Freestyle zaposli
Wheelbase Koloset Trgovina Ride Freestyle Giant
29. julija 2017

Tokrat gremo malo čez mejo. Vse do Bosne, k ekipi fantov, ki stoji za dirko Treba DH!

Naš novi agent na bosanskem ozemlju je Ozren Perović. To je tisti Ozren, ki ste ga spoznali v prenekaterem videu v rubriki video 1/4ek. Ozren je navdušen gorski kolesar, ki se največkrat preganja okoli Banjaluke in po planini Vranica. Za prvo, neposredno povezavo z bosansko gorskokolesarsko sceno se je povezal z ekipo Savages Crew, ki jo nekateri že poznate, drugi jo boste pa danes. Savages Crew stoji za organizacijo dirke v spustu, imenovane Treba DH. Ozren se je pogovarjal z Muamerjem.

Ozren: Kako se razvija gorsko kolesarstvo v Bosni?
Muamer: Lahko rečem, da je v velikem porastu, sploh glede na prejšnja leta.

Kako je s klubi in kako klubi sodelujejo pri razvoju?
Mnogi klubi so že zelo stari, predvsem imajo cestno tradicijo, vseeno pa zelo veliko vlagajo v promocijo kolesarstva, zadnje čase pa spodbujajo tudi kolesarjenje v naravnih danostih, ki jih ponuja Bosna in Hercegovina.
To se kaže tudi pri organizaciji gorskokolesarskih dirk in ostalih športnih prireditev.

In kje je največ gorskih kolesarjev?
Vsi, ki se tako in drugače ukvarjamo z gorskim kolesarstvom, opažamo porast predvsem v naših hribih, predvsem je zelo veliko posameznikov, entuziastov, ki uživajo v iskanju novih poti, le-te pa radi delijo z drugimi.

Kako pa vi? Imenujete se Savages Crew. Lahko poveš kaj več o tem?
Naši začetki so zelo skromni. Za večji del naše skupine je bil začetek v XCju, potem smo preko endura prišči do spusta. Pred petimi, morda šestimi leti, po pregledanih veliko kolesarskih filmih, po obisku spustaških dirk kategorije UCI in v nadaljevanju v evropskih kolesarskih parkih, se je manjša skupina odločila, da se posveti le spustu.

Kje se je potem nadaljevalo?
Večji del prostega časa smo posvetili delu na Trebeviću, kjer smo gradili krajše trejle za zabavo in vožnjo, ki je bila najprej bolj “divje” narave, brez organizacije, vse ljubiteljsko delo pa je na koncu preraslo v Savages Crew.

In kako ste dobili idejo za dirko?
Ideja za dirko je padla, ko smo naredili povezavo med krajšimi odseki trejlov, ki smo jih gradili v preteklosti. Nastala je 2,4 kilometra dolga proga in ko smo jo krstili s parimi divjimi vožnjami, ter kasneje debatirali ob pivu, smo rekli, zakaj pa ne bi oranizirali dirke.

Zakaj Treba DH?
Ja, razlog je, da je naša Treba tako dobra, da je vredna vsake vožnje in vsekakor tudi dirke. Mnogi najbrž ne vedo, da v sarajevskem žargonu treba pomeni tudi luštna punca, tako, da je bilo to idealno ime za dirko. Največja krivca za ime sta naša najmlajša člana Kamer in Kemo.

In kako ste naredili prvo dirko?
S pomočjo prijateljev smo leta 2015 naredili prvo. Udeležilo se je je 40 tekmovalcev, zmagal pa je Nikola Klačinski iz BK Jastrebarsko. In ker je bil odziv glede organizacije dober, smo se odločili, da za naslednje leto prijavimo dirko pod okrilje UCI in tako smo lani priredili dirko, ki je bila kategorizirana kot tretja kategorija UCI. S tem smo pridobili še dodatne tekmovalce. Na štartu jih je bilo že 70, zmagal pa je Slovenec Aleš Virtič.

Kaj pa letos?
Letos smo šli še korak dlje in dirka bo kategorizirana kot UCI C2. To nam zelo veliko pomeni in naslednje leto upamo na to, da bo dirka prešla pod klasifikacijo prve kategorije pri mednarodni zvezi.
Seveda vsega tega ne bi bilo mogoče brez prijateljev in pokroviteljev kluba, ki nam pomagajo, da se lažje prebijemo čez finance. Največ pa nam pomeni njihova podpora in predvsem to, da imamo veliko prostovoljcev.

Kje se vidite v prihodnosti?
Naši načrti gredo v smeri izboljšav na progi, morda širjenje prog v obliki parka z dodajanjem novih trejlov in predvsem želimo narediti promocijo za razvoj gorskega kolesarstva, in seveda spusta, v našem okolju.
Naj povem, da je proga dolga 2400 metrov, ima 470 metrov višinske razlike, zgornji del proge je strm z velikim nagibom in tehničnimi deli, spodnji del pa je posejan s koreninami in ne manjka niti skokov, v spodnjem delu so tudi hitrosti zelo velike!

Hvala za pogovor!

Dirka bo letos na sporedu med 19. in 20. avgustom! Več informacij najdeš na spletni strani ekipe, ki jo sestavljajo Kamer, Kemal, Tarik, Adnan, Vladimir, Edin, Medin in Muamer.

savagescrew.com 

Foto: arhiv ekipe Savages Crew

Energija bikes
Freestyle Giant Wheelbase Trgovina Ride Koloset
Sledite nam