špela horvat
Hervis serviser
Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders Freestyle Giant
12. aprila 2022

Naj še kdo reče, da so že bili vsi na verigi. Špela Horvat je naša druga tekmovalka v spustu, ki že vrsto let prav dobro sodeluje z vrsto znamk.

Špelo je na verigo pripel Rene Vrecl.

Špela Horvat

  • Vzdevek: Špelca, Špelci
  • Kraj: Ljubljana
  • Starost: 29
  • Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : Supersnurf in BATT Crew
  • @pocketrocket_93

Pokrovitelj serije Na verigi

Grof Cycling Heli bike

Rene: Vem, da si opravila izpit za kolesarsko vodnico, ali načrtuješ v prihodnosti kakšen kolesarski kamp samo za ženske?

Špela: Že kar nekaj let razmišljam o tem in se pogovarjam s številnimi organizatorji. Želja vsekakor je, vendar pa priznam, da ob natrpanem koledarju ne ostane veliko prostih vikedov poleti. Vendar nekaj se brainstorma, kar se morda uresniči že letos.

V zadnjem času sem opazil, da veliko treniraš na pumptracku – ali to pomeni, da te bomo redno videli tekmovati tudi na pumptrack tekmovanjih?

Haha, to pa je instagram vs. realnost (smeh). Na pumptracku sem bila letos 2krat ali 3krat, kar je vsekakor premalo za kakšne resne tekmovalne ambicije. Zaenkrat ne načrtujem nobenih tekmovanj v pumptracku, a ker se rada obračam po vetru, se morda na kakšnem le pojavim.

špela horvat
Foto Andras Oravecz

Letos imaš za treninge fizične pripravljenosti osebnega trenerja. Kako to vpliva na tvojo vožnjo in samozavest na kolesu?

Ja, letos treniram z mariborskim trenerjem Nejcem Šikmanom. Moram reči, da je bil prehod na njegov program kar šok (o moj bog!) za moj sistem dela in sem rabila skoraj 1 mesec adaptacije. V tem času sem res trpela, ampak je bilo vredno. Počutim se odlično, še nikoli nisem imela toliko kondicije in brez težav lahko delam več celih zaporednih spustov, brez, da bi bila pretirano utrujena. To je vsekakor pravi boost za samozavest.

Kakšni so tvoji tekmovalni cilji v sezoni 2022?

Moram reči, da so letošnji cilji malce drugačni od ciljev vseh prejšnjih sezon. Sezona 2021 je bila najtežja sezona do sedaj in je pustila kar precej hude posledice na mojem mentalnem zdravju. V letošnji sezoni si želim na izbranih tekmah predvsem uživati na kolesu. Tudi tekmovalni koledar bo bolj sproščen, saj je na prvem mestu moje počutje.

špela horvat
Foto Hanna Retz

mtb.si: Kakšne možnosti bi rekla, da ima Slovenka, da se prebije med najboljše na svetu v spustu? Recimo v primerjavi z Britanko, Francozinjo, Nemko, Američanko …

Špela: V spustu so predvsem pomembni rezultati in menim, da nacionalnost tukaj ne igra tako pomembne vloge. Če si dober tekmovalec, si pač dober tekmovalec in marketingaši bodo iz tebe že naredili znano osebnost, če bodo tako želeli. Imamo odličen primer aktualne mladinske svetovne prvakinje Jankove, ki prihaja iz Bolgarije, pa je to ni oviralo pri prebijanju med najboljše in pridobivanju sponzorjev. Morda kot državljanka bolj “zahodnih” držav hitreje prideš do boljše plače ali več vredne pogodbe, vendar to ne igra bistvene vloge pri “prebijanju” med najboljše. Torej ima vsaka Slovenka možnost, če je le pripravljena trenirati, vlagati denar in čas v ta šport. Dejstvo pa je, da je najprej treba narediti nekaj sam in da nič kar tako ne pade iz neba. Vsakodnevni treningi, čim več tekem, ščepec talenta, komunikativnost in se nekam da prilezti.

Rene je vprašal za pumptrack, mi bomo za enduro. Le parkrat si dirkala v SloEnduru, v 2019, prideš še kaj? Ti kaj manjka pri enduru ali ti le spust preveč zapolni sezono?

Z endurom imam “zakompliciran” odnos in trenutno se ne vidim v tej disciplini. V spustu še vedno neprimerno bolj uživam, nove izzive pa sem našla še v eni disciplini, ki ji letos nameravam posvetiti več časa in za enduro enostavno ne bo časa, pa tudi trening ni bil temu prilagojen. Morda se endura zopet lotim na “stara” leta. 😉

špela horvat
SP 2021 Val di Sole, foto Olly Bowman

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?

Špela: “Sešnanje” z družbo na skokih, šredanje po bike parku ali turca z očetom.

Tvoj popoln dan brez kolesa?

Supanje na kakšnem gorskem jezeru ali poležavanje ob morju.

Kaj bi počela, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?

Uff ta je pa težka … verjetno bi naprej trenirala smučarske skoke, vozila motokros ali plezala.

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.

Moje najljubše kolo je Pivot Phoenix 29 in je moja ena in edina prava ljubezen. Ni je primerljive sreče, ki mi jo lahko da DH kolo.

Tvoje prvo kolo?

Ne spomnim se točno, ampak v spominu imam zlato Nakamuro, ki je bila že polnovzmetena in mi z njo v osnovni šoli niso pustili delati kolesarskega izpita, ker ni imelo tačke, zvončka in kresničk. Tako nikoli nisem opravila kolesarskega izpita, haha.

S kom bi najraje furala? Komer koli na svetu (ali v vesolju), živim, mrtvim, namišljenim …

Z Brandonom Semenukom in Mattijem Lehikoinenom … Ja, vem, visokoleteče želje.

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobila / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?

Mami: Sledi svojim sanjam in nikoli ne obupaj.
Felix Bauer: Just send it!

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnila? Tudi, če si ga v resnici nisi …

Padcev je bilo vsekakor preveč, najhujši pa je bil v Trbovljah na Javoru, ko sem si v deževnem vremenu pri padcu poškodovala vranico in pristala za 10 dni na intezivni negi z morfijem v žili.

Tvoja glasbena želja oziroma glasbeno posvetilo bralcem mtb.si?

Iščem kandidate za metal core koncerte.

Naslovna fotografije je iz Špelinega osebnega arhiva.

Preberi še

Na verigi: Rene Vrecl
Na verigi – pravila in dosedanji izprašani

Pumpaj Slovenija Vrhnika
Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders Freestyle Giant
Sledite nam