Casio GShock
Ride Loose Riders Wheelbase Freestyle Giant Ciklo Centar
5. aprila 2016

Dejan Ogrinec je na verigo pripel sokrajana Andreja. A tudi ta Tržičan ni le gorski kolesar …

Dejan Ogrinec je na verigo pripel sokrajana Andreja. A ta sokrajan ni le gorski kolesar … Andreju lahko rečemo tudi gorskokolesarski uživač, a še vedno ne dovolj “mahnjen”, da bi se vse vrtelo le okoli koles. A toliko kot vzame naravi, ji vrne z vsaj dvokratno mero. Preberi!

Andrej Remškar

Vzdevek: Še pred kolesarskimi časi sem bil Remlc, zdaj pa ne več
Kraj: Tržič
Starost: 44. Star ja, odrasel ne
Pripadnost klubu: Turno kolesarski odsek Tržič

Dejan: Kdaj si začel gojiti ljubezen do gorskega kolesarjenja in kaj te je vpeljalo?
Ker živim v Tržiču, sem ves čas obkrožen s hribi. Kot najstnik sicer nisem prav rad planinaril, sem se pa veliko ukvarjal z drugimi športi. Ko je bilo mogoče na gorskem kolesu združiti rekreacijo in adrenalinsko zabavo, sem bil hitro zraven. Rogov Top Gun me je vozil po makadamskih poteh ob koncu srednje šole.


Podnevi, ponoči, po blatu, po snegu … Važno, da se kotali! Foto Luka Gratej

Kakšne ture imaš najraje? Tvoja najljubša domača? Koliko tur imaš nočnih / snežnih na teden?
Najbolj uživam na celodnevnih turah, kadar v družbi odkrivamo nove kraje. Doma se najraje zapeljem na Bistriško planino, v Gozd pod Kriško goro in čez Pirmance. Če na teden naredim 3 ture, sem že zelo vesel. Ponoči grem zelo rad, po snegu pa mi je tudi všeč, čeprav priznam, da se sam težko spravim s kavča v mraz. Zato sem toliko bolj vessel povabila prijateljev 🙂

V tržiški občini se pripravlja nekaj koristnega za kolesarje. Za kaj gre?
Občina Tržič se je resno lotila priprave strategije kolesarskega turizma. Za cilj smo si zadali, da bomo v naslednjih letih postali vodilna gorenjska destinacija za turne kolesarje. Imamo izvrstne naravne danosti, le izkoristiti jih moramo. Sodeloval sem v delovni skupini za pripravo strategije, verjamem, da je nastal kakovosten dokument s konkretnim akcijskim načrtom. Po najboljših močeh bom pomagal še naprej, da ne bo ostalo zgolj pri papirju. Mislim, da je energija prava in bodo prvi rezultati vidni že letos.

Kakšen je tvoj pogled na “prepovedane ture”? Koliko si jih (recimo v odstotkih) že odpeljal?
Uh, a tole bere kakšen inšpektor? Mislim, da so v celoti legalne samo kakšne fine družinske ture, ko se odpravimo po gozdnih cestah čez Udin boršt ali čez mejo okrog Vrbskega jezera. Pa kakšen dan v bajk parku. Vse ostalo pa … sem verjetno v prekršku, ker nimam odsevnikov na pedalih 🙂 No, šalo na stran – (ne)urejenost področja gorskega kolesarjenja je v Sloveniji skrajno neresna. Odgovorni na vseh ravneh so enostavno spregledali velike priložnosti na področju turizma, veliko smo že zamudili. Žal je iluzorno pričakovanje, da bo “država” ali “občina” kaj postorila sama – potreben je konkreten pritisk turistične in športne industrije, priprava konstruktivnih predlogov, lobiranje, osveščanje na vseh ravneh. Veseli me, da deluje konzorcij OdprimoPoti.si, da se o tem pogovarjamo v sklopu Planinske zveze, a kot sem rekel – res smo zelo pozni, veliko denarja je že odteklo. Drži sicer, da se gorski kolesarji večinoma ne oziramo preveč na legalnost našega početja, da v praksi skoraj ni kazni, a občutek pri tem ni dober, predvsem pa na tem ne more temeljiti noben resen posel. Časi, ko si bil frajer, če si goljufal državo (švercanje čez Ljubelj press), bi morali biti le še oddaljen spomin.

Si že preizkusil (resno) debeluha (mnenje, občutki) in zakaj ne, če ga nisi?
Cele ture z debeluhom še nisem odpeljal, na krajšem preizkusu pa se mi je zdel malce bolj okoren – sicer mehak s super oprijemom, a malce težje pospešuješ, debela guma pa ne daje ravno najboljših informacij o tem, kaj se dogaja med gumo in podlago. Ampak nikoli ne reci nikoli – vedno sem bil za kaj novega, nenazadnje sem bil med prvimi na vasi z 29-palčnim enduro kolesom.

Si kot računalničar in razvijalec spletnih orodij slučajno že kaj ustvarjal tudi za našo, MTB srenjo?
Nič resnega. V glavi imam že nekaj časa idejo za eno mobilno aplikacijo, verjetno bom v kratkem konkretno pomagal pri opisovanju in prenosu tržiških tur na splet.


Flow je super, a tudi “tehničarjenje” se prileže sem ter tja. Iz osebnega arhiva.

mtb.si standardna: Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?
Raziskovanje novih krajev in odkrivanje novih razgledov v družbi prijateljev. Gor lahko tudi po cesti, dol vsekakor po dolgi, tekoči potki.

Tvoj popoln dan brez kolesa?
Prva misel: šport – smučanje ali jadranje na deski, tudi tukaj je dobra družba pomemben del užitka. Če malce bolj pomislim, zadnjič v resnici ni bilo slabo, ko sva bila z ženo na morju in sva se malo pustila razvajati, kolesa pa so bila doma. Ah, staram se.

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?
Prebral bi internet do konca, potem pa bi preigral kakšno igrico ali dve.


Nova tura, novi razgledi – greben Karmana. Foto Tom Eckerstorfer

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.
Specialized Enduro 29. Par let mi že zelo dobro služi – gor prideva skoraj povsod, dol pa dejansko speljeva vse, kar si glava upa, včasih pa še kaj več.

Tvoje prvo kolo?
Spomnim se enega otroškega, modrega, nekje na začetku osnovne šole. Po dvorišču smo toliko časa zavirali in delali črte, dokler nismo prišli skozi gumo. Pa nalepke nogometašev sem lepil gor, mislim, da je bil Safet Sušić takrat glavni.

Tvoj vzornik?
Cedric Gracia. Vozi kot raketa in je neskončno zabaven. Kjub sproščenosti pa ve, kdaj je treba stisniti in trdo trenirati.

Tvoj mladi obetavnež za prihodnost?
Beri Na verigi naslednji teden – Jure Žabjek.

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?
Splošno življenjski: Ne izgubljaj energije zaradi stvari, na katere nimaš vpliva.
Kolesarski: Glej daleč naprej, da so ovire manjše in se bližajo počasneje.

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil?
Pred kakšnim letom sem peš čistil lokalno stezico, ki jo pogosto vozim. Tako dobro sem naštudiral linijo, da sem potem ob prvi vožnji čisto prehitro priletel na mini skokec, letel čez stezo in grdo zaril na ploh. Rebrca so bolela kakšen mesec. Ni mi žal.


Prvega ne pozabiš nikoli. Most na domači planinski poti smo postavili s sosedoma, ki sta tudi bajkerja. Osebni arhiv.

Preberi še:
Na verigi Dejan Ogrinec
Na verigi – pravila in dosedanji izprašani

Na uvodni fotografiji: Po blatnem dnevu v Kranjski Gori skupaj z vedno sproščenim vzornikom Cedricom Gracio. Osebni arhiv.

Casio GShock
Ride Loose Riders Wheelbase Freestyle Giant Ciklo Centar
Sledite nam