Freestyle dostava
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
5. februarja 2019

V modrem dresu šoštanjskega KD Lignit kroji vrh dirk v spustu v amaterski kategoriji, prireja dirko v dvoboju pokala B4X in se tudi poklicno ukvarja s kolesi.

Janez Turk se je spomnil na divja študentska leta v Mariboru in na verigo pripel Urbana Napotnika. Urban kroji vrh dirk v spustu v amaterski kategoriji, pa tudi v kakšnem dvoboju se pomeri. Enega tudi pomaga organizirati na domači progi. S kolesi se ukvarja tudi poklicno – ne, Rogova velenjska zgodba še ni zaključena!

Urban Napotnik

Vzdevek: /
Kraj: Topolšica, Šoštanj
Starost: 29 in še malo
Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : KD Lignit, Rog Bikes

Janez: Urban, baje si kar pri koritu izdelave Rogovih Ponyjev verzija 2. Ali lahko pričakujemo Rog DH ali pa vsaj enduro bajk?
Urban: Res sem pri koritu pri novem Ponyju. Smo novi v tem poslu, tako da bo prej potrebno razviti še kakšno drugo kolo, ki se bolje poda blagovni znamki Rog. Osebno si pa izredno želim da bi naredili kakšno gorsko kolo, DH še posebej. Mogoče kdaj.

Čeprav si po izobrazbi gradbenik, sem se vedno spraševal, kje imaš norčore, kopača in ogromne skoke. Kdaj imaš namen izkoristiti svoje gradbeniško znanje v mtb svetu?
V času, ko se (z Janezom) še nisva poznala, smo s prijatelji dosti gradili tako norčore, progo ob jezeru, ki se je lahko v kratkem času ugreznila za kakšen meter (rudnik pa te fore), potem smo zgradili trening progo v Ravnah, ki je še vedno aktualna z dirkami za B4X in za treninge naših mulcev. Kopača je pripeljal Rotnik. Tako da sem nekaj gradbeniškega znanja že vložil v MTB. Mogoče se kdaj pojavi še kakšna priložnost za kaj več.

Kakšen nasvet študentom, ki si želijo imeti blatno kolo v študentskem domu?
Ker živimo v demokraciji si moraš najti prave cimre, ki tudi imajo blatna kolesa, moraš jih imeti vsaj polovico stanovanja, odlično pa je da imaš “ustavno« večino, ker potem nikogar ne moti, da je skupni prostor makadamski. Ker če nimaš ustavne večine, moraš imeti kolo v svoji sobi. Če vas je več skupaj, si pošteno razdelite borbe z Marijo (upravnico doma), ki ji ni jasno, zakaj je 6 koles v skupnem prostoru, če ste samo štirje stanovalci. Ko te pa Marija resno opozori, da te ob naslednjem obisku ne bo več tolerirala, pa se nauči, kako spraviti kolo v omaro v manj kot minuti oz. kako iz kolesa hitro narediti stojalo za sušenje že suhih brisač.

Bil si že državni amaterski prvak, a ciljaš letos na veteranski naslov?
Kakšen veteranski naslov, saj še nisem toliko mlad. Veliko je odvisno od konkurence, če se na startu pojavi Tahitri, ki po mladosti že en čas ni več elite, vem, da se bomo borili za srebrno medaljo.


Foto Klavdij Blažko

mtb.si: Vedno nastopaš med amaterji, te ni nikdar zamikala članska konkurenca?
Urban: Na začetku sem nekaj nastopal med člani in bil na repu uvrščenih. Potem je prišlo s furanjem slabo leto 2013 in sem nastopil samo na “domačem” državnem prvenstvu na Pohorju kot amater brez licence. Ker sem v KD Lignit edini, ki bi tekmoval med člani, se mi ni zdelo racionalno, da društvo obremenim z dvojno članarino v KZS, za tisti dve dirki na leto, ki jih bom odvozil. Letos sem že med veterani, tako da si lahko Sandi malo oddahne.

Kaj se dogaja z najlažjim ponyjem vseh časov, s katerim si se udeležil Red Bull Goni Pony?
Najlažji Pony me čaka doma. Konec maja napumpam gume na 7 barov in grem na Goni Pony 2019.


DP 2013 v Mariboru, foto Vanja Kodermac

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?
Urban: Francija, Morzine DH progice, s tapravo klapo.

Tvoj popoln dan brez kolesa?
Nekje na večdnevnem smučanju.

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?
Ne vem točno, verjetno bi hodil po hribih, pozimi več smučal.


Cerkno 2017, foto Klavdij Blažko

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.
Radon Swoop 200, brez verige.

Tvoje prvo kolo?
Ne vem točno katera znamka, rdeče belo kolo, 12” kolesa, gume so bile polne, tako da ni bilo defektov.

Tvoj vzornik?
Vsakdo, od katerega se lahko kaj naučim.


Ko že sprašujemo po superponyju …

Tvoj mladi obetavnež za prihodnost?
V BMX je nekaj mladičev, ki bodo izredno hitri tudi na večjih kolesih.

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?
Vse se da, če se hoče.

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil?
Bila je smučarska nesreča. Zgodilo se je dosti let nazaj ko na šolski ekskurziji na Kopah. Počival sem ob progi, nato se mi je nekdo peljal čez glavo. To so bili še časi ko so imeli čelade samo otroci. Malo mi je odpru glavo. Dobil sem par šivov, pretres in noč v Slovenj Gradcu.

Najbolj tehnično oporečna uvodna fotografija v zgodovini Verige je iz Urbanovega osebnega arhiva

Preberi še
Na verigi: Janez Turk
Na verigi – pravila in dosedanji izprašani

Freestyle dostava
Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam