13. aprila 2016

Etapna dirka 4 Islands se je začela zares. Tudi z dvojcem mtb.si.

Etapna dirka 4 Islands se je začela zares. Ob desetih v Baški na Krku start prve etape in po dveh kilometrih zaprte vožnje direktno na klanec proti planini Mesec. Na polno in brez taktiziranja. Od lanske etape nekoliko spremenjena trasa, ki je bila začinjena s kar nekaj novimi in predvsem strmimi odseki, je bila za kar nekaj tekmovalcev prava nočna mora. Ne samo defekti, tudi zlomljena krmila, razbiti obročniki in še bi lahko naštevali. In kaj pravi Matej iz ekipe mtb.si?


Med ostrim kamenjem po Mesečevi pokrajini.

Matej: “Ob desetih smo se mimo cerkvice Sv. Ivana pognali v borov gozd proti Mesečevi pokrajini. Preden jo dosežeš, greš skozi ozko odprtino v kamniti ograji. Če imaš široko krmilo, moraš kolo dvigniti. A se je našel heroj, ki je s kolesom jurišal na odprtino in se v njej seveda zataknil.

Mesečeva je prinesla prve defekte. Prvi Čeh je sicer obstal že pri zadnjih hišah Baške, ko je na klancu strgal verigo. Lenart Noč je je na prvo okrepčevalnico prišel z zlomljenim krmilom. Energijin Grega Dimic je na divjem spustu v Punat skoraj izgubil zadnje kolo, ekipa H2Oman pa je tam kasirala že tretji defekt.

Na trasi je letos nekaj sprememb. Iz Punata nazaj v strmi breg smo potili križev pot čez vseh njegovih 12 postaj. Tudi Proti Vrbniku je bilo precej novih odsekov. Tako novih, da jih ni bilo niti v GPS trekih, ki smo jih dobili tekmovalci. Temperatura je bila ravno prava, tam okrog 20 stopinj, ohladilo pa nas je še nekaj deževnih kapelj. Te nam obljubljajo tudi za jutri.

Za marsikoga so bile kamnite poti za Vrbnikom že prestrme in so hodili. Sledila je še nagrada, lepo prečenje pod Treskavcem in preveč asfalta do Baške. Lepa etapa in veliko zadovoljnih obrazov. A je Tomislav povedal, da je bilo samo danes več poškodovanih, kot lansko leto v vseh štirih etapah. Rab bo lažji, nagaja nam lahko le dež.”


Tudi nasmeškov ni manjkalo in to težki etapi navkljub.

MahMTB, Matej Hartman / mtb.si je imel med etapo toliko volje in časa, da je priskrbel še nekaj fotografij

Prva etapa na hitro

Še enkrat več nastopajočih parov kot lansko leto in še večja tekma za čim boljšo uvrstitev. Mnogo defektov, hudo rivalstvo in na nož takoj po startu. Kot vse kaže brez taktiziranja.

Današnjo etapo sta si pokorila Matouš Ulman in Pavel Boundy (kategorija do 45 let) iz ekipe Češka Sporitelna – Accolade. Na drugo mesto sta po dobrih šestedestih kilometrih z zaostankom nekaj manj kot štiri minute prikolesarila Avstrijca Manuel Pliem in David Schöggl z ekipe KTM Rad Sport, tretja pa Calcitova Boštjan Hribovšek in Luka Tavčar s šestimi minutami zaostanka. Najboljša v kategoriji nad 45 let sta bila Jurij Isaev in Eduard Šagejev iz ekipe Serpantin Cycling Team, med damami sta prepričljivo slavili Adrenalinini Gorana in Zorana Težak, v kategoriji mešanih parov pa sta s prednostjo pičlih deset sekund slavila Martin in Jeannine Dreyer (Hi Tec/USN).

Rezultate prve etape najdeš tukaj

Jutri poskrbimo še za izjave naših dvojic, ki po prvi etapi in nekateri kljub smoli, še vedno kotirajo izredno visoko!

Fotografije je prispeval še Robert Ciglar/Proadventure ZipVitSport

{gallery}2016/160413_4islands_1etapa{/gallery}

Sledite nam