BSX Racing Team), drugo in tretje mesto sta si razdelila domačina Andreas in Fabian Kogler (Team-Sport-Mühlen).

Celotne vrstne rede si boš lahko kmalu ogledal na bmx-alpe-adria.eu.

V pokalu Alpe-Adria BMX pred zadnjima dirkama v avstrijskem Baierdorfu sledi skoraj mesec dni premora. Zadnji dirkaški vikend in podelitev pokalov najboljšim v skupnem seštevku bo 21. in 22. septembra. Slovenske tekmovalce čaka še državno prvenstvo, ki bo 7. septembra v Mariboru.

Preberi še
Alpe-Adria BMX Sopron: Fotogalerija Matjaža Jazbarja
Alpe-Adria BMX: Vremenska loterija v Sopronu
BMX vročica z danskim zmagovalcem in odličnimi nastopi mladih Slovencev
Alpe-Adria BMX: Živahno v bližini Dunaja
Alpe-Adria BMX: Tretja in četrta dirka sta bili v Mariboru
Alpe-Adria BMX: Nepredvidljivo vreme v Rivignanu

Sledite nam