Freestyle gradimo skupaj
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Ciklo Centar SloEnduro
1. avgusta 2017

Mož za slovensko stranjo za odkrivanje singlc ter podporo graditeljem – singlca.si. Gotovo se še kdo sprašuje, če je koristna ali nasprotno. Klikni in beri.

Tadej Tekavčič verigo podaja Darjanu Andrejcu, ki rad fura lokalno in razmišlja globalno. Okej, vsaj vse-slovensko. Je namreč mož za stranjo, kjer na enem kupu najdeš največ informacij o kakovostnih domačih singlih in tako kot na največji tovrstni svetovni strani Trailforks tudi podpreš lokalne graditelje – to je singlca.si.

 

Hvala Drejcu, da je izčrpno napisal (skoraj) vse, kar utegne koga zanimati v zvezi s Singlco!

 

Darjan Andrejc

Vzdevek: Drejc

Kraj: Florjan pri Šoštanju/Ljubljana

Starost: 33

Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : Leteči mufloni, Singlca 

 

 

Tadej: Kako si povezan z gorskim kolesarstvom? Kako si prišel v te vode in kaj počneš sedaj?

Darjan: Z gorskim kolesarstvom sem povezan ljubiteljsko od kar pomnim oz. odkar mi je fotr kupil v tretjem razredu Rogovega gorca z zavitimi rogovi na belanci. S fedro pod ritjo pa zadnjih 8 let. Ko me je kolega prvič peljal na Golovec in Krim, sem bil takoj zasvojen. Zadnji dve leti pa sem veliko posvetil raziskovanju trejlov po Sloveniji in razvijanju novega načina razmišljanja, t.i. “trail-funding”, povzetega po rozakolesnem trailforksu.

 

Zimski Golovec

 

Tadej: Si upravljalec spletne strani singlca.si, ki je nekakšna slovenska verzija mednarodne gorskokolesarske baze poti trailforks? Kakšen je glavni namen tega portala in kakšen je dosedanji odziv kolesarjev in graditeljev poti?

 

Darjan: “Nekakšna” začetna verzija trailforksa, ja, sicer javnosti zaprta zaradi očitnih razlogov. Do enačenja s trailforksom manjka še ogromno. Tako tehničnost strani, miselnost ljudi, številke zbranih sredstev za trailbuilding društva ipd. Sam imam še vedno pozitivno naravnan vidik na to, prihodnost portala pa ni toliko odvisna od mene temveč od vsakega kolesarja posebej. Portala skoraj ne jemljem več kot svoj projekt, prej kot projekt vseh zavednih gorskih kolesarjev.

 

Singlca.si se je začel pred tremi leti kot nekakšen osebni dnevnik oz. blog furanja treh kolegov, na podoben način kot večina neuradnih slovenskih spletnih vodnikov mtb tur, le da smo dodali video posnetek posameznega traila. Interna uporaba se je zaradi interesa in povečanja števila kolesarjev hitro razširila, zato smo stran omejili oz. zaklenili javnosti, do informacij lahko dostopajo tako le preverjeni kolesarji z motivacijskim pismom in “dokazili”.

 

Namen portala je ozaveščati celotno slovensko gorskokolesarsko javnost, da bi zakonodajo čim prej premaknili v smiselno in kolesarjem prijaznejšo smer, obenem pa tudi zbirati aktualne informacije o stanju trejlov. Namen je tudi povezati trailbuilding ekipe in kolesarje, v regijah, kjer je to zaželjeno, seveda. In sicer takšne povprečne kolesarje, kot sem sam, ki “nimajo časa” graditi in obnavljati poti zaradi takšnih in drugačnih razlogov in raje izkoristijo tisti dve uri popoldan za furanje. Dejstvo je, da ne more vseh nevem-koliko-tisoč slovenskih gorskih kolesarjev graditi svojih trejlov, da bi si zaslužili tisti opevan renome no-dig-no-ride. Bodisi fotri, mamice, starejši, ki se vračajo nazaj na sceno ali pa novinci, ki so ravno kupili svojega prvega fulija. Takšen je tudi večinski delež uporabnikov na strani. Namen je vzbuditi pri vseh nas zavedanje, da trejli niso samoumevni, da nekdo trdo gara za tem, tako z lopato kot s pogajanji z lastniki zemljišč. Prepričan sem, da bi namesto časa, ki bi ga posvetili urejanju in grajenju poti, z veseljem simbolično podprli lokalne kopače. Singlca.si takšne donacije tudi omogoča in upam, da bo postala glavni vir “samo-podpiranja” (crowd-fundinga ali če želite trail-fundinga) graditeljev in urejevalcev poti v prihodnje.  Sam, priznam, nisem kaj prida trejllbilder, furam jih pa zelo rad. S tem projektom želimo junakom, ki skrbijo za naše vsakdanje užitke vrniti, kar le lahko. Prepričan sem, da nisem edini, ki bi z veseljem doniral par euričev za “pivo in orodje”.

 

Poleg vsega je moje mnenje, da je za boljše odnose javnosti do gorskih kolesarjev smotrno imeti aktualne informacije o trejlih zbrane na enem mestu, kjer se jih lahko nadzoruje ter aktivno obvešča z raznimi opozorili in omejitvami, kot pa prepustiti masovno slepo raziskovanje, pri čemer se, naleti tudi na “občutljive” poti in s tem kvari težko pridobljeno zaupanje lastnikov gozdov in drugih interesnih skupin. Portal namreč gorskim kolesarjem na enem mestu omogoča sistemsko deljenje ključnih informacij, obenem pa bi od tega pridobile tudi lokalne skupnosti graditeljev poti, tako z donacijami, kot s pomočjo pri organizacijah delovnih akcij. S takšnim povezovanjem znotraj skupine vseh gorskih kolesarjev bomo v javnosti nastopali kot enotna velika in močna skupina.

 

Odziv kolesarjev na sam projekt je pričakovano pozitiven – kdo pa ne želi furat kakšnega novega hudega trejla?! Odziv graditeljev pa mešan. Dobili smo nekaj izredno pozitivnih odgovorov s fanti izpod Rašice, Solkana, Ilirske Bistrice, Dolenjske.. Naveza in odobravanje graditeljev je ključna tako za delovanje portala kot tudi za celotno gorsko kolesarstvo Slovenije. V Sloveniji je graditeljskih skupin vedno več, kar je zelo razveseljivo dejstvo in upam, da najdemo še z ostalimi v prihodnje skupno besedo.

 

Drejc na Trans Juliusu, prolog Cerkno, foto Mitja Sodja

 

Tadej: Kako komentiraš očitke, da bi omenjeni portal lahko škodoval razvoju gorskega kolesarstva? Tu mislim predvsem na vidik nekontroliranega objavljanja sledi poti, katere naj bi ostale skrite in zmanjšanega obsega dela gorsko kolesarskih turističnih operaterjev?

 

Darjan: Odvisno, kako definiramo razvoj slovenskega gorskega kolesarstva. Če je to merljivo s številom zavednih kolesarjev in številom (legalnih) poti, potem menim, da ne more škodovati, kvečjemu pospešimo ta razvoj. Poti pa, roko na srce, v tej dobi interneta in ekstremnega porasta interesa za gorsko kolesarstvo ne morajo ostati skrite za dolgo, zato je pomembno, da se takšne poti definira in spoštuje. Na vsakemu posamezniku pa leži odgovornost, da pri sebi razmisli ali se gre na zimski vikend kljub opozorilom gužvat na primorsko nad Osp in izzivat usodo ali izbere raje alternativo.

 

Če se meri razvoj slo kolesarstva v številu mtb turistov in številu mtb agencij, tudi mislim, da lahko s takšnim projektom samo pripomoremo k razpoznavnosti Slovenije. Junija sem fural z ustanoviteljem evropskega trailguide.net, ki je podobnega mnenja. Njegove izkušnje iz ostalih držav govorijo, da se s takšnimi “guide” portali za odtenek zmanjša delež, ne pa dejanska številka kolesarjev, ki najamejo mtb vodnike. Ta se prej poveča, s tem ko se poveča celotno število mtb turistov, kar posledično pomeni več turizma, večji “pritisk” na politiko in spremembo zakonov v kolesarjem prijaznejšo smer. Meni se sliši logično.

 

Na portalu singlca.si je deljenje poti strogo kontrolirano in dejansko onemogočeno (download gpx ni omogočen), saj to ni primaren namen strani.

 

Če bi imel možnost izbire: mesec v ______ (dodaj poljubno sanjsko lokacijo za turno smučanje) s smučmi ali Whistlerju z bajkom?

Vsak pravi bajker mora enkrat v meko, pravijo. Jaz bi v tem primeru vzel s sabo še smuči in jo mahnil po mesecu Whistlerja še za kak mesec nekaj 100 km bolj severno. Ampak, če bi moral izbirat, bi v trenutnem stanju zbral bajk in Whistler.

 

Prevozil si že kar nekaj spustov Sloveniji. Kam se najraje vračaš?

Vsak košček Slovenije ima svoj čar. Odvisno je sicer malo od letnega časa, če si mahnjen na temperature in barvitost okolice. Če bi se moral regijsko opredeliti: Gorenjska poleti, Koroška jeseni, Primorska pozimi, ostalo pa vmes in spomladi. Čeprav ni ga čez pošihtarski Golovec na sončni zahod, a ne …

 

Panoramski del DH donne, Finale Ligure

 

Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?

a) Z mufloni, na vroče popoldne popedlat Krim, spodi pa knajpanje u Iški.

b) S punco in njenim jazbečarjem raziskovat lepote slovenskih enoslednic.

 

Tvoj popoln dan brez kolesa?

Zgodaj zjutraj s smučmi na turo. Na mrzel, jasen dan s pol metra frišnega.

 

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?

Imel bi veliko več časa za lovljenje vetra s srfom in pawdra s smučmi.

 

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.

Veliko sem jih preizkusil zadnje čase, a ostajam pri Cannondale Claymoru. Pridem kamorkoli z njim, gor ali dol in zaenkrat še ni bilo signifikantne izboljšave, na katero sem se usedel. Imam občutek, da bova skupaj, dokler eden od naju ne bo popustil.

 

Tvoje prvo kolo?

Bmx, z modrimi gumami.

 

Tvoj vzornik?

Kar se mtb-ja tiče Mark Weir, pa to bolj zaradi brkač.

 

Tvoj mladi obetavnež za prihodnost?

Sicer nisem toliko domač v tekmovanjih, zato stavim kar na golovškega KOM-a, Žabjekovega Jureta.

 

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?

Najboljši kolesar u hosti je tisti, ki se najbolj zabava.

 

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil?

Na isti dan, kot se je rodil moj nečak, sem polomil zapestje in razbil komolec nad Dovjami, tako da sva bila s sestro isti dan v kliničnem centru, zato tega zelo težko pozabim, čeprav ni bil tako boleč.

 

Uvodna fotografija: Z utrjenim Elfom po primorski turci s Slavnika, osebni arhiv

 

Preberi še

Na verigi: Tadej Tekavčič

Na verigi – pravila in dosedanji izprašani

Freestyle gradimo skupaj
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam