8. maja 2012

Četrti slovenski bajkpark ali le dobra lokacija za zabavo ob spuščanju s kolesom? Nad Blagovico za vikende po cesti na vrh prog, zgrajenih z ljubeznijo.

Če smo strogi, rečemo, da ima Slovenija tri bajkparke. Če se hočemo zabavati na kolesu, ki ne gre prav dobro navzgor, lahko zavijemo še kam. Če si želimo to storiti na urejenih poteh ali celo poteh, na katerih s kolesom nismo v prekršku (uh, neverjetno), potem izven teh treh parkov ni več veliko možnosti. Dobrodošli na MTB Čelešnk, ki vas pozdravlja iznad Blagovice, nedaleč od izvoza Lukovica na močvirski strani avtoceste Lj-Ce.

Kaj Čelešnk loči od treh parkov? Ni na smučišču, torej nima žičniških naprav. Fantje kolesa in telesa na vrh prevažajo po cesti, s kombijem in dolgo prikolico.

Otvoritev sezone na Čelešnku smo že zamudili! Začeli so jo že kar prvega marca, torej pred parki.

FR linija (kot frirajd)
Glavna atrakcija ostaja FR linija, kot jo poznamo od lani, dodali je nov objekt z imenom Bambi, dvojni wall ride, eden redkih, če ne edini te velikosti daleč okrog. Pravijo, da kar zahtevno za odfurat in nekaj posebnega, po čemer si boste zapomnili park.
Ostaja “river gap”, skok čez sotesko potoka.
V delu je še 500 m proge, ki je potrasirana in zrisana z idejami skokov v slogu Čelešnka. “V ta zadnji del bomo vklopili zadeve, ki bodo odmevale!” pravi Matic Brojan.
Dodali bodo še manjši skok čez strugo in še en “transfer wall jump” čez potok, ki se bo končal na sredini potoka … “Glavno idejo pa zadržim do izvedbe …” je skrivnosten Matic.

DH linija (kot downhill)
Nova DH linija je skoraj dokončana. V zgornjem delu do znamenitega poleta čez cesto pri brunarici so nekako trije odseki. Od štarta hitro čez dva manjša dropa, nekaj korenin in navzven nagnjeno prečkanje; sledi tehnični del po zahtevnejšem kamnitem terenu, kjer bo treba najti linije, pa drugi drop mimo velike skale v močno bando in še en navpični spust v naslednjo “mama bando”. Do tod vse brez lesa. Od “road gapa” pri brunarici proga ostaja kot lani.
“Da se podpišem pod ta tel proge, kot tudi pod ostale, pa normalno tudi tukaj ostaja kanček Čelešnkovega melosa. Tako da to ni le trail ampak ‘flow, fun and sweat’,” pravi Matic. Tekoče, zabavno in tudi naporno torej.

Spust za slovenski pokal
Lani so tu priredili prvo dirko v spustu, letos so že v slovenskem pokalu in sicer za zadnji avgustovski vikend. Matic: “Naredili bomo vse, da bo spet dobra prireditev!”

Kako, kdaj, po koliko?
Prevoz na vrh deluje po dogovoru z uporabniki, vsak vikend (petek popoldne, sobota in nedelja) za najmanj šest kolesarjev! Ob dovolj velikem številu je možen tudi dogovor med tednom.
Dopoldansko ali popoldansko vozovnico prodajajo po 15 evrov, za 20 imaš celodnevno. V polovici dneva se da odpeljati od 6 do 8 fur.

Čelešnk sliši na 041 226 756.

bikeparkcelesnk.wordpress.com
www.mtb-celesnk.si pa ta trenutek žal ni najbolj pri zdravju

Takole smo o Čelešnku pisali lani

Na uvodni fotografiji je Bambi, za katerega bo treba nekaj jajc in znanja. In očitno tudi poganjanja.

Sledite nam