9. avgusta 2016

Bavarec, ki je srce pustil na slovenskih stezicah in razgledih. Vodnik, avtor in ambasador slovenskega turizma.

Peter Dakskobler je verigo podaljšal do soimenjaka, Bavarca, ki je srce pustil na slovenskih stezicah. Peter Immich je leta 2010 z družabnikom postal častni ambasador slovenskega turizma. Je na prvem mestu mtb vodnik, z agencijo Freiraus specializiran za vodenje po Sloveniji, ob tem pa še soavtor knjige, zbirke tur po Posočju. Naš poba, le z drugačnim potnim listom.

Peter Immich

Vzdevek: samo Peter ;o)
Kraj: München
Starost: 43
Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : freiraus Verlag | Mountainbikereisen

Peter D: Kje bi rekel, da je Slovenija najbolj napredovala, odkar si bil prvič tu?
Peter I: Ko sva s prijateljem Michaelom Kemmlerjem leta 2010 prejela naziva “ambasadorjev slovenskega turizma”, sva bila zelo presenečena. Priznanje sva prejela kot avtorja zbirke mtb tur v Posočju in za promocijo gorskega kolesarjenja v Sloveniji, naprimer članke v nemški reviji Bike in promocijo za Slovensko turistično organizacijo na festivalu in sejmih. Nagrado sva v bistvu dobila za promoviranje v Sloveniji ilegalnega športa.
Upala sva, da bo to kaj prispevalo tudi k legalizaciji gorskega kolesarjenja. Ne vem, če res je, a zadnja leta se res dogaja nekaj dobrih reči: več je festivalov, kot sta Soča Outdoor in Black Hole, več je parkov in namensko zgrajenih poti, tu je organizacija odprimopoti.si, ki se bori za dostop in spremembe zakondaje, pa projekti, kot je tvoj Alpe Adria, pa Slovenska turnokolesarska pot. Od zunaj so to največje spremembe, ki jih vidim.

Kaj pa kot ambasador slovenskega turizma še vedno najbolj pogrešaš?
Zadnja leta na sejmih in festivalih opažam, da zanimanje za kolesarski turizem narašča. Potrebujete gorskim kolesarjem prijazen zakon, ki omogoča razvoj gorskokolesarskega turizma, saj so v Sloveniji odlične možnosti za to. Situacija mora biti za lokalne kolesarje in za turiste jasna. In to se mora zgoditi kmalu!

Katere so tvoje 3 najljubše ture v Sloveniji in koliko kolesariš tukaj?
Več ko kolesarim, več najljubših tur imam, pa sploh še nisem bil na vseh koncih. Težko se odločim, a Posočje je gotovo pri vrhu, tudi Vipavska dolina in Kras sta mi zelo všeč. Kombinacija alpskega in sredozemskega podnebja in razgledov je enkratna. Dni na kolesu tu ne štejem, a gotovo več kolesarim tu kot doma. Kot poje Billy Idol: “I want more, more, more! “

Vidiš kakšen pomemben trend, ki bo vplival tudi na kolesarski in športni turizem v Sloveniji?
Pravzaprav ni trend, a kolesa so vse boljša, kolesarji tudi, zato več vozijo po stezah. Zato morajo biti poti legalne.
Tudi električnih gorskih koles ne smemo zanemariti. To ni moj slog kolesarjenja, a kolesa bodo v naslednjih letih vse lažja in tudi vse bolj priljubljena.

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?
Nekje v Sloveniji s kakšnimi norimi slovenskimi kolesarji. Lep vzpon z razgledi in kakšen vrhunski spust po stezicah.

Tvoj popoln dan brez kolesa?
Če bi me vprapali pred nekaj leti, bi rekel jadranje na deski. Zdaj pa uživam v družinskem življenju!

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?
Šel bi v garažo in razmislil o kolesu, na katerem se da zabavati tako na vzponih kot na spustih …

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.
To je moj BMC Speedfox Trailcrew. Lani sem imel 29-palčnega Trailfoxa, ki je bil tudi super, zdaj pa sem šel na manjše obročnike, saj sem nižji od 170 cm in vozim velikost S. Odlično kolo, zelo voldjivo, odlično vzmeteno in dobro se vzpenja. Super je!

Tvoje prvo kolo?
Prvo “offroad” kolo je bil BMX, Kuwahara ET ’82 (še vedno ga imam!), nato pa nemški MTB Herkules. Ta je pa bil težak! Ampak zabaven.

Tvoj vzornik?
Vsakdo, ki je uresničil svoje sanje.

Tvoj mladi obetavnež za prihodnost?
Dirkanja ne spremljam najbolj pozorno, a Vid Peršak se mi zdi zelo nadarjen, nadavno sem ga spoznal na Black Hole enduru. Res je hiter!

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?
Zberi pogum in poskusi. Nikdar nisem načrtoval, da bom imel MTB agencijo, in vesel sem, da se je tako obrnilo.

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil?
Hec je to, da sploh ne vem, kako se je zgodilo. Očitno sem se nekje zvrnil in ujel z roko. Zaradi bolečin v dlani sem moral čez pol leta na operacijo in še leto dni nisem mogel kolesariti. V tem času sem se naučil menjati plenice z eno roko – ni lahko!

mtb-slowenien.de

Fotografiji Robert Niedring

Preberi še
Na verigi: Peter Dakskobler
Na verigi – pravila in dosedanji izprašani

Sledite nam