12. aprila 2017

Še nikdar objavljeni video posnetki s predstavitve knjige pred desetletjem, pravzaprav Gorazdov stand-up comedy v suknjiču. Pa še nekaj zapisov od takrat.

V ponedeljek je bilo deset let, kar je na police prišla knjiga Gorazda Stražišarja z naslovom Sem kolesar. Gorski kolesar.

Takrat sem zapisal, da je knjiga “šola zabave na gorskem kolesu s kolumnistični dodatki” in tudi danes si ne bom izmislil boljšega opisa za vsebino na 231 straneh formata A5.

Podatkov založbe Pisanica o prodaji žal nismo uspeli pridobiti, a to niti ni najpomembneje. Knjiga je del zgodovine mtb v Sloveniji, z malo sreče kje tudi najdete kakšen izvod. Le posvetila avtorja ne morete več dobiti.

Zato pa si lahko ogledamo vsaj Gorazdov govor s predstavitve, posnet bolj za hec in še nikdar objavljen. Začel je s predstavitvijo za novinarje in nato še uradno s predstavnico založbe dal knjigo na svetlo, mi pa smo za video vrstni red malce obrnili.

Hvala Klemnu Humarju, da je iz tehnično slabega posnetka izvlekel, kar se je dalo. Spodaj je še nekaj dodatnega branja iz arhiva.

Eden dveh uvodnikov knjige, avtor Andrej Dekleva

Znanje o preprostem športu

Gorsko kolesarstvo je preprost šport. Kolo je razmeroma preprost športni pripomoček, ki ga zajahaš, ga z močjo lastnih nog popelješ na hrib in se nato spustiš v dolino.

Vsaj na prvi pogled je tako videti. Gorskega kolesarstva se lahko lotite tudi tako, a boste prikrajšani za marsikaj. Nekatere reči vas bodo motile, pa ne boste vedeli zakaj. Morda ne boste niti vedeli, da vas motijo. Le daleč boste od užitka, od katerega smo “odvisni” že tisoči Slovencev. Od doživetij, kakršna bodo navduševala še generacije zanamcev, dokler bo na našem planetu le še kje kolesariti.

Da vam bo gorsko kolesarstvo zares zlezlo pod kožo in tam ostalo, boste morali razmišljati o: kolesu, opremi, nastavitvah vsega tega, tehniki vožnje … naposled o odnosu do narave in njenih drugih obiskovalcev, oblačilih in zaščiti, hrani, počitniških destinacijah, pravem avtomobilu za prevoz igrač in še čem.

Pri odkrivanju vsega, zgoraj omenjenega pred tremi pikicami, vam bo pričujoča knjiga prihranila veliko časa, pa tudi denarja in bolečin. Ko kupite “napačno” kolo (takšno, ki zaradi drugačne namembnosti ali iz kakšnega drugega vzroka ne bo izpolnilo vaših pričakovanj), boste z njim praviloma obtičali vsaj eno sezono, če nočete izgubiti majhnega bogastva. V kolesarskem življenju temu lahko rečemo – izgubljeno leto. Lahko, da se na kolesu nikoli več ne boste tako zabavali ali ne boste več tako hitri, kot bi bili tisto leto. Podobno je s tehniko vožnje. Nekaterim je prirojeno ravnanje v vseh situacijah, ki jih doživljamo za krmilom gorskega kolesa. V skoraj dveh desetletjih v tem športu sem nekaj takšnih primerkov že srečal. Lahko ste tako obdarjeni tudi vi, a ne računajte na to. Drugi se moramo ravnanja pri vzponu, zavoju ali zaviranju pač naučiti. Da o skakanju niti ne govorimo.

Avtor Gorazd, ki mu zaradi njegovega mesta med “bajkerji” starejše generacije včasih rečemo tudi “Guru”, se je odločil v knjigi omejiti na omenjene tehnične nasvete. Nekaterih drugih se dotakne v vmesnih kolumnah. Slog njegovega pisanja je že med tehničnimi nasveti dovolj zabaven, poučne in zabavne kolumne pa poskrbijo, da je knjiga še dlje od golega tehničnega priročnika. Saj tako, kot gorsko kolesarstvo ne sme biti le mučenje pri vrtenju pedal, štetje skurjenih kalorij in merjenje premaganih višinskih metrov vzponov, tudi ta knjiga ni le zbirka suhoparnih nasvetov.

Bi bilo za naju z Gorazdom kaj drugače, če bi že leta 1990 imela vsak svoj izvod takšne knjige in bi ga prebrala naprej in nazaj? Prav gotovo, čeprav takrat naš šport še ni bil tako širok in razčlenjen, kot je danes in kot ga boste odkrivali v knjigi. Naučila bi se na kakšni svoji napaki manj, morda preživela kakšen dan manj v bolnišnici, jaz bi verjetno segel kakšno mesto višje v svojih dirkaških poskusih …

Ob vsem, kar sva doživela na kolesu, je težko reči, da bi se lahko še bolj zabavala, a bi se verjetno res. Če bi kot novinca padla v dandanašnjo džunglo koles in opreme, pa bi skozi knjigo zagotovo našla bližnjico do pravih rešitev. Tudi vi najdite rešitve, ki bodo delovale za vas, za vaše želje in potrebe. Znanje in zabava sta premosorazmerna v marsikaterem športu. Tudi v gorskem kolesarstvu, čeprav je … preprost hribovski šport.


Ker stari mtb.si trenutno ni dosegljiv, semle kopiramo še nekaj zgodovine

Povzetek zapisa ob izidu

Popravite me, če se motim, ampak zdi se mi, da je včeraj izšla prva slovenska gorskokolesarska knjiga. Z vsem spoštovanjem do dosedanjih vodnikov po “gorskokolesarskih poteh”.

Gorazd Stražišar, na mtb.si znan tudi pod vzdevkom Guru, je pri založbi Pisanica izdal knjigo z zgovornim naslovom “Sem Kolesar. Gorski kolesar.” 231 barvnih strani približno formata A5 v mehki vezavi. Kar vas morda najbolj zanima: za ceno 29,70 evra.

Kaj se skriva med platnicami? Prekaljeni Gorazd nas vodi skozi osnove spoznavanja našega športa – od izbire kolesa preko nastavitev do tehnike vožnje. Slednji sta posvečeni približno dve tretjini knjige, od začetniških resnic do številnih “fint”, ki odličnega bajkerja ločijo od dobrega. Poučna poglavja so ločena z bolj leposlovnimi ali vsaj razmišljajočimi kolumnami, ki so tudi drugače oblikovane kot “šolske” strani. V Gurujeve kolumne ste redni bralci mtb.si sicer že zagrizli, morda jih boste na papirju šele zares razumeli. Za zaključek knjige je svoje videnje gorskega kolesarstva zapisalo nekaj bolj ali manj znanih bajkerjev, Gorazdovih prijateljev. Pa eno dekle je pokazalo precej kože, a za to boste morali prelistati knjigo.

“Sem Kolesar. Gorski kolesar.” ni vseobsegajoča mtb biblija. je prijetno in poučno branje, ki se niti ne skuša spustiti v vse kotičke našega športa. Delno je nadgradnja Gorazdove skripte za tečaj za učitelje gorskega kolesarstva. Tudi če skripte ne moremo šteti za knjigo, to ni Gorazdova čisto prva knjiga. Leta 1980 je bil soavtor knjige Šola jadranja na deski, a ne prav v vodilni vlogi. Desetletje pozneje je odkril gorsko kolo in še dobro poldrugo desetletje pozneje napisal svoj pravi prvenec. Čez zimo, ko po njegovem bike parku v Kranjski Gori smučajo, je zagrizel in napisal po 10.000 znakov dnevno.

Knjigo je oblikoval par Dejan Ogrinec & Nataša Vugrinec, prvi je skupaj z avtorjem prispeval tudi največ fotografij. Knjigo je uredil Tine Guzej, skupaj z zgoraj podpisanim sva napisala tudi globoka uvodnika. Pri Pisanici, kjer imajo še najbližje izkušnje z izdajo pomorskih priročnikov, so se odločili za naklado 2000 izvodov ali dve paleti. Upamo si napovedati ponatis! (A.D.)

Končno čisto pravi MTB priročnik. V slovenščini. Z Gurujevim podpisom.

Recenzija Gregorja Šketa

Ko se človek začne učiti tenisa, smučanja, golfa ali katerega koli drugega športa, ki mu po definiciji pripada pridevnik tehnični, se praviloma opremi z vsemi mogočimi priročniki, najame učitelja. Skratka povsem sistematično znanstveni pristop. Po ne vem kakšnem naključju pa gorsko kolesarstvo skupaj s tekom spada med tiste športe, ki jih kar vsi znamo in ki ne zahtevajo temeljitejše obravnave. Precejšnja zabloda! Če ne drugega, je zadeva vsaj v gorskokolesarskem primeru lahko zelo nevarna. Da sploh ne omenjam užitka, ki se povečuje premosorazmerno s količino vloženega truda in predvsem osvojenega znanja.

V nasprotju s splošnim prepričanjem gorsko kolesarstvo ni le suhoparno navijanje pedal, obračanje krmila in zaviranje. Gre za precej bolj kompleksno reč. Zato velja tehniki vožnje z gorskim kolesom posvetiti nekoliko večjo pozornost.

Seveda je tudi gorskokolesarsko znanje sestavljeno iz teoretičnega in praktičnega dela. Slovenci smo bili v preteklosti nekoliko na slabšem, vsaj tisti, ki ne obvladajo angleščine, nemščine in francoščine, v katerih je napisane največ gorsko kolesarske literature. V slovenščini namreč ni bilo vira teorije, zato smo mnogi prešli kar naravnost v prakso. Rezultat neznanja vseh samoukov so vse tiste zlomljene kosti, kraste in predvsem strah, ki je glavna ovira pred novimi, bolj drznimi podvigi.

Izgovorov sedaj ni več! Tudi mi smo namreč dočakali pravi gorskokolesarski priročnik. Nastal je pod peresom in pedali guruja Gorazda Stražišarja. Pravzaprav bi težko našli bolj primernega pisca. Zaradi njegovega izjemnega znanja in poznavanja vseh vidikov gorskega kolesarstva – od konstruktorskega in dirkaškega do uživaškega in filozofskega – in njegovega dvajsetletnega vsakodnevnega ukvarjanja s tem športom bi bilo skorajda krivično, če bi ta čast pripadla komu drugemu.

“Sem kolesar. Gorski kolesar” je prvi slovenski priročnik, ki se gorskega kolesarstva loteva s tehničnega vidika. Govori tako o pravilni uporabi, nastavitvah in vzdrževanju kolesa kot tudi o sami tehniki vožnje. Sistematično razlaga najrazličnejše trike, ki pridejo prav tako v gorskokolesarskih parkih kot tudi na terenu. Poleg tega pa knjiga vsebuje tudi enajst kolumen, ki slikovito prikazujejo filozofijo gorskega kolesarstva, njegov odnos do narave in ostalih uživalcev njenih lepot. Skratka priročnik na dobrih dvesto tridesetih straneh je poučna bližnjica do res pravih užitkov na kolesu.

Sledite nam