14. junija 2016

V soboto 18. junija bodo že petindvajsetič okronali državne prvake v zaenkrat edini gorskokolesarski olimpijski disciplini.

To soboto v Kočevju petindvajsetič v boj za naslov najboljšega v državi. Proga je pripravljena, vremenska napoved je, kakršna pač je. Za veliko večino tekmovalcev bo to dan D in le po eden iz vsake kategorije se bo lahko veselil naslova ter eno leto nosil majico državnega prvaka. V senci 25. državnega prvenstva v krosu bo v Kočevju takoj naslednji dan še državno prvenstvo v gorskokolesarskem maratonu.

Predvidevanja in kalkulacije

Pred državnim prvenstvom v olimpijskem krosu je situacija precej jasna.

Glavni favorit je Gregor Krajnc (Calcit bike team), ki je v zadnjih tekmah pokazal, da se forma dviguje in je tempirana za največje dirke v sezoni. Njegov prvi konkurent za absolutno zmago bi lahko bil Boštjan Hribovšek (Calcit bike team), ki je dominiral v začetku sezone. Presenetita lahko tudi Rok Naglič (Calcit bike team) ali Gregor Dimic (Energijateam.com). A če ne bo kakšnih nepredvidenih zapletov, je razplet precej jasen.

Pri dekletih to velja še bolj. Če smo prejšnja leta še imeli klasični dvoboj dveh tekmic svetovnega ranga letos tega ne bo. Ob izostanku Blaže Klemenčič zaradi znanega razloga, je Tanja Žakelj (Unior Tools Team) v bistvu osamljeni favorit. Upati je, da ji bo Tina Perše (Calcit bike team) čim dlje nudila odpor in tekmo pri damah naredila vsaj nekoliko bolj zanimivo.

Mladinci bodo imeli izbirno tekmo za svetovno prvenstvo, zato je pričakovati boj na nož. Glavni favoriti so David Ivartnik (Energijateam.com), Blaž Govekar (MBK Sportr.Si) in Anže Mihalič (Energijateam.com). Odločala bo dnevna forma.

Pri mladinkah je podobno kot pri eliti le ena favoritinja. Vita Movrin (Energijateam.com) to sezono nima tekmice in če ne bo nepredvidenih težav, je naslov njen. Eva Jagodič (Calcit bike team) in Nika Dečman (Calcit bike team) bosta lahko dobili priložnost le ob kaki njeni napaki.

Dosedanji državni prvaki v krosu

Kaj pa proga?

Proga v Kočevju je prava za državno prvenstvo. Lokalni klub Melamin in spiritus movens Janez Dejak so ze zelo potrudili in na pobočju Stojne je nastal pravi mtb park. Stalna proga za kros je urejena in utrjena z nekaj tehničnimi odseki v maniri svetovnega pokala. Je ravno prav zahtevna, da na njej lahko pokažeš svojo formo in tehniko, tako da je primerna tudi za mednarodne tekme višje kategorije.

Maraton Stojna

Ne gre pozabiti, da bo celoten vikend v Kočevju v znamenju tekmovanj, saj bo takoj naslednji dan na sporedu tudi državno prvenstvo v maratonu.
Maraton Stojna bo imel traso dolgo 22 kilometrov z višinsko razliko okoli 800 metrov. Glede na kategorijo bo potrebno odpeljati dva oziroma tri kroge.

Če govorimo o konkurenci, je ta precej močna. Če bodo seveda nastopili vsi najmočnejši letos, se bodo za naslov borili Boštjan Hribovšek, Lenart Noč, Matej Lovše … ki se jim seveda lahko pridruži še kdo izmed mlajših.

Tako bomo po nekaj letih zopet imeli prvaka v maratonu. Čeprav zadnjih nekaj let ni pomanjkanja lepih maratonov pri nas, se organizatorji zelo težko odločijo za izvedbo državnega prvenstva. Dobro bi bilo, da bi Kolesarska zveza pripravila spisek, kaj je potrebno za izvedbo državnega prvenstva, da se organizatorjem ne bi bilo potrebno bati skritih stroškov ali dodatnih organizacijskih naporov. Gorskokolesarski maratoni so v vzponu po vsem svetu in pridobivajo tudi na športni veljavi. Lepo bi bilo, da bi se kaj takšnega zgodilo tudi pri nas.

Časovnico in dodatne informacije najdeš na SloXcup.com

Preberi še:
Prvaka v krosu sta Tanja in Luka!

Uvodna fotografija je z lanske majske dirke v Kočevju. Foto Prijavim.se

Sledite nam