Casio GShock
Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders Freestyle Giant
9. februarja 2020

Nekateri obožujejo zgodovino, drugi malo manj. A temelje sodobnega tekmovalnega gorskega kolesarstva so pred tremi desetletji uradno položili v Durangu.

Nekateri obožujejo zgodovino, drugi malo manj. A temelje sodobnega tekmovalnega gorskega kolesarstva so pred tremi desetletji uradno položili v Durangu.

Prvo uradno svetovno prvenstvo v gorskem kolesarstvu se je pod okriljem Mednarodne kolesarske zveze UCI leta 1990 odvijalo v Durangu v Koloradu, ZDA. Čeprav smo gorski kolesarji poznali svetovna prvenstva že od leta 1986, ta niso bila uradna, saj so jih pod istim imenom prirejali tako v Združenih državah kot tudi v Evropi.

Tako smo imeli vsako leto svetovne prvake kronane na kar dveh kontinentih. Šele ko so se funkcionarji pri UCI nekoliko zganili in vzeli stvari v svoje roke, so gorski kolesarji lahko tekmovali za prestižne mavrične majice.

V Durangu so tekmovali v vzponu, krosu, spustu, paralelnem slalomu in trialu. Prvič med prvoborci video reportaža s te ikonične prireditve. 


Prvi uradni svetovni prvak v krosu je postal brkati Američan Ned Overend, že takrat skoraj veteran. Mož, ki je skoraj celotno kolesarsko kariero vozil za Specialized, kateremu je zvest še danes … Na drugo mesto se je uvrstil Švicar Thomas Frischknecht, danes šef moštva Scott Sram MTB Team, takrat pa odličen ciklokrosist. Tretje mesto je osvojil Britanec Tim Gould, tudi tekmovalec v ciklokrosu in na istem prizorišču tudi svetovni prvak v vzponu!

Med dekleti je svetovna prvakinja v krosu postala domačinka Juli Furtado, Američanka, ki je nato krojila vrh še nekaj sezon kasneje, danes pa močno povezana z znamko Juliana. Srebro je takrat osvojila njena rojakinja Sara Ballantyne (zmagovalka svetovnega pokala v letu 1991), tretje mesto je pripadlo še eni Američanki Ruthie Matthes. Ta je skupno krono svetovnega pokala osvojila dve leti kasneje.

Prvi spustaški svetovni prvak je postal Američan Greg Herbold, najbolj pisan kolesar tistega časa, tekmoval je za ekipo Koga Miyata. Danes je močno povezan z blagovno znamko Sram. Srebro je osvojil rojak Mike Kloser. Kloser je bil eden izmed ameriških prvih gorskih kolesarjev, ki je v osemdesetih letih nastopal na evropskih dirkah. Kasneje se je udejstvoval na daljših, etapnih in avanturističnih preizkušnjah. Tudi bron je pripadel Američanu, Paulu Thomasbergu (bil je tudi četrti v krosu). Paul je že med tekmovalno kariero sodeloval s Shimanom, bil je tudi “oče” spodaj obrnjenih prestavnih ročic, v Durangu pa je tekmoval s karbonskim prototipom znamke Giant.

Med ženskami je naslov najhitrejše pripadel Kanadčanki Cindy Devine (po petih naslovih najboljše Kanadčanke v spustu se je leta 1994 športno upokojila). Drugo mesto je osvojila njena rojakinja Elladee Brown (bila je kanadska prvakinja v spustu in krosu in je še danes povezana z gorskim kolesarstvom, občasno še tekmuje v enduru). Bron je osvojila Američanka Penny Davidson. Penny je v devetdesetih letih uspešno tekmovala tudi na spustu vseh spustov – Mammoth Kamikaze.

Freestyle zaposluje
Ride Loose Riders Wheelbase Freestyle Giant Ciklo Centar
Sledite nam