Freestyle zaposluje 2
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Ciklo Centar SloEnduro
19. februarja 2016

Pred tekmovalno sezono še krajši pogovor s Tanjo Žakelj. O tem in onem, tudi novi opremi in olimpijskih igrah.

Tanja Žakelj, naša najuspešnejša in najbolj trofejna tekmovalka v gorskem kolesarstvu, ima tudi letos visoke cilje. Ti se še potencirajo z olimpijskimi igrami, ki bodo v Riu de Janeiru v Braziliji od 20. do 21. avgusta (datuma za dirke v olimpijskem krosu). Pred tem bo 3. julija še svetovno prvenstvo v Novem Mestu na Češkem.

Pred sezono je Tanja zamenjala tudi opremo in čeprav je proizvajalec isti, se je treba nanjo privaditi.

Pred odhodom na prve dirke na Cipru Tanja pravi takole:

Aleš: Kako tečejo priprave?
Tanja: S pripravami na sezono sem zaenkrat zadovoljna. Večino časa sem trenirala doma. Zima je bila letos zelo mila in sem imela glede razmer kar srečo, vsaj do sedaj. Malo improvizacije vmes je bilo vsekakor potrebno, vendar kakšen trening na ergometru /trenažerju nikoli ne škodi. Po pričakovanjih nas je zima obiskala sredi februarja, zato smo planirali odhod na prve dirke na Ciper, kamor se odpravljam že ta ponedeljek. Zame bo to še bolj kot sklop priprav, hkrati pa pokazatelj trenutne pripravljenosti in iztočnica za naprej.

Program dirk pred olimpijskimi igrami?
Hmm … Ciper, Italija, slovenski pokal, svetovni pokal; lahko rečem brez presenečenj. Seveda sta prej na sporedu tudi še evropsko in svetovno prvenstvo. S člani ekipe in trenerjem smo imeli več sestankov, tako da je vse smiselno načrtovano in dogovorjeno. Od takrat dalje razmišljam samo še kratkoročno, sledim načrtu treninga in regeneracije iz dneva v dan, ostalo zaupam in prepuščam drugim.

Navajanje na novi kolesi in občutek na njih?
Optimistično zastavljeno vprašanje – trenutno se navajam na Trek ProCaliber, kar se zaenkrat ne zdi kaj preveč zahtevno. Novo kolo je vedno super motivacija, prvi občutki so bili enkratni, na naslednjih treningih sem si vzela precej časa za fine nastavitve, pravo sliko pa bodo pokazale dirke.


Tanja z novim okvirjem v novo sezono. Seveda bo imela na razpolago tudi polnovzmetenca.

Ali bo pomembno tudi zbiranje točk ali samo piljenje forme za olimpijske?
Eno z drugim, najbolj praktično in ekonomično.

Bo svetovno prvenstvo samostojna dirka na polno ali bo vse podrejeno olimpijskim igram?
To sta dve dirki, obe na polno, potem pa bo, kar bo. Če vzameš svetovno prvenstvo kot pripravljalno dirko, ne moreš biti v ospredju, in če tam nisem v ospredju, močno dvomim, da sem lahko v Riu med najboljšimi. Ne vidim prav nobenega smisla, da bi vzela svetovno prvenstvo na pol resno, bolj kot pripravljalno dirko na olimpijsko dirko. Priprave, treningi in navsezadnje moj vsakdan je tisti, ki ga podrejam za dober nastop na dirkah in med svetovnim prvenstvom ter olimpijskimi igrami je dovolj časa, da se lahko vrhunsko pripravim na eno in drugo.

Kako pomemben bo letos svetovni pokal?
Zelo, saj imamo vendar majhno število dirk na najvišjem nivoju – šest dirk za svetovni pokal, svetovno in evropsko prvenstvo ter olimpijske igre. Svetovni pokal torej izmed teh predstavlja največji delež in nižati pomembnost takemu kovu dirk je zame neodgovorno.

Visoke uvrstitve v pokalu za vlivanje spoštovanja tekmicam?
Tega že imam, bolj rabim dobre rezultate za dvig samozavesti in apetitov. Podoben položaj ima na primer tudi olimpijska prvakinja Julie Bresset – jaz jo vsekakor spoštujem, predvidevam da tudi ostale.


Tanja in njeni zvesti navijači!

Kakšno posebno sporočilo za naše bralce?
Težko izluščim, katere izmed kopice mojih želja bi bile primerne … Si pa zase in za vsakega kolesarja z dušo in telesom želim, da nam pred vsako vožnjo, treningom (kakorkoli že poimenujemo našo kolesarsko aktivnost) uspe pustiti vse dvome, bremena in karkoli nas teži doma v kleti in se prepustiti užitkom na kolesu. Tako gre lažje v klanec, da navzdol niti ne omenjam!

Tanji želimo nadvse uspešno sezono in da nas bo še naprej razvajala z dobrimi rezultati. Njen moto iz zadnjega odstavka pa si je vredno zapomniti in ga polagam na srce še posebej mladim, nadebudnim tekmovalcem.

www.tanjazakelj.com

Avtor fotografij Grega Stopar

Freestyle zaposluje 2
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Ciklo Centar SloEnduro
Sledite nam