Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
13. decembra 2014

Park v SZ kotičku avstrijske Štajerske z najdaljšo DH progo ter široko ponudbo na kolesarskih poteh in izven njih.

Cel avgust spremljanja vremenskih napovedi raznih ponudnikov me je prepričal, da je še tako kakovostna napoved samo napoved. In napoved je bila končno dovolj dobra, da se preizkuša menda strmi Bikepark Planaiwww.bikeparkplanai.at.

Do Schladminga imate iz Ljubljane in Maribora približno enako: 2 in pol uri vožnje in izplača se tudi za dnevni obisk. Nekoč predvsem rudarsko mesto slovanskega izvora se je skozi leta preoblikovalo v športno mesto. Nekoč so po gori Planai rudarili za žlahtnimi kovinami, danes jo pa zelo uspešno uporabljajo v zimske in letne športne namene. Uspeh ne more zaostati, če imaš med poslanstvi podjetja med drugim napisano: “We are happy when guests visit and want to be a good host” in “very SATISFIED guests are the measure of success in our work”. Velike tiskane črke niso moj dodatek.

Proge

Njihov dobro obiskan kolesarski park se začenja na 1825 m.n.v. in ima najdaljšo spustaško progo v Avstriji, dolgo 4,5 km s 35 % povprečnim naklonom.

Z njo se hvalijo sami, hvalijo jo uporabniki od Češke do Italije in pohvaljena je tudi tukaj. Sicer večinoma po zemlji z občasnimi koreninskimi vložki, kamnov le za vzorec, se je tudi v letošnjem mokrem poletju odlično držala. Seveda ob pomoči pridne trojice, ki progo redno oskrbuje. ‘Brake bumpi’ seveda so, nekih velikih lukenj pa ni bilo zaznati. Proga ima par izletov v zrak, vendar je na celi dolžini samo en resen lesen objekt (wall). Nič čudnega, da je Markus Pekoll tako uspešen. Ena boljših črnih prog na celem potovanju.

Pohvaliti je treba tudi rdeče možnosti. Te so samo kratki izogibi najtežjih delov črne proge ali težji deli (Jack Lumber Trail) modre proge.

Modra je ena in se vije od vrha do doline. V zgornjem delu se imenuje Rookie Trail, v spodnjem Flow Trail. Je domiselno speljana modra proga, na mestih postane vijoličasta. Odlična ogrevalna in ohlajevalna. Primerna za začetnika, vendar tudi bolj izkušenim še vedno zabavna.

Druga ponudba

V parku si lahko sposodite Lapierra ali Ghosta ter zaščitno opremo Alpinestars ali Oneal. Trgovina je več kot dobro založena. Imajo tudi izpostavo Dämpferklinike. Ne glede na to, katero podjetje izdeluje vaše blažilce, tukaj jih bodo mimogrede poservisirali.
 
Povrh vsega imajo v okolici Schladminga tudi obilico gorskokolesarskih tur. Kar vam srce poželi. Da ne omenjamo SommerCarda (več kot 100 vključenih brezplačnih atrakcij), gokartov, adrenalinskega parka, panoramskih stezic in pravih planinskih pohodov, jadralnega padalstva, večernih dogodkov in še in še in še. Turizem jim gre odlično od rok. Vsak bo dobil nekaj zase.

No, budget turizma seveda nimajo najraje, vendar zamižijo na kakšno oko. Billa je čez cesto, Špar preko dveh. Topel tuš se tudi dobi. Brezplačen brezžični internet je v vsaki postaji gondole. Stranišča kot povsod v Avstriji.

Bi? Bi!

Bi v park peljal začetnika: Bi. Možnosti za začetnike ni veliko.
Bi s seboj peljal punco (oz. partnerja nekolesarja) in/ali otroke: SommerCard je pripravljen ravno za take tipe turistov. Nobeden se v Schladmingu ne dologčasi. Bi.
Primerno za: Začetnike in spustaše. Ena boljših črnih prog! Frirajderji bodo pogrešali več zraka. Vsegorski kolesarji bodo dobili kaj zase. V Schladming bova šla še.

Na uvodni fotografiji večnamenska stavba ob ciljni areni največjih smučarskih in gorksokolesarskih tekmovanj – restavracija, prizorišče veselic in izposoja Lapierrov in Ghostov. Vse foto Blaž.

Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Ciklo Centar SloEnduro
Sledite nam