19. aprila 2020

Slovenci konkretno vrišemo črto v gorskokolesarski svet. Jure Golčer postavi nov rezultatski mejnik, ki ga dopolnita še Drašler in Štrancar. V Mariboru pa prvič gostujejo največji asi gravitacijskih disciplin.

Leto 1999 je pisano na kožo slovenskim gorskim kolesarjem! Vrhunske uvrstitve tekmovalcev v olimpijskem krosu na svetovnem prvenstvu na Švedskem in prva dirka svetovnega pokala na slovenskih tleh. Pod Pohorje je prišel svetovni pokal v spustu in paralelnem slalomu! Ta ni bil le muha enodnevnica, saj je z nekaj presledki postal stalnica najboljših gorskih kolesarjev, tudi z dirkami v olimpijskem krosu.

Maribor

Prišli, videli … in se čudili. Pozitivno. Tako bi lahko opisali prvo dirko svetovnega pokala na slovenski zemlji, tako za udeležence kot za domačine. 25.000 gledalcev, nagrada za najboljšo dirko v spustu v sezoni kot priznanje za organizacijo z revolucionarno progo vred … MTB dirke, posebej spust, v Sloveniji naenkrat niso bile več eksotika za čudake.

Reportaža s svetovnega pokala na TV Pika se je znašla tudi v youtube arhivu mtb.si. Zmagovalca dirke v spustu sta postala Nicolas Vouilloz in Anne-Caroline Chausson.

Trije mušketirji

Sezona 1999 je bila tista, lahko mirno zapišemo, ki je bila najuspešnejša sezona moškega olimpijskega krosa v celotnem desetletju svetovnih prvenstev in pokalov. Na Švedskem smo dočakali naravnost sanjsko predstavo mladcev v tej disciplini. Trije mušketirji so bili Jure Golčer, Rok Drašler in Primož Štrancar. Prva dva v kategoriji U23, slednji pa med elito.

Med elito je Primož Štrancar osvojil 21. mesto. Za šest sekund je prehitel enega največjih gorskih kolesarjev, Švicarja Thomasa Frischknechta! Za njim so zaostala tudi velika imena: Tinker Juarez, Rune Hoydhal, Dario Cioni … Do 15. mesta, ki ga je takrat osvojil Lado Fumić, starejši izmed bratov hrvaške krvi, mu je zmanjkalo manj kot tri minute. Zaostanek za svetovnim prvakom, več kot dve uri dolgi dirki, pa je znašal 16 minut.

Jure Golčer (Na verigi: Jure Golčer) je bil v lovu za bronom, a ga je na koncu zgrešil za dobro minuto in osvojil četrto mesto! Za seboj je za več kot tri minute pustil mladega francoskega upa, ki je kasneje nanizal 33 zmag v svetovnem pokalu, Francoza Juliena Absalona! Rok Drašler je osvojil sedmo mesto! Za njim sta se zvrstila Španec Jose Hermida in Kanadčan Geoff Kabush. Vsa našteta imena govorijo o kvaliteti takratnih slovenskih gorskih kolesarjev.

Velja pa zapisati, da smo imeli tudi nekaj dobrih uvrstitev med mladinci, Jure Pribičevič je osvojil 26., Rok Grilc 44. in Miha Šolar 50. mesto.

Svetovno prvenstvo

Jubilejno 10. svetovno prvenstvo je gostil švedski Åre. V krosu med elito je svetovni prvak postal Danec Michael Rasmussen, srebro je šlo okoli vratu Francoza Miguela Martineza, bron je pripadel Belgijcu Filipu Meirhaegeju.

V kategoriji do 23 let je svetovni prvak postal Italijan Marco Bui, drugo mesto je osvojil Cadel Evans, tretji je bil še en Italijan Martino Fruet.

Med mladinci so si medalje razdelili Francoz, Španec in Švicar. Svetovni prvak je postal Nicolas Filippi, drugo mesto je osvojil Carlos Coloma (do največjega uspeha je prišel 17 let kasneje na OI v Riu, ko je osvojil bron) in Florian Vogel (kasneje dvakratni evropski prvak v krosu: 2008 in 2017).

V ženski elitni kategoriji je mavrično majico oblekla Španka Margarita Fullana. Srebro si je priborila Kanadčanka Alison Sydor, bron pa Italijanka Paola Pezzo. Med mladinkami je šlo zlato na Poljsko. Svetovna prvakinja je postala Anna Szafraniec. Srebro in bron sta šla v Švico k Lei Fluckiger in Sonji Traxel.


Kraljica spusta, Francozinja Anne-Caroline Chausson, še četrtič zapored postane svetovna prvakinja v članski konkurenci. Na odru ji družbo delata Finka Katja Repo in Švicarka Sari Jörgensen. Med mladinkami zlato osvoji Francozinja Sabrina Jonnier. Srebro gre okoli vratu Američanke Kathy Pruitt, bron pa k Britanki Helen Gaskell.

V moški kategoriji spusta še enega izmed naslovov osvoji Francoz Nicolas Vouilloz. Na drugo mesto se uvrsti njegov rojak Mickael Pascal. Bron si pribori Američan Eric Carter. Med mladinci se izkaže Avstralec Nathan Rennie in nakaže, da bo tudi v članskih vrstah “mešal štrene”. Srebro gre v Veliko Britanijo k Davidu Wardellu, bron pa še enemu Avstralcu, to je Jarrod Rando.

Svetovni pokal

Razburljiva je bila tudi sezona svetovnega pokala, ki je tokrat potekal pod drugim imenom, dolgoletnega pokrovitelja Grundig je zamenjal DieselV olimpijskem krosu se je druge zaporedne krone najboljšega v skupnem seštevku veselil Avstralec Cadel Evans. Na drugo mesto se je uvrstil Francoz Miguel Martinez, tretji je bil Švicar Cristoph Sauser. Med ženskami se je tretje zmage v skupnem seštevku veselila Kanadčanka Alison Sydor (1996, 1998 in 1999). Na drugo mesto se je uvrstila Norvežanka Gunn Rita Dahle, tretje mesto je pripadlo Italijanki Annabelli Stopparo.

Spust in paralelni slalom v Les Getsu:


V spustu je še četrtič po letih 1995, 1996 in 1998 najboljši postal Francoz Nicolas Vouilloz. Drugo mesto je osvojil Britanec Steve Peat, tretje pa Nizozemec Gerwin Peters. V ženski konkurenci se je druge zaporedne zmage v skupnem seštevku veselila Francozinja Anne-Caroline Chausson, drugo mesto je osvojila Američanka Missy Giove, tretje pa Francozinja Nolvenn Le Caer.

Kralj paralelnega slaloma je postal Eric Carter. Na drugo mesto se je uvrstil rojak in zmagovalec sezone 1998 Brian Lopes, tretje mesto je pripadlo Francozu Cedricu Gracii. Med ženskami je še drugič najboljša postala Američanka Katrina Miller, drugo in tretje mesto sta osvojili Američanki Leigh Donovan in Tara Llanes. 

Film leta 1999

Shift je bil eden bolj uspešnih filmov tistega leta. Divji, kot se za konec devetdesetih tudi spodobi.

Bicikl iz tistega leta

Huda, skoraj vesoljska igračka. Schwinn Straight 8 s prestavnim sistemom Shimano Airlines. Prestavni sistem si preko zračnega tanka upravljal prednje in zadnje prestave!


Naslovna fotografija: najhitrejša peterica spusta v Mariboru, od leve Voreis, Peat, Vouilloz, Peters in Saiz; foto Barbara Klemenc

Preberi še
Prvoborci: Grundig v 1998 zadnjič največji pokrovitelj
Prvoborci: Drašler se izstreli med najboljše
Prvoborci: 1996 in prvič na OI

Sledite nam