Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
9. maja 2014

Ta teden sta se v Sloveniji mudila Nico Lau in Scott Laughland iz ekipe Cube Action Team, v Cerknu su ju začasno ugrabili člani Pedala.

Nicolas Lau in Scott Laughland, tekmovalca profesionalne MTB ekipe Cube Action Team, sta se na svojem “enduro road tripu” ustavila v Cerknem, kjer sta si ogledala tudi del trase druge preizkušnje serije SloEnduro, ki bo tam naslednji konec tedna. V Slovenijo ju je povabil Fabien Barret, ki upravlja z vodniško agencijo Rando Slovenie, v Sloveniji živi že 5 let. Svoje goste vodi na gorskokolesarsko popotovanje od Bleda do Pirana, tako na svoji poti prečka tudi Cerkljansko hribovje. Pedalovci ga poznamo 3 leta in kadar je v Cerknem, se radi družimo, saj je faca in pravi mountainbajker. Kako sta prišla, kaj sta furala v Cerknem in kako se jima odvija “enduro life”, pa v spodnjem intervjuju, ki ga je opravil Pedalovec Aleš Makuc.

Aleš: Glede na to, da je Enduro mlada disciplina, katero kolesarsko disciplino sta gojila pred pojavom endura?
Nico: Do svojega 15. leta sem se ukvarjal s krosom, ko sem se hotel bolj posvetiti zabavi, ne le trdemu delu, sem začel voziti spust. Bil sem mlad, hotel sem se zabavati. Potem je prišel enduro in takoj sem našel svojo disciplino. Nastopal sem v francoskih serijah, kjer se je enduro razvijal, bil sem zraven na začetku zgodbe. Rasli smo hkrati z endurom.
Scott: Prej sem se ukvarjal s trialom na motorju, nato pa se s 13 leti preselil v spust. 4 leta sem dirkal v svetovnem pokalu, potem pa začel voziti enduro. Na Škotskem imamo kot vi veliko hribov in sem iz praktičnih razlogov začel trenirati na all mountain kolesu. Danes se isti stvari reče enduro 🙂 Chris Ball, ki je prav tako Škot (soustanovitelj EWS), mi je pomagal pri razvoju. Prejšnje leto sem dirkal za Cube UK, distributerja koles na otoku. Sčasoma sem postal dober prijatelj z vsemi v Cube Action Team. Ko sem konec lanske sezone postavil dober rezultat v Finale Ligure, so me povabili zraven.

Kakšno je življenje profesionalnega športnika?
Scott: Prejšnje leto zame še ni bilo lahko, saj sem si potovanja plačeval sam. Živel sem bolj ali manj sam v kombiju, ki je bil daleč od udobja. Letos je precej lažje. Ko gremo na tekmo, imamo popolno podporo z mehaniki in dobrimi ljudmi okrog sebe. Tako se lahko osredotočimo na dirko.
Nico: Nekako 3 leta sem v profesionalnem športu, vendar moraš imeti rad tak način življenja. Spati v avtodomu, poskrbeti sam zase. Sedaj po treh letih imamo res popolno podporo na dirkah in lahko uživamo in se osredotočimo na veliko pomembnejše stvari med tekmo.

Ali s Cubom sodelujeta pri razvoju koles?
Nico: Seveda. S Cubom sodelujemo glede okvirjev, s Foxom pri vzmetenju, z DT Swiss sodelujemo pri obročnikih, s Schwalbejem pri gumah. Tukaj je veliko dela in poskušamo najti dobre rešitve. Imamo najboljšo opremo. Lahko se osredotočamo nase in na svoje delo.

Kako je prišlo do tega, da sta prišla na obisk v Slovenijo?
Nico: Slovenska zgodba se je za naju začela, ko naju je Fab (Fabien) povabil v Slovenijo. Faba poznam že pet let. Ko naju je povabil, sva se odločila, da prideva po tekmi v Rivi del Garda, ko bova blizu. Rezervirala sva avtodom Cube Action Teama in prišla. Upava, da bova furala čim več, mogoče tudi v kakšnem bike parku.

Torej kakšen je vajin načrt ta teden?
Nico: Načrt je, da ostaneva tukaj. Plan se dnevno spreminja in postaja vedno boljši 🙂 Prilagajava se.

Katere dirke pa imata v planu letos?
Nico: Vse dirke EWS, potem pa odvisno od občutkov, motivacije, ter od obveznosti ki jih moramo izpolnjevati do pokroviteljev. Vmes poskušava najti čas za kakšen izlet kot sedaj, uživati na kolesu z lokalci, kot ste vi tukaj.
 
Ali mislita, da ima Slovenija prihodnost v MTB ali so naše zakonske ovire previsoke?
Nico: Seveda. Probleme z zakoni imamo tudi v Franciji. Pomembno je, da delate dalje. Uživate na kolesu, ste v dobri družbi in to je najpomembneje.

Če bi lahko prišla na našo enduro tekmo, bi prišla?
Nico: Naslednje leto? To smo se že pogovarjali 🙂 Ja seveda, če ostanete na enakem datumu. Mogoče bi bilo lažje, če bi vaša dirka štela vsaj za evropsko serijo. Razmislite o tem.

Kako so videti vajini zimski treningi?
Nico: Zadnja tekma je bila decembra, nato pa trije tedni smučanja, zabave, uživanja. Tri tedne nisem pomislil na kolo. Veliko smučam, za en mesec sem odšel na Kanarske otoke, vzel sem s seboj cestno in gorsko kolo, ter veliko delal na kondiciji.

Kaj mislita, bi lahko Tade (Tadej Razpet) postal takšen enduraš, kot sta vidva?
Nico: “JA MAN 😀 He has the skill.” Cube Action team je mednaroden. Imamo Nemce, Švicarje, Škota (pokaže na Scotta) in mogoče lahko vprašam menedžerja, če rabimo voznika, kot je Tadej. 🙂
Scott: Vi imate res srečo v Evropi, ker imate možnost shutlanja. Na Škotskem moramo vse prekolesariti sami.
Nico: Ja, vendar mislim, da bi bilo dobro na evropskih dirkah ohranjati bistvo endura. To, da izhaja iz all mountain kolesarjenja. Hočem reči, da vzpone prekolesarimo.

Nazadnje hvala za lep dan furanja in druženja.
Nico: Ja, lepo je bilo, super traili 🙂
Scott: Mogoče prideva še nazaj.

Debata se je nadaljevala v sproščenem vzdušju klape na vrtu Bara Pr Albinc.

Na uvodni fotografiji Nico & Scott, vse foto Fabien Barret/rando-slovenie.fr

{gallery}2014/140509_cubecerkno{/gallery}

Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
Sledite nam