18. maja 2018

Premierno po šestnajstih letih – kratki kros, zmagovalca pa Annika Langvad in Mathieu Van Der Poel. Tanja Žakelj na štiriintridesetem mestu.

Začelo se je s pokom! Prvi kratki kros v sezoni 2018 in to po dolgih šestnajstih letih, ko je kar naenkrat izginil s programa svetovnega pokala.

Dekleta

Čast otvoritve nove ere gorskokolesarskega kratkega krosa so dobila dekleta. 40 najboljših se je na sončno popoldne pognalo na mokro progo v Albstadtu. Nato pa več kot dvajset minut na najvišjem srčnem utripu.

Na začetku so se najbolje znašle mlajše tekmovalke – Kate Courtney, Annie Last in Jolanda Neff. Ko se je tempo umiril, so se letošnje najboljše (iz Stellenboscha) postavile na čelo in začel se je boj za startno pozicijo za nedeljski olimpijski kros, seveda pa tudi za točke v razvrstitvi svetovnega pokala.

Po okrog 23 minut dolgi dirki in devetih krogih, je bila najhitrejša zmagovalka prvega krosa v Stellenboschu Annika Langvad (Specialized Racing), ki je postavila tudi najhitrejši čas kroga – 2 minuti in 18 sekund Druga je bila Jolanda Neff (Kross Racing) na tretje mesto se je uvrstila Linda Indergand (FOCUS XC). Takšna bo tudi prva vrsta na nedeljskem olimpijskem krosu. Pridružile se jim bodo še Alessandra Keller (Thömus-Rn Racing), Barbara Benko (Ghost Factory Racing), Kate Courtney (Specialized Racing), Gunn-Rita Dahle Flesjaa (Merida Gunn-Rita) in Maja Wloszczowska (Kross Racing). Tanja Žakelj (Unior Devinci Factory Racing) je bila uvrščena na štiriintrideseto mesto.

Fantje

Moški so startali nekaj po šesti uri popoldne. Prav tako eksplozivno, saj v dobrih 20 minutah ne moreš in ne smeš taktizirati. Tudi tu, podobno kot pri dekletih, v prvem krogu v ospredju mlajši in na čelu Mathieu Van Der Poel (Corendon-Circus). Nino Schurter (Scott-Sram MTB Racing) je “dropnil“ verigo in prvi krog s kar nekaj sekundami zaostanka zaključil na 17. mestu. Nato je po štirih krogih dirke, ko je bil na 25. mestu, odstopil!

Na polovici dirke je bila razlika med prvimi desetimi le 3 sekunde! Pekle so noge in pljuča. Srce je hotelo pognati iz prsi in po enajstih krogih je v cilj najhitreje pridrvel specialist za dirkanje pod eno uro Mathieu Van Der Poel. Imel je sicer 15. najboljši čas krogov, a je vse odvozil najbolj enakomerno. Na drugem mestu se je znašel zmagovalec krosa v Stellenboschu Sam Gaze (Specialized Racing), na tretjem pa Mathias Flueckiger (Thömus-RN Racing).

V prvo startno vrsto nedeljske preizkušnje so se uvrstili še Maxime Marotte (Cannondale Factory Racing XC), Lars Forster (BMC Mountainbike Racing), Florian Vogel (Focus XC), Lukas Flueckiger (Thömus-RN Racing) in Marco Aurelio Fontana (Bianchi Countervail).

To je bil res eksploziven start v evropski del svetovnega pokala in zaenkrat se je kratki kros izkazal kot dober in razburljiv dodatek vikendu svetovnega pokala. Množica gledalcev je to samo potrdila in upamo, da bo tudi redbull.tv to prepoznal in kratki kros v bodoče, dodal kot samostojni prenos v živo.

Vrstni redi

V nedeljo ne zamudi prenosa moške in ženske dirke na redbull.tv.

Naslovna fotografija organizator

Preberi še:
Svetovni pokal 2018 v krosu drugič, Albstadt
Stellenbosch: Res epski boji za uvod v svetovni pokal
Stellenbosch: Poročilo ekipe Unior/Devinci Factory Racing
Stellenbosch: Epski razpleti epskega tedna

Sledite nam