24. maja 2011

Prvo tekmovanje formata “enduro” v Sloveniji so v nedeljo uspešno izvedli v bikeparku Javornik. Med 23 preživelimi zmagovalec Hrastničan Miha Halzer.

Enduro je format gorskokolesarskega tekmovanja, ki zlasti v Italiji in Franciji že privlači množice. Nič posebno čudnega, če vemo, da gre pravzaprav za to, kar številni počnemo na večini svojih kolesarskih turic: vzponu s solidnim tempom (ne na škrge, a brez lenarjenja) sledi dinamičen spust v dolino. Časovna omejitev za vzpon, merjenje in seštevanje časov spustov. In tako trikrat, štirikrat v dnevu.

Več o disciplini

V primeru nedeljske prireditve Kamplc Enduro v bikeparku Javornik, prve enduro dirke v Sloveniji, je to pomenilo tri hitrostne preizkušnje, ki so večinoma vodile navzdol

Udeležba je bila v primerjavi z nekakšnim vzponom/igro na srečo na Štajerskem bizarno majhna. A pestra – od nekdanjega olimpijca v krosu do aktivnih tekmovalcev v spustu in čistih uživačev. Orodja prav tako – poleg številnih primernih koles tudi kolo za spust in trdak.

Napovedanih 800 višincev vzponov je zrastlo v neuradno izmerjenih 1200, prav hladno ni bilo, in vsak je vsaj malo tudi trpel. Če ne v vzponih pa v dolgih spustih, ko zapečejo udi.

Trasa ni bila prezahtevna, a vendarle ne šala mala. Izvedljivo za vsakogar, ki gre dvakrat tedensko na kolo, pa razume tudi princip zabave na dveh kolesih in se kdaj loti kakšnega tehničnega izziva.

Izvedba dirke za pohvalit, kot bi bil kje kakšen delegat, pa ga seveda ni bilo.

Enduro je disciplina, po kateri se preživeli počutijo kot prave umazane mtb mrcine, kite in “tehničarji”.  Z naslednjimi izvedbami je lahko enduro le še bolj priljubljen!

Veliko besed udeležencev in prirediteljev ter nekaj malega akcije si oglej spodaj v videu. Več akcije pa v fotogaleriji.

Vrstni red
1. Miha Halzer (KD Hrastnik) 13:43,7
2. Primož Štrancar (Orbea Geax) +1,8
3. Kristjan Medvešček (KK Črn trn) +59,8
4. Valter Krajnik +1:11,0
5. Sebastjan Zmrzljak (MTB Trbovlje+Specialized) +1:12,5
6. Miloš Slatinšek (Freekor) +1:46,7
7. Sebastjan Stres (Kamplc) +2:30,4
8. Anej Perhavec +3:35,3
9. Miha Reščič (Kamplc) +3:45,3
10. Andrej Dekleva (Supersnurf) +4:00,4
23 uvrščenih, 6 odstopov

Cel vrstni red s časi etap (PDF)

Fotografije Blaž Petrič in Primož Gulin. Naslovna fotografija Blaž Petrič.

Sledite nam