Freestyle dostava
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
2. marca 2020

Peter Vesel težko dirko končal na stopničkah, Marko Fržop v najštevilčnejši kategoriji v deseterici, Aleš Boben po padcu zdržal do konca.

Buff Finisher Stage, zadnja etapa s 58,7 kilometri in 1239 višinskimi metri vzponov, je okronala zmagovalce 10. ponovitve etapne dirke Andalucia Bike Race. Peter Vesel in Marko Fržop suvereno do cilja, a brez težav, taktičnih in tehničnih, tudi tokrat ni šlo. Aleš Boben je tudi zadnjih nekaj deset kilometrov odpeljal “na izi”, saj je še vedno čutil posledice padca v četrti etapi.


Zmagovalec Fabian Rabensteiner in Jose Antonio Hermida.

Moški elite

Kanadčan Leandre Bouchard je po drugem mestu na peti etapi tokrat ugnal konkurenco in v cilju za le sedem sekund ugnal Italijana Fabiana Rabensteinerja. Na tretje mesto se je z minuto in 11 sekundami zaostanka uvrstil Španec Ivan Diaz Buj. Zaostal je minuto in 35 sekund.

Zmagovalec celotne preizkušnje je postal Fabian Rabensteiner, ki je po šestih dneh dirkanja najbližjega zasledovalca Nemca Bena Zwiehoffa ugnal za vsega 3 minute in 58 sekund. Tretji skupno je bil zmagovalec včerajšnje etape Leandre Bouchard, ki je pridelal 5 minut in 51 sekund zaostanka.


Eva Lechner

Ženske elite

Zadnja etapa je pripadla Južnoafričanki Mariske Strauss, ki je po dveh urah, 40 minutah in 30 sekundah za 4 minute in 45 sekund prehitela Litvanko Katazino Sosna in za 5 minut in 5 sekund Italijanko Evo Lechner.

Skupna zmagovalka je postala Eva Lechner, ki je za seboj pustila Estonko Janiko Lőiv in Mariske Strauss.


Tudi po etapnih dirkah se prileže kak dober koncert. 

Master 40

Španec Jose Maria Guerrero Ortega je zmagovalec zadnje etape. Njegov čas 2 uri, 24 minut in 20 sekund. Tudi drugo in tretje mesto sta pripadla Špancema, Juan Pedro Trujillo Hernandez je zaostal minuto in 31 sekund, Alejo Moya Giral pa 8 minut in 21 sekund. Hrvat Marko Fržop tokrat ni prišel med najboljših deset, osvojil je 14. mesto.

Jubilejno deseto dirko je tako dobil Ortega pred Hernandezom, tretje mesto je zasedel Italijan Massimo Debertolis (sedmo mesto v zadnji etapi). Marko Fržop je osvojil osmo mesto!

Marko: “Danes sem imel kar nekaj smole. Po dobrem začetku sem imel nenavadne tehnične težave, zaradi katerih sem moral z obročnika sneti kaseto. To me je malo vrglo iz tira, tako da sem bil danes zven deseterice. A na najmočnejši dirki v Evropi sem generalno v svoji kategoriji trdno v deseterici. In tudi velika imena mi ne vlivajo več toliko spoštovanja, saj sem jim zelo blizu. To bo še lepa sezona.”


Še ene stopničke za našega afriškega leva.

Master 50

Španec David Franco Murcia je dobil tudi zadnjo etapo andaluzijske preizkušnje. Dve minuti in sedem sekund je bil hitrejši od Nizozemca Jana Weeversa, na tretje mesto se je uvrstil Španec Manuel Rojo Nieto, ki je v ciljnem sprintu za sekundo prehitel Petra Vesela. Zaostala sta šest minut in tri oziroma štiri sekunde. Aleš Boben je v zadnji etapi pripeljal do 31. mesta.

Po šestih etapah je suvereno slavil Murcia, na drugo mesto se je uvrstil Weevers, tretji je bil Peter Vesel. Zaostala sta za 34 minut in 42 sekund in 35 minut in osem sekund. Aleš Boben je bil na koncu uvrščen na 24. mesto.

Peter: “Morda sem preveč mislil na drugo mesto, zato se mi je izmuznilo za 20 sekund. Moja napaka, saj pri deseterici vzporednih stezic hitro izbereš napačno iz prave smeri in nato rineš kolo 50 metrov v hrib. Z dirko sem vsekakor zadovoljen. Pokazala mi je, kam trenutno sodim, vsaj v Evropi, zato bodo moji cilji letos bolj ambiciozni. A o tem pozneje, vmes je še kar nekaj časa. Najtežja in najbolj močno zasedena dirka in tretje mesto! Zakaj bi si želel več … a samo v tem trenutku. Kot pravim, sezona se je šele začela.”

Aleš: “Dirko sem začel z nekaj rezerve, kar pa se ni izkazalo kot pametno. Sicer so bile razlike majhne a ob izenačenosti v kategoriji je bilo težko karkoli popravljati. Sicer sem iz etape v etapo napredoval a težki pogoji niso dovoljevali velikih preskokov. Brez proteini.si Nutrend gelov bi bil pečen. Se posebej kofeinski, so se izkazali proti koncu etap. Imel sem prav fizičen občutek trenutnega povečanja moči in ta se je spremenil v zadovoljstvo in zaupanje v moje sposobnosti. Po padcu v četrti etapi sem že mislil, da je vsega konec. Počutje in glava pa sta bila naslednji dan toliko boljša, da sem se spravil skupaj in dirko uspešno zaključil. 24. mesto je zame uspeh, saj bi bil brez neumnosti v četrti etapi v dvajseterici.”

Vrstni redi


Vrhunci zadnje etape


Fotografije organizator

Preberi še
ABR: Peter pred zadnjo etapo brani drugo mesto!
ABR: Peter zopet na stopničkah!
ABR: Borba do zadnjega metra
ABR: Po drugi etapi so se karte močno premešale
ABR: Na prvi etapi do dveh majic vodilnih
Na Andaluzija Bike Race trije Slovenci

Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
Sledite nam