20. maja 2018

Zmagovalci dneva v Albstadtu so Švicarji. Nino Schurter pri moških, Jolanda Neff pri ženskah in Sinna Frei v kategoriji U23. Gregor Krajnc je dirko v članski kategoriji končal na 79. mestu.

Za današnje dirke v krosu za svetovni pokal v Albstadtu v Nemčiji vreme ni pokazalo usmiljenja. Preko noči je močno deževalo, tako, da so bile razmere težke že od jutra, sušeče blato preko dneva pa stvari ni prav nič olajšalo.

Ženske

Ženske so startale povsem v neznano in izbira gum je bila za današnje razmere ključnega pomena. Najhitreje je na prvi vzpon potegnila američanka Kate Courtney (Specialized Racing), a Švicaka jolanda Neff (Kross Racing) je kmalu prevzela pobudo in v prvi polni krog odšla s prednostjo pol minute. Vodilna v svetovnem pokalu Danka Annika Langvad (Specialized Racing) je imela v blatnih razmerah zopet veliko težav.

Svetovna prvakinja Jolanda Neff je v elegantnem plesu po spolzki progi pridobivala po pol minute v vsakem krogu in njena prednost je v cilju znašala dobri dve minuti. To je njena deseta zmaga v svetovnem pokalu, ob tem pa je tudi prevzela vodstvo v skupnem seštevku.

Vse ostale tekmovalke so imele precej težav. Za drugo mesto se je na začetku potegovalo kar osem tekmovalk. Drugo mesto si je v troboju v zadnjem krogu priborila evropska prvakinja Ukrajinka Jana Belomojna (Cst Sandd American Eagle Mtb Racing). To je velik povratek Ukrajinke, ki je lani jeseni utrpela zlom kolka. Tretje mesto si je privozila njena klubska kolegica Nizozemka Anne Tauber, peterico pa sta zaključili Alessandra Keller (Thömus – Rn Racing) in Elisabeth Brandau.

Tanja Žakelj (Unior/Devinci Factory Racing) se je dobro znašla v startnem krogu, ko je veliko tekmovalk imelo težae na spolzki progi, in ga zaključila kot dvanajsta. Nadaljevala je podobno in skozi celo dirko ohranjala svoj položaj. Na koncu je še malo pospešila in zaključila na 11. mestu, kar je bolje kot na prvi dirki v Južni Afriki.

Jolanda Neff: “Vedela sem, da so to moje razmere. Izkoristila sem svoje prednosti na spustih in na začetku naredila razliko, ki sem si jo želela. Nato sem nadaljevala v tem ritmu in izšlo se je super. V Novem Mestu bom na polnovzmetenem kolesu in tega se že zelo veselim.“

Moški

Moški so imeli na dirki podobne razmere. Sušeče blato se je nabiralo v pogonskem sklopu in izogibanje tehničnim težavam je bilo najbolj pomembno.

Švicar Nino Schurter (Scott-Sram Mtb Racing) s startom iz tretje vrste ni imel težav. Takoj na prvem vzponu je poizkušal napraviti razliko, a pobeg mu ni uspel. Tako je v prvi polni krog odšla deseterica, ki jo je ločilo le deset sekund. Na polovici dirke se je odlepila peterica, ki je naredila prvo večjo razliko in si virtualno privozila mesta na podestu. Tu pa ni bilo vodilnega v skupni razvrstitvi svetovnega pokala. Novozelandec Sam Gaze (Specialized Racing) je imel veliko težav s tempom, pozneje pa tudi menjavo zadnjega kolesa in je zdrsnil precej v ozadje.

V predzadnjem krogu je najprej napadel Nizozemec Mathieu Van Der Poel (Corendon-Circus), a Nino Schurter je pariral in skupaj s Francozom Stephanom Tempiejem (Bianchi Countervail) sta naredila odločilno razliko. Na koncu dirke je bil najmočnejši svetovni prvak Nino Schurter. To je njegova 27. zmaga v svetovnem pokalu. Drugi je bil Stephan Tempier, tretji pa Mathieu Van Der Poel. Peterico sta zaključila še dva Francoza – Maxime Marotte (Cannondale Factory Racing Xc) in Jordan Sarrou (Kmc-Ekoi-Suntour). Nino Schurter je z današnjo zmago prevzel vodstvo v svetovnem pokalu.

Gregor Krajnc (Calcit bike) je dirko končal na zelo dobrem 79. mestu. Startal je namreč s stote pozicije.

Nino Schurter: “Po petkovem kratkem krosu je današnja zmaga pravo olajšanje. Že na začetku sem se dobro počutil in sem vozil svojo dirko. Veselim se že naslednjega vikenda v Novem Mestu.”

Dekleta U23

Najtežje delo so imela danes pravzaprav dekleta kategorije U23, ki so se zjutraj prva pognala na razmočeno in spolzko progo. A kakorkoli že, najboljše so pokazale svojo klaso takoj na začetku. Švicarka Sinna Frei (Ghost Factory Racing) je potegnila že na startu, sledili sta ji lahko le Britanka Evie Richards (Trek Factory Racing Xc) in Danka Malene Degn (Ghost Factory Racing). Po dobri uri spodrsavanja in drsenja skozi gozd in blatne spuste je prva skozi cilj prišla Sinna Frei. Prednost pred drugo Evie Richards je znašala 21 sekund, pred tretjo Malene Degn, zmagovalko prve dirke v Stellenboschu, ki je padla prav na zadnjem spustu, pa 3 minute 52 sekund.

Naslednja dirka svetovnega pokala sledi že naslednji vikend v Novem Mestu na Moravskem.

Vrstni redi

Naslovna fotografija Lynn Sigel

Preberi še:
Albstadt: Drugi dirkaški dan v znamenju moške kategorije U23
Albstadt: Prvi kratki kros svetovnega pokala v letošnji sezoni

Sledite nam