Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
17. julija 2018

Varaždinec, oče znamke Hardcore Industry in karbonskega DH kolesa, s katerim drvi Jan Cimperman, je bil med najhitrejšimi Hrvati v spustu.

Saša Dolgov – Dugi je verigo iz Murske Sobote spet zalučal čez južno mejo, do Varaždina, kjer živi in ustvarja Nino Dušak. Eden najhitrejših Hrvatov v spustu v prejšnjem desetletju je letos že bil omenjen v članku o prototipnem karbonskem kolesu za spust pod znamko Hardcore Industry, s katerim nastopa Slovenec Jan Cimperman.

Nino Dušak

Kraj: Varaždin
Starost: 37
Pripadnost klubu, podjetju, plemenu: BBK Ivanščica, HardCore Industry, BlackShadowsSyndicate

Saša: Se misliš zdaj, ko imaš svoje kolo, vrniti na kakšno dirko kot tekmovalec?
Nino: Da, na biciklu nisem bil že več kot leto in pol, v meni vse gori … Pa tudi, da Cimpermanu pokažem, kako se vozi! ?

Bi šel z mano raje na koncert ali na furo z bajkom?
Kaj pa, če bi šla s kolesi na koncert? Jedino ne znam kak bumo doma! ?

Kdaj dobim kolo na test?
Ne morem še obljubiti kdaj, a naslednji model bo tip-top. Takoj, ko ga sestavimo, te pokličem in greva na furo!


Letenje v Ormožu, lani, še ne na HCI. Foto Black Shadows Syndicate.

mtb.si: Kaj je tvoj testni pilot Jan Cimperman doslej uspel zlomiti? Ali le sebe? Lani je (pri prejšnjem opremljevalcu) baje zamenjal lepo število okvirjev …
Nino: Mislim, da bi zanj morali izdelovati ramena in titana, ne pa koles! Seveda ima naš okvir kakšne težave, zlagal bi se, če bi trdil, da jih nima, a to je prvi, ki smo ga izdelali. Nekaj stvari smo morali dodelati, zelo pa je pomembno, da je še v enem kosu in zadovoljen sem, da je tako. Jan je polomil dva titanska vijaka, pripravljamo majhno spremembo na prednjem delu okvirja. Če se obnese, ga bo Jan spet testiral in upam, da bo ta model že zrel za na trg. Čeprav je morda videti, da ni tako, gre za razvoj dovolj kompliciranega izdelka, ne moreš vsega zadeti v prvem poskusu.

Okej, DH kolo, to je formula ena. Si razmišljal o proizvodnji česa drugega, kar ima večji trg? Enduro okvir, morda kakšne komponente …
Zdaj moram najprej dokončati to kolo, to bo vzelo še kar nekaj časa. Po glavi pa se mi mota veliko zamisli, prva je kolo za enduro. Upam tudi na e-trail kolo. Imam tudi zamisel o lahkem ženskem mestnem kolesu, ki ga lahko ženska, ko se vrne z nakupovanja, sama odnese v tretje nadstropje, da tebi ni treba. Pa krone za vilice, pedala, opore krmila … Zaenkrat imamo izdelane načrte le za gonilno os.


S sedaj še edinim kolesom HCI pozira Jan Cimperman, ki je trenutno žal še na bolniški

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?
Nino: Nimam rad gneče, bike parki me ne zanimajo preveč … Lepo mi je doma na Ivanščici z mojimi Varaždinci, na dualu pri Lepoši v Adrijancih … Če lahko izbiram, pa so mi všeč tudi proge v Avstriji, na jugu Francije, v Andori … Vse, samo Črna na Koroškem v dežju ne! Staaari, ta dirka je bila brutala.

Tvoj popoln dan brez kolesa?
Z družino in prijatelji na dolini Šumi ali na Dravi … roštiljamo, lovimo ribe in ne delamo ništ … Heh, vedno pa se začnemo pogovarjati, kaj bi novega naredili na progi v Ivancu!

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?
Jaz bi si ga izmislil!

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu
Morewood Izimu, majhen, velikost S, old school single pivot, rdeč z belimi obroči, bil je kot BMX na downhill progi!

Tvoje prvo kolo?
Rog Violeta, a prvi, s katerim sem padel v celo zgodbo, je bil BMX Rog Turbo s tistimi petkrakimi plastičnimi belimi feltnami.

Tvoj vzornik?
Ko sem bil mulec in fural tega Roga Turbo, je bila to definitivno Nicole Kidman v BMX banditih. Ko smo začeli resneje voziti, okoli leta ’97, interneta še ni bilo prav veliko, časopisov nekaj malega, a smo morali v Maribor po njih. Nismo imeli vzornikov, saj nismo vedeli, kaj se dogaja v MTB. Vzori iz tega časa? Nezzz, Pungent Stench! ?

Tvoj mladi obetavnež za prihodnost?
Benjamin Rauš, bodoči mladinski prvak Hrvaške! Tako lepega flowa na kolesu že dolgo nisem videl, vidi se, da bo mali hiter!

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?
Pred jumpom nikoli ne reci “glej zdaj to” ali “evo, še enkrat, pa gremo”. Padci garantirani.

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil?
Uuuu, WC Maribor, RnR, 2007, pripenjam sliko!

Preberi še
Na verigi: Saša Dolgov
Na verigi – pravila in dosedanji izprašani
Sezono začenja tudi hrvaško karbonsko DH kolo HardCore Industry

Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
Sledite nam