Freestyle zaposli
Freestyle Giant Wheelbase Trgovina Ride Koloset
22. decembra 2015

Koroški enduro bajker, ki je bil prej XC. Poglavar pri BH enduro teamu, tudi raziskovalec vpliva kolesarjenja na vegetacijo.

Rok Naglič štafete ni vrgel daleč, iz Slovenj Gradca do Raven, kjer je doma Primož Gams. Nekdaj tekmovalec v krosu je eden od pobudnikov Black Hole enduro teama, v katerem tudi nastopa. Z gorskim kolesarstvom je povezana tudi njegova magistrska naloga.

Novost: Med vprašanja prejšnjega gosta in naša standardna vrivamo še nekaj svojih priložnostnih. Ker nas je vedno grizlo, da bi še kaj vprašali.

Primož Gams

Vzdevek: ponavadi je priimek, včasih me kdo pokliče kozorog 🙂
Kraj: Ravne na Koroškem
Starost: 25 let
Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : Black Hole Enduro Team in kolesarski klub Ravne na Koroškem

Rokova vprašanja

Rok: Kdaj si se začel ukvarjati z gorskim kolesarstvom in kaj te je vanj potegnilo?
Primož: Začetki v 2007, ko sem se odločil, da se bo okoli mene prišlo prej kot čez mene. Najprej makadami. Nato sem v začetku 2008 na vzponu (!) (Koroški pokal v organizaciji Kalčija) naletel na Kordeža in Podričnika. Dobil sem vabilo za xc, se pridružil KK Ravne na Koroškem in debitiral na mokri dirki v Kamniku. Bili smo, in smo še, super kompanija, to me je najbolj potegnilo. Vse super prigode, ki se nam nenehno dogajajo.

Kaj je botrovalo k temu, da si iz xc scene zajadral v enduro vode?
Zgodilo se je samo od sebe. Po končani sezoni 2011 smo z ekipo Orbea Geax odšli na poizkus endura v italijanski Finale Ligure. Tam se je skupaj s Štrancarjem in Kordežem vse skupaj začelo. V 2012 sem štartal že več dirk v enduru kot v krosu. Pritegnili so me kraji kjer furaš, traili, sami dogodki, družba, prigode, nepozabne zgodbe 🙂


BHET riprizent, foto Nejc Bole/SloEnduro

Vprašanja mtb.si “po meri”

mtb.si: Kdaj izvemo izsledke tvoje raziskave vpliva koles na podlago?
Primož: Kmalu… 🙂
Za magistrsko nalogo sem raziskoval, kaj se dogaja s samo vegetacijo ob poti. Raziskava je trajala od julija 2014 do septembra 2015 na treh različnih poteh na Jamnici v Dixijevem Single trail parku. S pomočjo laboratorija za elektronske naprave gozdarskega inštituta sem prišel do dveh akrivnih IR senzorjev za štetje števila kolesarjev. Prav tako je julija 2014 na teh poteh potekalo državno prvenstvo v SloEnduro seriji, julija 2015 pa še ena dirka SloEndura. Trenutno sem v fazi pisanja teoretičnega dela in obdelovanja podatkov raziskave. Nekaj dela me še čaka. Nato pa zagovor, kamor bo povabljen tudi mtb.si.

Imamo te za kapetana BH enduro teama – je težko krotit Kordeža?
Kroti se leve, Kordež je ovčka :). Vsi v ekipi gonimo zaradi lastnega veselja do tega športa, tako da ni nobenih problemov.

Ima BHET v 2016 kakšne posebne projekte?
Glede na to, v kakšni postavi smo za 2016, bo zagotovo “a hell of a year”! Se že veselimo. Zdaj smo vsi na kolesih Specialized, s Factory Storom smo zmenjeni za opremo Alpinestars, imamo še nekaj donatorjev za kritje sezone. Ustvarli smo svojo fb stran. Za začetek si želimo nekaj posnet. Seveda brez sodelovanja s festivalom Black Hole proti koncu julija ne gre. Dirkaško bi po letu premora poleg SloEndura radi šli tudi na kakšen EWS v Italijo ali pa Francijo. Je pa v planu za konec sezone Sandokan enduro na Madeiri. Radi bi se vrnili tja.

{loadposition inside}
Standardna vprašanja mtb.si

mtb.si: Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?
Primož: Dnevi so bolj redki, zato pa vsaka ura z domačo druščino na ozkih stezicah.

Tvoj popoln dan brez kolesa?
Prav tako nekje v naravi, čim dlje od elektrike in civilizacije. Najraje raziskovanje novih krajev s punco in s psoma.

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?
Pojma nimam :). Na srečo so ga!

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu?
Specialized Enduro Expert Carbon. Super stabilen, hitro odziven in vodljiv.

Tvoje prvo kolo?
Moder pony, ki se je na žalost razlomil, pa mi ga je sosed po kakšnem tednu zašvasal. Potem je bil BMX, rumene barve. Prvo gorsko pa je bilo po prodaji delnic, vinsko rdeč skot.

Tvoj vzornik?
Vsak, ki se zaradi veselja vsede na kolo. Nekaterim potem več uspe, ampak važen je občutek in zadovoljstvo.

Tvoj mladi obetavnež za prihodnost?
V enduru ziher Vid Peršak. Mislim da ima trenutno največ možnosti za uspeh kot moški MTB profi. Gledanje njegovega občutka ob vožnji je res paša za oči. Bolj bomo širili naš šport, več bo obetavnežev! Kot prvo vidim tu zakonodajni problem in s tem pomanjkanje gorsko kolesarske infrastrukture. Na žalost se vsi deležniki (zakonodajalci, turizem, ponudniki, kolesarska zveza, klubi, društva) prepočasi enotno odzivajo(mo). To prinese predvsem ponor otrok v druge športe.

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?
Sledi svojemu srcu. Imaš omejeno število sekund.

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil?
Na Javorniku se drevesa niso hotela umaknit 🙂

Gams je zapopadel idejo Verige. Tako gremo naslednjič v nekaj čisto drugega – na Dolenjsko!

Preberi še
Na verigi: Rok Naglič

Uvodna fotografija Jana Dretnik; Spodnja fotografija Danica Kamnik

Freestyle zaposli
Trgovina Ride Wheelbase Koloset Freestyle Giant
Sledite nam