Freestyle zaposluje
Ride Loose Riders Wheelbase Freestyle Giant Ciklo Centar
25. februarja 2020

Kameni Pero, še en maratonec, eden izmed peščice Slovencev, ki so opravili s Cape Epicom.

Sandi Bertole verigo predaja maratonskemu somišljeniku, tudi klubskemu kolegu, sicer pa Ljubljančanu. Pero je eden od tistih, ki jih žene tudi dirkaška motivacija, tudi eden izmed peščice Slovencev, ki so dokončali Cape Epic. Vedno pa gre na štart zase in za svoje veselje.

Petar Karadža

Vzdevek: Pero, Kameni, Rdeča kapica
Kraj: Ljubljana
Starost: 44
Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : KK Završnica, Dobri družbi

Sandi: Prvič smo se srečali v Avstriji na mtb maratonu Kotschach-Mauthen daljnega leta 2001. Takrat si bil še vedno v vrhunski formi, saj si, če se ne motim, dirkal v kategoriji elite.
Malo opiši takratne čase dirkanja in treniranja proti današnjim, kdaj ti je bilo lepše, kakšna je bila konkurenca takrat in zdaj …
Petar: A toliko je od takrat, ko sva se spoznala? Sandi, imaš dober spomin. Jaz sem si te zapomnil po tem, ko si mi pripeljal na servis svojga Specija. Od takrat dalje pa ne rabim razlagat (voziva isto znamko bajkov), hahaha. Sandi, s teboj se je vedno zabavno zapeljati z bajkom ne glede na lokacijo. Uf, takrat sem se za trening vozil največ dve uri. Ampak dve uri na hard. Ne vem, ali sem bil res v tako dobri formi, ampak dirke se mi takrat niso zdele tako težke, kot so zame danes. Starost in tehnika sta svoje naredila. Tudi takrat je bila konkurenca huda, vendar sem se zavedal svojih zmogljivosti in sem bil z razultati večinoma zadovoljen.

Poznan si tudi kot odličen serviser koles, razlog za to je najbrž tudi v tvoji pedantnosti. Opiši nam malo še svojo kariero serviserja, kakšno prigodo, zanimivost in če se lotiš popravila umazanega kolesa? 🙂
Kolesa sem začel servisirati davnega leta pred našim štetjem. Razlog je ta, da nikoli nisem bil zadovoljen z delom serviserjev. Delo z rokami me je vedno zanimalo. Zato sem sam začel malo s servisiranjem svojih koles. Moj prvi klub je bil, ne vem točno naziva, Calcit Rock Shox. Tudi ko sem tekmoval, sem vedno sam skrbel za svoje kolo (to počnem še danes). Da sem natančen, mi vsi pravijo. Delo serviserja kot zaposlitev sem začel opravljati v Maxišportu. Še danes imam lepe spomine. Kadar mi je kdo pripeljal umazano kolo na servis … Hm, najprej smeh, potem učna zgodba o pomembnosti čistega kolesa, na koncu pa račun … Umazanih koles se ne vozi na servis.

Veliko voziš maratone, precej več kot jaz. Katere vse nameravaš odpeljat letos in s katerimi kolesi, saj imaš res pestro izbiro?
Ja, maratoni. Za njih me je navdušil Smiljan, ko mi je pripeljal kolo na servis. Debata je stekla: Dolomiti, lepi konci, višina, to morš probat, je rekel. In tako je bilo. Prvi konkreten je bil HERO leta 2011 s Smiljanom. U, sm mislu, da me bo konc. Nisem si predstavljal, da ja lahko trasa tako težka (veliko vzpona) in istočasno lepa. Nisem se vdal, letos je moj jubilejni HERO (deseti). Za letos je nekaj lokalnih v načrtu (Vipava, Slavnik) in v Italiji (Hero, Superbike, Altavaltelina). Ja, kar se tiče koles je tako, že dolgo časa prisegam na Specialized. Najraje imam Epic Fully, z njim sem odpeljal večino maratonov. Številka je skrivnost, znanci vedo.

mtb.si: Kaj šteješ za svoj največji osebni dosežek v maratonih in etapnih dirkah? Saj veš, kar ni nujno vidno v uvrstitvi …
Petar: Moj največji uspeh enodnevnega maratona je sigurno prvi HERO, uspeh etapnih dirk pa leta 2015 uspešno odpeljan Cape Epic.

Po kakšnih kriterijih izbirati partnerja za etapno dirko dvojic?
Partner na dirkah je lahko oseba, s katero si že nekaj dobrega in grenkega prevozil in doživel. Podobna fizična pripravljenost, razmišljanja in cilji so tudi pomembni.

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?
Petar: Prečenje Polhograjcev v dobri družbi vse do Porezna in nazaj. Je dolga, ampak v družbi pozabiš na uro. Na koncu pa pojedina …

Tvoj popoln dan brez kolesa?
Vedno, ko z družino počnemo, kar koli nas sprošča in zabava. Najraje pa nekje v naravi.

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?
Verjetno bi ga izumil. Hahaha. Verjetno bi se šel tek v naravi (trail run).

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.
Že nekaj časa Specialized Epic Fully. Kolo je resnično vrhunsko in vsestransko. Je lahko z vrhunsko opremo. Moram reči, da še nikoli nisem imel nobenih težav z njim, verjetno sem preveč skrben. Trenutno vozim Specialized S-Works Epic Fully 2019.

Tvoje prvo kolo?
Rog, mislim da model Junior s šestimi prestavami. Kupil sem ga s svojimi prihranki in prispevki moje tete, ki je bila takrat zaposlena v Rogu. Hvala.

Tvoj vzornik?
Alban Lakata, možakar je taprav, vedno nasmejan in vedno pripravljen na pogovor.

Tvoj mladi obetavnež za prihodnost?
Sta dva. Moja sinova. Sicer ne kolesarita, ampak vseeno.

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?
Obvezno čelado na glavo in vedno kolesari za sebe in ne zato, da se dokažeš drugim. To žene tudi mene, zato grem vsakič rad kolesarit, ne glede na lokacijo.

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil?
To je bil padec na HERO 2013, ko sem padel na glavo, ko smo prečili travnik, kjer je bil s travo prekrit jarek. Pri cca 40 kmh me je snelo s kolesa brez možnosti, da bi lahko reagiral. Najprej se nisem zavedal, kje sem, nato sem hodil v krogu ves zmeden. Skratka, prišel sem k sebi in odpeljal do konca brez hujših poškodb.

Naslovna fotografija Sportograf z maratona Hero; ostale so s Kras krosa, foto AD

Preberi še
Na verigi: Sandi Bertole
Na verigi – pravila in dosedanji izprašani

Casio GShock
Ride Loose Riders Wheelbase Freestyle Giant Ciklo Centar
Sledite nam